Siber korsanlar gözünü nakliye gemilerine çevirdi!

Siber saldırılar nedeniyle teslimatlar da gecikiyor.

Dünyanın önde gelen taşımacılık kuruluşlarından International Maritime Organization (IMO) geçtiğimiz günlerde yoğun bir siber saldırıya maruz kaldı. Birleşmiş Milletler’e bağlı olarak taşımacılık alanında önemli düzenlemeler yapan kuruluşun sözcüleri özellikle IT altyapısına karşı gerçekleşen saldırı nedeniyle zor zamanlar geçiriyor. Tedarik zincirini hedef alan saldırılar aslında pandemi nedeniyle hızlanan ve artan ihtiyaçların geç teslim edilmesi ile sonuçlanıyor ve bundan kullanıcılar büyük zarar görüyor.

Kısa süre arayla iki büyük saldırı

Saldırganlar IMO’nun web sayfasından giriş yaparak altyapıya sızmış ve sunucuların çökmesine neden olmuştu. Saldırganların özellikle tedarik zincirini yıpratmaya çalıştıkları ikinci bir saldırı ile belirgin hale geldi. IMO sonrası yine taşımacılık sektöründe nakliye gemileriyle dünyanın en büyükleri arasında yer alan CMA CGM SA şirketi de siber korsanlara yenik düştü. Fransız kökenli şirket yaklaşık iki haftadır IT yapısını eski haline getirmeye uğraşıyor. Bu süre içinde yeni sipariş alamayan CMA GSM SA aslında oldukça mağdur oldu.

Gemiler üzerinden fidye

Güvenlik uzmanları iki saldırı arasında bir ilişki olup olmadığını araştırmaya devam ederken yeni saldırıların da önüne geçmek için yoğun bir mesai harcıyorlar. Ancak görünen o ki saldırıların odak noktası nakliye gemileri. Nakliye gemilerini ve onların bağlı olduğu geniş veritabanını kilitleyen saldırganlar fidye talebinde bulunuyorlar. Günde yaklaşık 400 bin geminin taşıma yaptığı düşünülürse saldırganların kendilerine büyük bir kaynak bulduklarını söylemek mümkün. Lojistik uzmanlarına göre saldırıların kısa dönem etkisi, tedarik sıkıntısı yaşanacağı için fiyatların artması olarak görülebilir.

İlgili Makaleler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu