Uluslararası Kızılhaç Komitesi ölümcül robotlara karşı bildiri yayımladı

Uluslararası Kızılhaç Komitesi, insan hakları ihlali gerekçesiyle bu alana yatırım yapan tüm devletlere karşı bildiri yayımladı.

%100 Otonom özelliğine sahip robotların kamuoyunda fazla paylaşılmayan askeri bir kullanım alanı bulunuyor. Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) ise insan hakları ihlali gerekçesiyle dünya üzerinde bu alana yatırım yapan tüm devletlere karşı bir bildiri yayımladı. ICRC başkanı Peter Maurer, küresel bir politik eylem başlatmak istediklerini ifade etti. Ona göre, bu robotlar ortak değerlerimize ve insanlığımıza karşı büyük bir tehlike. “Teknoloji geliştikçe savaşın şekli de değişiyor. Bizler yeni kurallar koyup savaşın sınırlarını çizmeliyiz. Oysaki öldürücü robotlar işin içine girdiği zaman insan faktörünü ayaklar altına alıyoruz.” diyor Maurer.

Son damla

ICRC’nin bildirisinde robotların hakimiyeti kaybedilmesi durumunda çok fazla hesaplanmayan ölüme neden olabilecekleri vurgulanıyor. Uzmanlar son olarak, özellikle İsrail yapımı intihar drone’u olarak da tanımlanan Harop ismi verilen silahın Azerbaycan tarafından kullanılmasının ICRC için bardağı taşıran son damla olarak gösteriliyor.

Henüz erken

Otonom silahlar üzerine halihazırda birçok ülke evrensel bir yasa teklifi üzerinde çalışılmasını öne sürüyordu. Ancak Rusya ve ABD gibi bu alanda söz sahibi ülkeler henüz böyle bir yasa için teknolojinin yeterince evrilmediğini gerçekçe göstererek çekimser davranıyordu. ICRC’nin bu girişimi Rusya ve ABD’yi otonom savaş robotları konusunda daha şeffaf davranmaya itebilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu