Siber güvenlikte yükselen değer: Siber saldırı istihbaratı

İngilizce’de Cyber Threat Intelligence (CTI) olarak bilinen ve dilimize Siber Saldırı İstihbaratı olarak çevrilen güvenlik birimi son aylarda büyük değer kazandı. Bilindiği gibi istihbarat olaylar meydana gelmeden önlemek için en büyük savunma ve saldırı kozlarından bir tanesi. Dolayısı ile artık şirketler siber tehditlere maruz kaldıktan sonra sistemi toparlamakla uğraşmak yerine istihbarata yatırım yaparak saldırı gerçekleşmeden hamle yapmak istiyor.

Trident araştırma şirketinin verilerine göre, sektörde ciddi anlamda CTI uzmanı açığı var. Bu da kalifiye kişilerin maaşlarının artmasını sağlıyor. Özel ve devlette çalışan CTI uzmanları ile gerçekleşen araştırmaya göre bu alanda uzmanlaşmış kişilerin yüzde 23’ü 110 bin sterlin yıllık gelir elde ederken yüzde 37’si 47 bin 500 sterlin kazanıyor. Yıllar içinde uzmanlaşmanın mümkün olduğu tecrübe ve bilgi birikimi gerektiren CTI uzmanlığı, bilişim teknolojilerinde en çok maaş kazandıran pozisyonlardan bir tanesi.

Bilişim dünyasıda CTI uzmanı açığı olduğu için talebi karşılamak adına eski askerlere, güvenlik uzmanlarına ve hukukçulara başvuruluyor. Bu kişilerden bilişime yatkın olanlar kurum içi eğitimle CTI uzmanı olarak görev yapıyorlar. Trident araştırmasına göre, ilgi çekici bir nokta da son kullanıcıya hitap eden kurumlarda çalışan CTI uzmanlarının yüzde 48’nin eskiden ordu mensubu olmaları.

Trident Araştırma Merkezi’nin kurucusu Josh Keeley, “CTI, eskiden bilişim dünyası için fazla lüks bir konuydu. Siber savunma üzerine strateji oluşturmak çok gerekli değildi. Ancak şimdi önlemlerin hayati önem kazandığı bir dönemde CTI da yükselişe geçti.” diyor. Keeley’e göre, CTI geçici bir heves değil. Dolayısı ile kendini bu alanda geliştirmek isteyen kişiler geri durmamalı. Keeley, “Siber güvenlik anlamında olgun olan her kurum CTI ile çalışmaya devam ediyor. CTI tercih eden şirketlerin memnuniyet oranı çok yüksek olduğu için bu pozisyonun geleceği de parlak. Gelişen siber saldırılar nedeniyle talebin de ortadan kalkması söz konusu değil.” ifadelerinde bulunuyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu