Tarımda verimi artıran robot çiftçiler

Dünyanın ilk ahududu toplayan robotunu geliştiren Fieldwork Robotics şimdi de tarımda verimliliği yükselmeyi hedefleyen bir prototip geliştirdi. Fieldwork başkanı Rui Andrês, “Şu an için bir laboratuvar ortamında robotumuz onlarca karnabaharı toplayabiliyor. Kulağa basit gelse de aslında 3D kameralar ve makine öğreniminin en üst noktaya vardığı gelişmiş bir sistem kullanıyoruz.” diyor.

Karnabahar aslında küresel anlamda halen popüler bir sebze. Birçok tarifte hamur yerine de kullanılan karnabahar gitgide mutfakta daha çok yer kaplıyor. Ancak Andrês’a göre yapay zeka için sebzelerle uğraşmak peynir kesmek ya da hamur yapmaktan daha zorlu bir süreç. “Küresel pazarda rağbet gören karnabaharın yapay zeka tarafından olgunluğunun ölçülmesi de bizim için zorlu bir süreçti ancak 2022’ye kadar toplayacağımız bilgilerle her türlü tarlada hatasız işlem yapan robotlar geliştirmeyi planlıyoruz.”

Küçük bir hızlanma büyük değişim yaratabilir

Plymouth Üniversitesi’nde doğan Fieldwork daha sonra Bosch ile ortaklık yaparak büyük bir sıçrama yaşadı. Sadece Ocak ayı içerisinde 300 bin sterline yakın destek toplayan Fieldwork yeni yatırımcılarla bu rakamı 500 bine sterline çekmek istiyor. Yeni ödeneklerle robotik kolların daha hızlı çalışması için araştırmalar yapılacak. Şu an için bir insanın bir adet ahududu toplaması 2 saniye alırken Fieldwork’ün robotu 2.8 saniyede aynı işlemi yapıyor. Her ne kadar insana göre ağır kalsa da gece gündüz çalışabilen robotlar üretimi artıyor. İlk hedef 2.8 saniyelik toplama süresinin 2.5 saniyeye düşürülmesi. Pandemi nedeniyle yavaşlayan araştırmalara yıl sonuna doğru yeniden hız verilmesi de planlar arasında.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu