Rusya altyapı tesislerine siber saldırı raporu

Patrushev’in raporuna göre, 2020 yılında Rusya’daki kritik altyapı tesislerine 120 binin üzerinde siber terör saldırısı gerçekleşti.

Batı’dan gelen siber saldırı haberlerine baktığımız zaman çoğu zaman Rusya’nın direkt ya da dolaylı olarak suçlandığını görüyoruz. Bu sefer Rusya tarafına bakıyoruz ve onların da en az ABD ya da Avrupa ülkeleri kadar muzdarip olduklarını görüyoruz. Rusya’nın Güvenlik Sekreteri Nikolai Patrushev tarafından geçtiğimiz günlerde yayımlanan veriler bu endişeleri haklı çıkarır nitelikte.

Geniş bir saldırı yelpazesi

Patrushev’in raporuna göre, 2020 yılında Rusya’daki kritik altyapı tesislerine 120 binin üzerinde siber terör saldırısı gerçekleşti. Rus istihbaratına göre saldırıların kaynağı genellikle ABD, Almanya ve ismini siber eylemlerde duymaya çok da alışık olmadığımız Hollanda gösteriliyor. Uluslararası siber güvenliğin küresel anlamda ciddi bir tehlike altında olduğunu vurgulayan Patrushev, saldırıların altyapı dışında ülkeyi her alanda çıkmaza sokacak noktalara gerçekleştiğini söylüyor. Askeri ve sanayi tesisleri, sağlık kuruluşları, ulaşım ağı, araştırma ve eğitim binaları 120 bin saldırı içerisinde etkilenenler arasında gösteriliyor.

Dijital NATO

Patrushev çözüm olarak ülkelerin politikadan bağımsız olarak güvenliği öne alan bir ittifak halinde hareket etmeleri gerektiğini vurguluyor: “NATO ile aslında ülkeler birbirlerini askeri olarak korumak zorunda. Siber saldırıyı da askeri bir saldırı olarak görüp birlikte hareket etmeli ve uluslararası bir siber güvenlik sistemi inşa etmeliyiz. İçerisinde bulunduğumuz bilgi teknolojileri çağında bu tarz stratejik bir denge oturtmak zorundayız.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu