Sürücüsüz araçlar ‘hayalet nesneler’in kurbanı olabilir!

Sürücüsüz araba kullanımının artmasıyla birlikte oluşabilecek bazı tehlikeler de oldukça dikkat çekmeye başladı.

Kimsenin göremediği, “hayalet nesne” olarak adlandırılan küçük işaretleri otonom araçlar görebiliyor, bu da arabaların fren yapmasına, ani hareket değişimlerine veya trafik kazalarına yol açabiliyor.

Yapılan araştırmalar, “hayalet nesnelerin” otonom araçları nasıl kandırabildiğini ve bazı eylemleri nasıl tetikleyebildiğini gösteriyor. Güvenlik araştırmacıları, yaptıkları çalışmalarla, kaçırılan reklam panolarının sürücüsü olmayan arabaları şaşırtmak için nasıl kullanılabileceğini, onları frene basmaya veya daha da kötüsüne zorlayabileceklerini gösterdi.

Otonom sürüş sistemleri, son yıllarda ciddi anlamda artış gösterdi. Fakat hataları, kafa karışıklıklarını, bazı kazaları da beraberinde getirdi.

Araç istihbaratının bir insan sürücü gözetiminde olmadan tamamen özerk ve güvenli olarak kabul edilebilmesi için önünde çok uzun bir yol var. Teknoloji firmaları da platformlarını iyileştirmek için çabalamaya devam ettikçe, odak noktası hava koşulları, haritalama oldukça, arabalara veya yoldaki insanlara, diğer tehlikeli nesnelere de tepki verebilir hala gelecektir.

Bununla birlikte, Wired tarafından bildirildiği şekliyle, insanların çıplak gözle göremeyeceği, tespit edemeyeceği, görünemeyen başka tehlikeler de olabilir.

İsrail’in Negev’deki Ben Gurion Üniversitesi’ndeki akademisyenler tarafından bir araştırma yürütüldü ve bu araştırmaya göre, elektronik bir reklam panosundaki yanıp sönen ışıklardan oluşturulmuş bir dur işaretine benzeyen “hayalet” olarak adlandırılan görüntülerin AI sistemlerini de karıştırabileceği, belirli eylemleri veya hareketleri de tetikleyebileceği öne sürülüyor.

Bu durum sadece trafik sıkışıklığı yaratmaz, aynı zamanda bilgisayar korsanlarının faaliyetlerine dair çok az kanıt bırakır ve bu da daha ciddi yol kazalarına sebep olabilir. Bu yüzden sürücüleri, akıllı araçlarının aniden davranışlarını neden değiştirdiği konusunda şaşkınlığa uğratabilir.

Testler, Tesla’nın en son sürümü olan Autopilot ve MobileEye kullanılarak bir araç üzerinde yapıldı. Wired’e göre, 0.42 saniye görünen hayali bir dur işareti Tesla’yı kandırırken MobileEye’ı kandırmak için saniyenin 1/8’i yeterli oldu.

Bu deneyler, yolda bulunan otonom araçları karıştırmak için bir insan şekli gibi anlık ışık projeksiyonları kullanan önceden yapılmış olan araştırmalara dayanıyor. Yapılan testler, aynı etkiye sahipler fakat teorik olarak dijital reklam panosu daha geniş ölçekte kesinti arayan saldırganlar ve korsanlar için daha uygun olacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu