Trump, Oracle ve Walmart’a TikTok için onay verdi

ABD Başkanı Donald Trump, Oracle ve Walmart, ByteDance'ın yaptığı anlaşmayı onayladı. ABD'li iki şirket, ByteDance'ın yüzde 20 hissesini satın alarak TikTok'un Amerikan operasyonunu yürütecek.

TikTok’un Çinli ana şirketi ByteDance, yazılım şirketi Oracle ve perakende devi Walmart ile anlaşmaya vardı. Anlaşma kapsamında üç şirketin iş birliği ile genel merkezi ABD’de olacak şekilde TikTok Global kurulacak.

Popüler sosyal medya platformunun kurumsal yönetim yapısına kavuşması ve şeffaflık sağlanması amacıyla ByteDance, üç şirketin iş birliğinde kurulacak TikTok Global adlı şirketin halka arza gideceğini açıkladı. Öncesinde ise bir kısım hissenin satılarak ByteDance’in, TikTok Global’de yüzde 80 hissesinin kalacağı aktarıldı. Hisse dağılımında ise Oracle’ın yüzde 12,5 oranında, Walmart da yüzde 7,5’lik hisseye sahip olacağı söylendi. TikTok Global’in yönetim kurulu üyeleri arasında ByteDance’in kurucusu Zhang Yiming, Walmart’ın CEO’su Doug McMillon ve ByteDance’in diğer direktörleri yer alacak.

Oracle ve Walmart’ın yaptığı ortak açıklamada, bir yıl içinde ABD’de halka arz edilmesi beklenen TikTok Global’in ABD Hazine’sine 5 milyar dolar vergi ödeyeceği belirtildi. ABD’de 100 milyon kullanıcıya sahip olan TikTok’un, ABD’de 25 bin kişiye daha istihdam yaratacağı öngörülüyor. Anlaşmanın Çin hükümeti tarafından da onayı bekleniyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu