Paella pişiren robot İspanya’da tartışma odağı haline geldi

Mimcook isimli paella tavası üreten bir firma ile br5 isimli robotik bir şirketin ortak çalışması olan proje, tartışmaların odak noktası haline geldi.

İspanyolların geleneksel pilavı paella farklı bir pirinç ve pişirme tekniği ile öne çıkan bir yemek. Usta şeflerin maharetlerini sergilediği basit görünümlü ama bu incelikli yemek için şimdi yeni bir robot usta meydana çıkıyor. Mimcook isimli paella tavası üreten bir firma ile br5 isimli robotik bir şirketin ortak çalışması sonucu doğan proje, şimdiden tartışmaların odak noktası haline geldi. Bir taraftan “Robot bu yemeği nasıl yapsın?” diyen uzmanlar ile “Neden olmasın?” diyen girişimcilerin savaşında söz artık halkta.

Aslında bir kahve makinesi…

br5’in kurucularından Enrique Lillo, “Çok işlevsel bir robot geliştirdik. Şu an pilav çeşidi pişiren robotumuza farklı bir tava takarsak doğru bir programlamayla patates de yaptırabiliriz. Aynı mantıkla onun hamburger, pizza ya da tatlı yapmaması için hiçbir engel yok,” diyecek kadar da kendine ve robota güveniyor. Lillo aslında yıllar önceki mutfak robotlarının benzer mantıkta çalıştığını ifade ediyor: “Eskiden portakalı koyup bir düğmeye basardınız ve robot size portakal suyu verirdi. Aslına bakacak olursanız kahve makinesi ile bizim robotumuzun bir farkı yok. Sadece doğal bir gelişim söz konusu.”

İlgili Makaleler

Henüz 41 yaşında olan genç girişimci Lillo biraz 1986 yapımı Short Circuit filminden esinlenerek robota bu ismi koymuş. Kendisi açıklamalarında genellikle biraz savunma ağırlıklı. Çünkü birçok aşçı, robotun onların yerini alacağından kuşkulu. Lillo başta olmak üzere robotun pişirdiği yemeği tadanlar, lezzetten memnun kaldıkları için kaygılar da yükseliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu