Pegasus isimli casus yazılım Polonya’yı karıştırdı

Ülkedeki siber güvenlik uzmanları henüz yeteri kadar bilgiye sahip olmadıklarını ve büyük tehlikeler beklediklerini söylüyor.

Polonya’da en az üç hükümete karşı Pegasus isimli casus yazılımla saldırı yapıldığı iddiaları ülkede yeni bir tartışma yarattı. Ülkenin önde gelen siber güvenlik uzmanları henüz buzdağının görünmeyen kısmına dair bilgi edinmediklerini dolayısıyla büyük tehlikeler beklediklerini ifade ediyorlar.

Dijital Diktatörlük Silahı

Pegasus’un hükümetlere karşı kullanıldığını ilk tespit eden ise Kanada merkezli siber güvenlik şirketi Citizen Lab olmuştu. Şirketin araştırmacısı John Scott-Railton, “Şok edici ve son derece ağır bir tablo ile karşı karşıyayız. Pegasus’un dijital bir diktatörlük silahı olarak kullanıldığını görüyoruz. Fotoğraflar ve konum bilgilerine erişildiğini ve her türlü kameranın istenildiği zaman gizlice açıldığını görüyoruz.” diyor.

Ülkede daha çok demokratik eylemlerde bulunan avukat Roman Giertych’nin de Pegasus ile etkisiz hale getirildiği tespit edildi. Kimlerin böyle bir casus yazılıma maruz kaldığı tam olarak bilinmiyor. Ancak birçok milletvekili 2019 seçimlerinde cep telefonlarında tuhaflık olduğunu rapor ettiği için olayın çapının tahmin edilenden geniş olduğu düşünülüyor. Railton, “Birçok kişinin özel hayatı didik edilmiş. Son derece müdahalekâr ve insanlık dışı bir eylem bu.” diyor.

Polonya’nın Watergate skandalı olarak kabul edilen bu olayın etkileri araştırılmaya devam ediliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu