Sistem yöneticilerinin sahip olması gereken en iyi 5 beceri! 

Eğer bir sistem yöneticisiyseniz, iş performansınızı artırmak için öğrenebileceğiniz bazı beceriler, kariyerinizde yükselmenize yardımcı olabilir.

Sistem yöneticisi olarak her zaman yapılacak çok fazla iş vardır. Yapacakları çok şey olduğundan SA’lar da yetenekleriyle güncel kalmak ve hatta onları büyütmek için çaba göstermelidir. İyi geliştirilmiş becerilere sahip olmak, sistem yöneticilerinin görevlerle güncel kalmasına yardımcı olabilir. Çevrimiçi olarak ve eğitmen önderliğindeki kurslar aracılığıyla bir dizi kaynakla SA’lar, yeni kazanılan becerilerini doğrulamak için sertifikalar edinebilir.

Sanallaştırma

Sanallaştırma son derece büyüdü ve mevcut altyapılarının kapladığı alanı daraltmak, operasyonel verimliliği ve güvenliği artırmak isteyen her büyüklükteki kuruluş tarafından benimsenmiştir. Bu, ağdan donanım yönetimine, kuruluşlara ve çalışanlarına güç veren uygulamalar ve hizmetleri konteynerleştirmeye kadar BT’nin çok yönlü yönleri için bir dizi ilerlemeye yol açmıştır.

Microsoft, VMware, Citrix veya Linux için KVM gibi sanallaştırma teknolojileri, sanal masaüstü altyapısını (VDI), yalın metal sunuculardan birden fazla düğümü barındırmak için Type-I hipervizörleri ve sanallaştırılmış örnekler üzerinden gelişmiş ağ yönetimi için ağ işlevleri sanallaştırmasını (NFV) kapsayan bir dizi seçenek sunar. Ayrıca Docker ve Kubernetes gibi uygulamalar, kapsayıcı uygulamaların hızlı bir şekilde dağıtılmasına, yönetilmesine ve düzenlenmesine olanak tanır.

Sertifikalar: VMware Certified Professional (VCP), VMware Certified Advanced Professional–Network Virtualization (VCAP-NV), Citrix Certified Professional–Virtualization (CCP-V), Citrix XenServer Certified (CC-XenServer), Docker Certified Associate (DCA), and Certified Kubernetes Administrator (CKA)

Linux

Açık kaynaklı işletim sistemi; Linux’un güçlü güvenliği, az yer kaplaması ve güçlü, kurumsal sınıf hizmetleri nedeniyle web sitelerini ve veritabanlarını barındırmaktan DNS ve LDAP gibi güçlü ağ hizmetlerine kadar dünya çapındaki kuruluşlarda ve ticari çözümlerde sayısız uygulama için kullanılıyor. Finansal, bankacılık ve e-ticaret dahil olmak üzere hizmetlerine güç sağlamak için pek çok endüstri Linux’a güvenmeye başladığından, bu sistemleri verimli bir şekilde yönetebilen yöneticilere güçlü bir ihtiyaç duyuluyor.

Sertifikalar: CompTIA Linux +, Red Hat Sertifikalı Mühendis (RHCE), GIAC Sertifikalı Unix Güvenlik Yöneticisi (GCUX), Linux Professional Institute Certification-2/3 (LPIC-2/3)

Programlama ve geliştirme

Yazılım geliştirme son yıllarda çeşitli nedenlerden dolayı popülerlik kazandı. Bunun nedeni bilgisayar sahibi olan herkesin bir programlama dilini öğrenmeye başlaması ve ilk uygulamalarını, web sitelerini veya çözümlerini geliştirmek için yazılım geliştirme araçlarına ve eğitim materyallerine erişebilmesidir. Mobil cihaz alanındaki uygulamaların sürekli büyümesiyle, geliştirici ekiplerinin bir sonraki devrimci uygulamayı bir araya getirmesi gerekir.

Programlama becerileri, web sitelerinin güvenli ve tam özellikli kalmasını sağlamak için gereken iş yükünü yönetmek adına kuruluşlar tarafından her zaman gereklidir. Ayrıca, otomasyon ve yapay zeka (AI) tabanlı kodlama uygulamak için, sistem yönetimine aşina olanlar da dahil olmak üzere her boyuttaki işletme için özelleştirilmiş, tescilli yazılım çözümlerine her zaman ihtiyaç vardır.

Sertifikalar: Certified Professional in Python Programming I Certification (PCPPI-32-Ixx), Amazon Web Services Certified Developer–Associate (AWS Certified Developer–Associate), Certified Chef Developer (CCD), Puppet Certified Professional, Ruby Association Certified Ruby Programmer Silver/Gold version 2.1, and Amazon Web Services Certified DevOps–Professional (AWS Certified DevOps–Professional)

Bulut

Bulut, kuruluşların çalışma süresini, erişilebilirliği ve ölçeklendirilebilirliği en üst düzeye çıkarmak için uygulamalarını, altyapılarını ve hizmetlerini taşıdığı yerdir. Bulutun potansiyel riskleri ile işletmeye sağlanan faydaları arasındaki dengeye ihtiyaç duyulmaktadır. Bununla birlikte, bulut mühendisleri ve mimarlar çok rağbet görüyor ve Active Directory, e-posta veya depolama çözümleri gibi geleneksel olarak yerelde barındırılan hizmetleri destekleme konusunda deneyime ve bilgiye sahip SA’lar için neredeyse kesintisiz bir geçiş yapıyorlar. 

Sertifikalar: Google Certified Professional Cloud Architect, Amazon Web Services Certified Solutions Architect–Professional (AWS Certified Solutions Architect–Professional), Microsoft Certified Azure Solutions Architect Expert), and CompTIA Cloud+

Güvenlik

Listede sonuncu olmasına rağmen güvenlik, muhtemelen en büyük büyüme potansiyeline sahip olanıdır çünkü bilgi teknolojisinin tüm ilkelerine uygulanabilir. Kendi değişen karmaşıklık ve zorluk seviyelerine sahip olan güvenlik yolu, BT’nin her yönüne dokunarak ilk başlangıç ​​rolüne bakılmaksızın değişen iş rollerini kolaylaştırır. Basitçe söylemek gerekirse BT’deki her cihaz, uygulama, hizmet, işlev ve rol artık her zamankinden daha fazla güvenlik gerektiriyor.

Sistemleri güvende tutmak için her yerde güvenlik personeline ihtiyaç vardır. Bu, güvenlik alanında savunma ve saldırgan güvenlik pozisyonları da dahil olmak üzere kariyer gelişimine yönelik güçlü yönlerinizi vurgulayan roller seçme konusunda büyük bir esneklik olduğu anlamına gelir. Saldırgan siber güvenlik uzmanları, yazılımdaki zayıf noktaları bulmak, güvenlik açıklarından yararlanmak ve hatta saldırılara karşı savunmaya yönelik güvenlik duruşunu ve hazırlığını değerlendirmek için ağlara saldırmak için çalışır.

Sertifikalar: CompTIA Security+ (Sec+), CompTIA CyberSecurity Analyst (CySa+), CompTIA Certified Advanced Security Practitioner (CASP), Certified Ethical Hacker (CEH), Offensive Security Certified Professional (OSCP), and Certified Information Systems Security Professional (CISSP)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu