Toyota, robotları şeffaf ve yansıyan nesnelere karşı eğitiyor

Toyota Araştırma Enstitüsü (TRI) cam gibi yüzeylerin çok fazla karşılaşıldığı ev ortamına özel bir çözüm geliştiriyor.

Bugün evlerimizde en çok görülen robotlar, temizlik amaçlılar. Ancak yakında çok daha fazla ev işini üstlenen daha akıllı robotların hayatımıza girmesine kesin gözüyle bakılıyor. Yalnız uzmanlara göre, yeni ev işlerinde başarılı olabilmeleri için robotların şeffaf ya da yansıyan yüzeylere sahip nesnelerle etkileşimini geliştirmeleri gerekiyor. Bu amaç doğrultusunda Toyota Araştırma Enstitüsü (TRI) cam gibi yüzeylerin çok fazla karşılaşıldığı ev ortamına özel bir çözüm geliştiriyor.

Robotlar sıkı bir eğitim sürecinde

TRI’da robotik başkan yardımcısı Max Bajracharya, “Sorunun üstesinden gelebilmek adına robotlara yönelik, üç boyutlu geometri alanında nesne ve yüzeyleri algılayan gelişmiş bir eğitim programı hazırladık. Şu aşamada sentetik veri kullanarak robotların yazılımlarını geliştiriyoruz. Temel amacımız robotların yaptığı hataları tekrar etmeyecekleri bir davranış biçimi geliştirmek. Sonuçta her evin kendine özel ve değişken bir yapısı var. Yeterince sayıda senaryoyu robota yükler ve her bir davranışta optimum hareketi saptarsak ileride oluşacak durumlarda hata payını azaltmış olacağız.” diyor.

Toyota bu programı geliştirerek ileride ev ortamı başta olmak üzere sağlık ve üretim alanında da farklı modeller üzerinde çalışmak istiyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu