Uzaktan kumandalı robot yengeçler kalp ameliyatlarına hazırlanıyor

Araştırma şu anda deneysel bir aşamada olsa da küçük yengeç robotlar başarıyla dar yerlerden geçip çeşitli onarım işlerini halledebiliyor.

Northwestern Üniversitesi’ndeki mühendisler, yengeç gibi hareket edebilen robotun, şimdiye kadarki en küçük uzaktan kumandalı yürüyen robot olduğunu iddia ediyor. Milimetre boyutundaki robot, ünlü dergi Science Robotics’in 25 Mayıs tarihli sayısında yer alıyor. Araştırma şu anda deneysel bir aşamada olsa da küçük yengeç robotlar başarıyla dar yerlerden geçip çeşitli onarım işlerini halledebiliyor.

Mikro cerrahide yeni bir çığır

Çalışmaya öncülük eden biyoelektronik alanında uzman bilim insanı John Rogers robotların geleceği konusunda umutlu: “Mikro robotları, endüstrideki küçük yapıları veya makineleri onaracak veya bir araya getirecek, arterleri temizleyip iç kanamayı durduracak ya da kanserli tümörleri ortadan kaldırmak için cerrahi asistanlar olarak hayal edebilirsiniz.” Rogers ayrıca “Bu montaj teknikleri ve malzeme konseptleriyle, hemen hemen her boyutta veya 3 boyutlu şekilde yürüyen robotlar yapabiliriz.” diyerek yeni projelerin de gündemde olduğunu ifade ediyor. Teorik çalışmayı yöneten profesör Yonggang Huang, yaptığı açıklamada, teknolojinin “saniyede vücut uzunluğunun yarısı kadar bir ortalama hızla yürüyebileceğini belirtiyor: “Karasal robotlar için bu kadar küçük ölçeklerde bunu başarmak çok zor.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu