Site icon CIO Update

Oracle desteği ile girişimciler dünyaya açıldı

rpt

Oracle OpenWorld Dubai etkinliğine katılan iki Türk girişimci, Oracle Startup programı sayesinde uluslararası başarılar elde ediyor. Reengen ve Evreka kurucuları ile destek programının ayrıntılarını ve gelecek hedeflerini konuştuk. 

Oracle’ın girişimcilere desteklemek için oluşturduğu Oracle Global Startup Programı ilk meyvelerini vermeye başladı. Oracle OpenWorld Dubai etkinliğinde konuştuğumuz Oracle Türkiye Stratejik İş Geliştirme Müdürü Sinem Kaya, program sayesinde girişimcilerin teknoloji altyapısı başta olmak üzere, danışmanlık ve pazarlama desteği aldıklarını uluslararası arenada çok daha başarılı hale geldiklerini söylüyor. Etkinlik alanında kendilerine ayrılmış özel bir standda ortadoğudan birçok işletme yöneticisi ile iletişim kuran ve iş modellerini anlatan 2 Türk girişimci ile sohbet etme fırsatı bulduk. Reengen ve Evreka, Türkiye’de doğmuş, Oracle desteği ile büyümüş ve yurt dışında büyük projelere imza atmış iki farklı girişim. 

Girişimlerin kurucularından, kuruluşlarını ve gelecek stratejilerini konuştuk.   

Şahin Çağlayan 

Reengen

CEO & Kurucu Ortak

Altı sene önce enerji sektöründeki dijtial dönüşümü fark ettik ve buradaki dönüşümü hızlandırmak için bir şirket kurduk. Reengen olarak işletmelere, tesislerinde kullandıkları enerji kullanımını optimize etmeleri ve yönetebilmeleri için bulut tabanlı bir iş zekası platformu sunuyoruz. Bu sayede tesisler enerji maliyetlerinde yüzde yirmi civarında tasarruf sağlayabiliyor. Aynı zamanda enerji maliyetlerini ve süreçlerinin doğru yön etmelerine yardımcı oluyoruz. Reengen olara biz uçtan uca bir çözüm sunuyoruz. Tesislere kurduğumuz IoT cihazlar ile hem enerji yönetimlerini sağlıyoruz hem de ciddi anlamda veri toplamalarına ve buradan anlamlı sonuçlar çıkarmalarına destek oluyoruz. Bildiğiniz gibi tüm dünyada enerji maliyetleri hızla artıyor. Bu yüzden kamuda özellikle enerji etüdü, enerji yönetimi ve enerji tasarrufuna yönelik ciddi teşvikler var. Bu sayede bizim platformumuz işletmelere yatırımlarını 1 sene içerisinde geri döndürme fırsatı sunmuş oluyor. Şu anda Türkiye’de büyük bankalar, perakende zincirleri, AVM’ler, hastaneler, oteller ve elbette kamu sektörü platformumuza büyük ilgi gösteriyor ve bu alanda müşterilerimiz var. Bu işletmeler yalnızca enerji etüdü ve yönetimi çerçevesinde kullanmakla kalmıyorlar, aynı zamanda en uygun tarifeden elektrik satın alabilme imkanına da kavuşuyorlar. Yalnızca Türkiye’de değil 5 farklı ülkede faaliyet gösteriyoruz. 30 kişilik bir ekibimiz var ve hedefimiz özelilkle küresel ölçekte büyümek ve teknoloji ihracatımızı artırmak. ArGe’mizi her zaman Türkiye’de tutup, yurt dışı operasyonlarımızı büyütmek istiyoruz. Hedefimiz ciromuzun %80’ini yurt dışından sağlayabilecek bir hale gelmek. 

Bizim platformumuzu yurt dışında satarken Oracle altyapısını kullanıyor olmak bize ciddi anlamda hız katıyor. Çünkü müşterilerimiz bu platformlara aşina ve süreci yönetirken karşılıklı teknolojik iletişimi daha rahat kurmuş oluyoruz. Ayrıca bizim gibi şirketler için iş ortaklığı kanalı ciddi anlamda önemli. Bu şekilde satışlarınızı hiç bulunmadığınız ülkelerde bile yapabiliyorsunuz. Oracle işbirliği bu çerçevede bizim için çok önemli ve değerli. 

Umutcan Duman 

Evreka

CEO & Kurucu Ortak

Biz Evreka olarak 5 yıl önce kurulduk. Platformumuzun amacı atık toplama ve şehir temizliği süreçlerini uçtan uca çözmek. Atık toplama, akıllı şehirler konseptinin en önemli dikeylerinden bir tanesi. Atık toplama işini yapan belediye ya da yüklenici firmanın ihtiyaç duyduğu tüm süreçleri tek bir platformdan çözüyoruz. Burada süreç en başından itibaren atık toplama kontratının yapılması, araçların kiralanması, IoT cihazlar üzerinden akıllı konteynerler ile veri toplanması, rota optimizasyonu, araçların bakımı ve daha birçok süreci tek bir yazılımdan çözebilmeyi sağlıyor. Platformumuz tüm atık toplama sürecinin optimizasyonunu sağlayarak yüklenici şirketlerin aynı zamanda zamandan ve iş gücünden tasarruf etmesini sağlıyor. Örneğin çöp konteynerlerinde bulunan IoT cihaz sayesinde doluluk oranını uzaktan tespit edip kamyon rotalarını daha optimum hale getiriyoruz ya da konteynerlerin konumlarını değiştirebiliyoruz. Biz işle başladığımızda gördük ki dünyada bu çok büyük bir ihtiyaç ancak buna özel bir çözüm geliştirilmemiş ve atığa özel olarak uçtan uca çözüm sunabilecek bir platforma ihtiyaç vardı. Biz geçen sene yine Oracle OpenWorld etkinliğine katıldık ve o zaman yalnızca 3 ülkeye satış yapıyorduk. Bugün Şili’den Malezyaya kadar 25 ülkeye satış yapıyoruz. Türkiye’de 20 civarında belediye ile çalışıyoruz. Yerelde bizim çözümlerimizi kullanarak, akıllı konteynerler sayesinde rota optimizasyonu yaparak 1 milyon TL’ye yakın tasarruf eden belediyeler oldu. Yerelde çalışmalarımız devam ederken bir yandan da teknoloji ihracatına hız veriyoruz. Şu anda ciromuzun yaklaşık %80’i ihracat kalemlerinden oluşuyor. Biz girişimciler için sıfırdan bire gelebilmek çok kolay. Günün sonunda bir ürün geliştiriyorsunuz ve bu zaten sizin anladığınız bir konu oluyor. Ancak birden yüze çıkmak başka bir kas gücü gerektiriyor. Kurumsal şirketler ise sıfırdan bire noktasına hızlı gelemeyip, birden yüze kolayca gelebiliyorlar. Çünkü ürün çıkarmak onlar için daha zor ancak satmak ve pazarlama daha kolay. Bu yüzden girişimcilerin birden yüze çıkabilmeleri için mutlaka işbirlikleri yapmaları gerekiyor. Biz Oracle programına bu yüzden başvurduk ve karşılıklı anlaşma sonucunda süreci ilerletmeye başladık. Oracle programının bize sağladığı en büyük avantaj ismini kullanabilmek oldu. Yurt dışında iş yaparken, öncelikle karşınızdaki kişiye güven verebilmeniz gerekiyor. Burada Oracle’ın bizim partner olarak seçmesi ciddi anlamda bize güç veriyor. Geçtiğimiz dönemde Meksika’da bir müşterimiz ile benzer bir diyaloğumuz oldu. Meksika’da biz hiç iş yapmamışız ve şirket bize doğal olarak şüpheyle yaklaşıyor. Biz şirkete Oracle partneri olduğumuzu ve gerekirse yerel Oracle ofisinden bizi sorabileceklerini söylediğimizde bir anda POC aşamasına geçtik. 

Exit mobile version