Polonyalı mühendisler su ile geliştirdikleri sentetik kası robotik kola dahil etti

Su bazlı bir malzemeden üretilen ve insan kasına çok benzeyen bu kol, 7 kilogram ağırlık kaldırabiliyor.

Robotik alanında her gün farklı bir ülkeden atılım görüyoruz. Son olarak Polonya’nın Wrocław şehrinde yaşayan bir grup mühendis, özel bir robotik kol geliştirdiler. İnsan kasına çok benzeyen bir yapıya sahip olan bu kol 7 kilogram ağırlık kaldırabiliyor. Gelişmiş manevra kabiliyetine sahip robotun kasları ise su bazlı bir malzemeden üretiliyor.

Köklere saygı

Łukasz Koźlik tarafından kurulan şirket, her ne kadar tasarım anlamında büyük bir çığır açmış olsa da projede çalışan mühendisler henüz parmaklara güç veren en önemli kol kasını devreye sokamadıklarını ifade ediyorlar. Ancak gerçekçi eklem yapısı kolu, rakiplerinden farklı kılıyor.

Proje nihayete erdiğinde Koźlik robotun rahatlıkla gündelik işlerde kullanabileceğini temizlik yapıp çöpleri dışarı atabileceğini belirtiyor. Koźlik her ne kadar yenilikçi dokunuşlara imza atsa da projenin ilham kaynağını açıklamaktan çekinmiyor. Koźlik ve ekibi, Joseph McKibben’ın 1957 tarihli Air Muscles (Hava Kasları) isimli prototipinden çok etkilendiklerini belirtiyor. Bu prototipte hava ile temas eden kasların çekildiği görülüyordu. 

Koźlik de hava fikrini su ile geliştirmeyi deneyip bulgularını gelişmiş insan anatomisiyle birleştirerek başarılı oluyor. Koźlik, Golem adını verdiği projenin tamamlandığında gelişmiş bir su ve pompa sistemi kullanacağını söylüyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu