Ukrayna işgalinin arifesinde iddia edilen Çin hackinin gizemi

Nükleer enerjiyle bağlantılı kuruluşlar da dahil çok sayıda Ukrayna hükümeti ve ticari kuruluşun hedef alındığı söyleniyor.

Ukrayna’da patlak veren talihsiz savaşa ek olarak şimdi de Çin’in siber faaliyeti iddiaları ortaya çıkıyor. İlk etapta iddianın detayları alışılmadık şekilde bulanık görünüyor, ancak istihbarat yetkilileri amacın casusluk olduğuna inanıyor. Uzman görüşlerine göre siber saldırı, beklenenden daha geniş olabilir.

Çin merkezli olduğu iddia edilen bilgisayar korsanlarının işgalden tam bir gün önce yani 23 Şubat’ta Ukraynalı web sitelerini hedef almaya başlaması oldukça şüphe uyandırıyor. Bu, Moskova’nın planlarından önceden haberdar olup olmadıkları ve niyetlerinin bir şekilde Rusya’yı desteklemek olup olmadığı konusunda sorulara yol açtı.

Nükleer enerjiyle bağlantılı kuruluşlar da dahil olmak üzere çok sayıda Ukrayna hükümeti ve ticari kuruluşunun bilgisayar korsanları tarafından hedef alındığı söyleniyor. Bu etkinliğin çevrimiçi güvenlik açıklarını ne kadar taradığı ve gerçekte kaç web sitesinin güvenliğinin ihlal edildiği ise henüz netlik kazanmış değil. Elbette Çin, siber casusluğa karıştığı yönündeki suçlamaları her zaman reddedip siber ihlaller konusunda topu Batılı hükumetlere atıyor. Dolayısıyla Çin’in sadece Ukrayna’yı değil, aynı zamanda Rusya, Beyaz Rusya ve diğer ülkeleri de casusluk yapmak için çatışmadan faydalanıyor olması ihtimale gündeme geliyor. Pekin’in muhtemelen reddedeceği bir olasılığın yansımalarını yakın gelecekte göreceğiz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu