Teksas elektrik şebekesi Rus siber tehditleriyle karşı karşıya

İddialara göre, Rus bilgisayar korsanları Teksas'ın enerji altyapısındaki zayıf noktaları bulup ciddi bir saldırıya hazırlanıyor.

Ukrayna’da yaşanan savaşın etkileri çok boyutlu hale geliyor. Rus bilgisayar korsanları enerji altyapısının dijital ağlarını zayıf noktalar için araştırırken, kamu hizmeti şirketleri ve önemli petrol ve gaz taşıma merkezleri yüksek alarma geçiyor. Enerji şirketleri, devlet yetkilileri ve siber güvenlik uzmanlarının iddialarına göre, Rus bilgisayar korsanları Teksas’ın enerji altyapısındaki zayıf noktaları bulup ciddi bir saldırıya hazırlanıyorlar.

Devlet düzenleyicileri ve başta kamu hizmetleri, petrol ve gaz taşıma merkezleri olmak üzere birçok enerji şirketi geçen ay Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana artan Rus siber tehditlerinin farkında olduklarını, ancak çok fazla konuşmamaya dikkat ettiklerini söylediler. Teksaslı enerji devi Calpine CEO’su Thad Hill, “Süper yüksek alarmdayız” diyerek Rusya’nın siber eylemlerini yakından izlediğini de sözlerine ekledi.

Teksas’taki siber tehditleri izleyen bir siber güvenlik uzmanına göre, Teksas enerji sektörü Rusya’dan gelen bilgisayar korsanları tarafından giderek daha fazla zayıflık araştırılıyor. Aynı şekilde endüstriyel siber güvenlik firması Dragos’un kurucusu ve CEO’su Robert M. Lee bir röportajda, Şubat ayındaki Rus işgalinden bu yana, Teksas’taki enerji ile ilgili tesislerin bilgisayar korsanları tarafından yapılan araştırmaların sayısının arttığını gördüğünü söyledi.

Daha önce Ulusal Güvenlik Ajansı’nda çalışan ve ABD hükümetinin devlet destekli bilgisayar korsanlarını takip etme sisteminin tasarlanmasına yardımcı olan Lee de şirketinin yakın zamanda Teksas enerji altyapısını araştıran bilgisayar korsanlarının izini sürdüğünü ve bu kişilerin Rus olduklarını keşfettiğini söyledi. Lee, “Teksas’ın ulusal güvenlik düzeyinde sıvı doğal gaz için bazı önemli ihracat tesisleri var. Bir siteyi kapatırsanız, belirli ülkelere yakıt ihracatı yapamazsınız.” diyor.

Korsanların, Avrupa’nın petrol konusunda Rusya’dan uzaklaşmasını engellemek için bu tarz stratejik saldırılar düzenlediğine inanılıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu