Robotlar bomba ve COVID kokusu alabiliyor

Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü araştırmacıları, TNT gibi kimyasalları ve COVID gibi virüsleri algılayabilen elektronik bir cilt oluşturdu.

Yakın gelecekte robotlar insan benzeri bir dokunma duyusu kazanabilir. Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’ndeki (Caltech) araştırmacılar, basıncı ve sıcaklığı alabilen, aynı zamanda TNT gibi kimyasalları ve COVID gibi virüsleri algılayabilen elektronik bir cilt oluşturdular. Science Robotics dergisinde yayınlanan bir makalede, esnek sentetik cilt üzerindeki kimyasal sensörleri detaylıca açıklıyor.

Bu çok yönlü ve son derece hassas cilt, insanlar farkına varmadan önce tehlikeli kimyasal sızıntıları veya ekolojik tehlikeleri tespit edebilen akıllı robotik sistemlerin geleceği olabilir. Hatta COVID düzeyinde bir pandemiye yol açabilecek gelecekteki viral salgınları önlememize bile yardımcı olabilir. Caltech’te kimya mühendisi ve çalışmanın baş araştırmacısı olan Wei Gao, “Robotik fizikokimyasal algılama, özellikle aşırı ve tehlikeli ortamlarda çalışırken tarım, güvenlik, çevre koruma ve halk sağlığı alanlarında geniş uygulamalara sahip. Benzersiz bir uyaran için en iyi algılama performansını elde etmek için belirli bir malzeme bazlı mürekkebi seçtik. Örneğin, basınç algılama için gümüş nanoteller, patlayıcı algılama için grafen ve SARS-CoV-2 tespiti için antikorla modifiye edilmiş karbon nanotüpler kullanıyoruz.” diyor.

Gao ve ekibi, elektronik cildin patlayıcı TNT ve sinir ajanı Paraoxon (potansiyel bir kimyasal silah olarak incelenen güçlü bir böcek ilacı) gibi kimyasalları etkili bir şekilde koklayabildiğini kanıtladı. Ayrıca M-Boat adı verilen küçük bir teknenin altına bu yeni buluşu ekleyerek su bazlı bir kimyasal sızıntının kaynağını bulmak için kullandılar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu