Singapur sokaklarının asayişi robotlardan soruluyor

Gece görüşüne sahip 360 derece kayıt yapabilen gelişmiş kamera ve takip cihazlarıyla donatılan robotlar görevlerine başladı.

Dünya genelinde suç oranı düşüklüğü ve güvenlik deyince Singapur zirveye oynuyor. Buna rağmen, hükümet Singapur’a teknolojik yatırım yapmaktan geri durmuyor. Artık kentin sokaklarında Xavier isimli iki robot gezinecek. Gece görüşüne sahip 360 derece kayıt yapabilen gelişmiş kamera ve takip cihazlarıyla donatılan robotlar görevlerine çoktan başladılar.

Toplum huzuru için robot desteği

Bilim ve Teknoloji Odası tarafından geliştirilen robotun asıl hedefi; Covid-19 nedeniyle alınması gereken önlemleri hatırlatmak. Maske ve mesafe konusunda insanları uyaran Xavier, aynı zamanda bisikletini yanlış park edenleri de azaltıyor.

Robotun bir diğer artısı ise sigara içilmeyen bölgelerin tanımlı olması. Dolayısıyla bu alanlarda sigara içen kişilere müdahale gerçekleşiyor. Uyarı durumunda da önceden yapılan ses kayıtları devreye giriyor: “Lütfen sigarınızı söndürünüz!” gibi sesler sokaklarda yankılanıyor. Bu arada görsel ve işitsel verilerin merkezde toplandığını ve devamlı olarak analiz edilerek robotlarda kullanılan yapay zekanın geliştirildiğini belirtelim.

Robotların yaya, hayvan ve benzeri engellere çarpmaması için algılayıcıları bulunuyor. Gün boyunca devriye gezebilen robotların zamanla asayişi güçlendirip insan gücünü azaltması planlanıyor. Daha önce de su kalitesini kontrol etmek için robot kullanan Singapur’da örneklerin artması bekleniyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu