Teknoloji gurusu Eric Schmidt’ten yapay zeka uyarısı

Schmidt, Çin’in yapay zeka araştırmalarında birkaç yıl içerisinde ABD’yi yakalayıp geçmesi ihtimalinin altını çizdi.

Google’ın eski CEO’su Eric Schmidt geçtiğimiz günlerde yapay zekanın önemine dair önemli açıklamalarda bulundu. Buna göre Schmidt’in altını özellikle çizdiği nokta Çin’in yapay zeka araştırmalarında birkaç yıl içerisinde ABD’yi yakalayıp geçmesi ihtimali oldu. Schmidt, Amerika’nın değerlerinin korunmasında ve ulusal savunmayı güçlendirmesi bakımından yapay zekanın askeri ve ahlaki bir güç olduğunu belirtti. Eric Schmidt, Amerikan değerleri derken demokratik ve her bireye eşit mesafede duran bir yönetim anlayışının, etik açıdan doğru programlanmış bir yapay zeka ile daha mümkün olabileceğini söylüyor.

Samanlıkta iğne

Genellikle şeffaflığı ve objektifliği nedeniyle daha çok evrensel bir ölçüt olarak görülen yapay zeka, Schmidt’e göre ulusal çıkarların korunması için de ayrı bir önem taşıyor, “CIA yada ulusal diğer güvenlik birimlerinin gelişmiş bir yapay zekadan yoksun hareket edebileceğini hayal bile edemiyorum. Bilgisayarlar samanlıkta iğne aramak için biçilmiş kaftan. Dolayısıyla en ufak detayı ve bağlantıyı tespit edip ülkenin çıkarları için kullanma şansına sahibiz. Yalnız bu noktada Çin’e dikkat çekmek istiyorum. Bence beş yıla kalmadan Çin, yapay zeka konusunda ABD’yi yakalayacak.”

Geleceğin savaşları

Eric Schmidt bu söylemini açarak ilginç bir noktaya da parmak basıyor, “Geleceğin savaşları aslında otonom savaşlar olacak. Yapay zeka ile yönetilen ordular, uçakların, savaş gemilerinin yerini alacak. Dolayısıyla artık insan kaybedilmeyecek. Ancak yapay zeka konusunda geride kalan ulusların ya söz hakkı olmayacak ya da bir savaşı baştan kaybetmiş olarak kabul edilecekler. Çin’in açıklamış olduğu 2025 ve 2030 planlarına dikkatle bakarsanız, yapay zeka, işlemci, sentetik biyoloji ve yüksek enerji alanlarında çok ciddi hedefler ortaya koyduğunu ve adım adım bu adımlara yaklaştığını görebilirsiniz. Dolayısıyla Çin’in sanal egemenliğine girmemek için diğer ulusların bu alanlarda gelişim sağlamaları gerekiyor.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu