Otizmde yapay sinir ağları duygulara tercüman oluyor

Yeni bir yapay zeka modeli, beyin hareketlerini algılayarak otistik kişilerdeki duyguları tercüme etmeye çalışıyor.

Çoğumuz başkalarının yüzlerinde ifade edilen duyguları kolayca tanırız. Bir gülümseme mutluluk anlamına gelebilirken, kaşlarını çatmak öfkeyi gösterebilir. Otistik insanlar genellikle bu açıdan daha zor anlar yaşarlar. Ancak 15 Haziran’da The Journal of Neuroscience’da yayınlanan yeni araştırma, beynin iç işleyişine ışık tutarak bu sorunu çözmeye odaklanıyor. Yapay zeka, beyin hareketlerini algılayarak otistik kişilerdeki duyguları tercüme etmeye çalışıyor.

Beyni modellemek

MIT Profesörü James DiCarlo’nun laboratuvarında bir araştırma bilimcisi olan Kohitij Kar, beynin farklı katmanlarını çok derin inceleyen bir ekibin önde gelen isimleri. Bu isimler deneyde, otistik yetişkinlere ve nörotipik kontrollere yüzlerin görüntülerini gösterdiler. Görüntüler, korkudan mutluluğa değişen bir spektrumda yazılım tarafından oluşturuldu. Veriler karşılaştırıldığında, otistik yetişkinlerin yüzlerini mutlu olarak bildirmek için daha yüksek düzeyde mutluluğa ihtiyaçları olduğu tespit edildi.

Aynı zamanda Beyinler, Akıllar ve Makineler Merkezi’nin bir üyesi olan Kar, aynı görevi gerçekleştirmek için beynin mimarisinden esinlenen karmaşık bir matematiksel işlev olan yapay bir sinir ağını eğitti. Ağ, görsel bilgiyi işleyen biyolojik nöronlara kabaca benzeyen birimlerin katmanlarını içeriyordu. Ağın nörotipik kontrollerle otistik yetişkinlerde davranışsal özellikleri saptamak için kullanılabileceği umudu doğdu. Kar, “Bunlar umut verici sonuçlar ancak henüz yapacak çok işimiz var.” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu