Site icon CIO Update

Veri depolama satın alma rehberi

Son tüketici ya da küçük bir şirket olarak, cihazlarınıza bağlanabilir veri depolama aygıtına mı ihtiyaç mı duyuyorsunuz? O zaman satın alma yapmadan önce bu yazıyı okumanızı tavsiye ederiz.

Elias Plastiras

Bugünlerde satın alabileceğiniz çok farklı depolama çözümleri var. İnce sabit sürücülerden, mobil cihazlara ve çok kullanıcılı ortamı destekleyen ağ bağlantılı büyük cihazlara kadar seçenekler zengin. Hatta Wi-Fi bağlantılı veya bulut özelliğine sahip çözümleri bulmanız da mümkün. Sizin için farklı türde sürücüleri denedik ve durumunuza hangi çözümün uygun gelebileceğini yazdık.

Dizüstü bilgisayarlar için dahili sabit sürücüler

En temel depolama birimleri olarak dahili sabit sürücüler gösterilebilir. Masaüstü ve dizüstü bilgisayarınızın içinde olan bu sürücülerin kapasiteleri 500GB ilâ 1TB arasında değişebiliyor. Masaüstü bilgisayarlar için 6TB’a kadar çıkabiliyor. Dizüstü ve masaüstü bilgisayarlardaki dahili depolamanın avantajlarını, seçeneğinin bol olması ve donanımda sorun yoksa her zaman erişebiliyor olmanız şeklinde sıralayabiliriz.
PC kullanıyorsanız, depolama alanınızı sabit sürücü sayısını artırarak genişletebilirsiniz. Ancak dizüstü bilgisayar kullanıcısı iseniz genellikle fabrika kurulumu ile sınırlı kalmak zorundasınız. Teknoloji konusunda maceracı değilseniz tabi…
Dizüstü bilgisayarınızın sabit sürücüsünü değiştirerek yükseltmek istiyorsanız bu durumda donanım inceliğini göz önünde bulundurmanız gerekiyor. İnce dizüstü bilgisayarlarda 2.5 inç büyüklüğünde ve 7mm inceliğinde sabit sürücüler kullanılıyor. Bilgisayar kalınlaştıkça sabit sürücü kalınlığı da 9 mm’e kadar çıkabiliyor. Değiştirme işlemini kendiniz yapmadan önce dizüstü bilgisayarınızın inceliğinden emin olmalısınız.
Dizüstü bilgisayarlar için göz önünde bulundurulması gereken bir diğer seçenek katı hal sürücüleri (SSD). SSD’ler, sabit sürücülere göre birçok açıdan üstünler. Veri bulma ve yazma konusunda çok daha hızlılar. Hareket eden parçaları yok. Bu da onları çalışırken sessiz, taşırken hafif, güç kullanımı açısından da tasarruflu kılıyor.
Ultrabook tarzı birçok dizüstü bilgisayarın içinde mSATA veya M.2 türünde SSD sürücüler yer alıyor. 2.5 inç sürücüler gibi ayrı bölme yerine, ana karta bağlı durumdalar. Sürücü yuvası bulunmayan bu tarz notebook’ların depolama kapasitesinin artırılması kolay değil. Bunun yerine harici depolama çözümlerine bakılmalı.
SSD çözümlerinin kötü tarafı ise depolama kapasitelerinin sabit sürücülere göre sınırlı olması. Bu nedenle sadece SSD’li çözümlerin veri depolama yerine, hızı için tercih edilmesi gerekiyor. Her ikisini de sunabilen sürücüler en iyi çözüm.
Katı hal hibrid sürücüler (SSHD) hem SSD parçasını hem de 2.5 inç türünde sabit sürücüyü üzerinde barındırabilen bir sürücü çözümü. Hibrid bir sürücü, işletim sistemi ve kullanılan uygulamalara hız kazandırabilmek için düşük kapasiteli (8GB gibi) bir SSD kullanır. Bu tarz sürücünün en büyük avantajı ise sabit sürücünün 1TB veya daha yüksek kapasiteli olabilmesidir.
Bilgisayarınızın depolama kapasitesini artırmak istiyorsanız bu durumda dahili bir sabit sürücü eklemenizi tavsiye ediyoruz. Harici sürücüleri yedekleme yapmak için kullanmanız gerekiyor zaten.

Harici sabit sürücüler

Bilgisayarınızın ikinci depolama ihtiyacı, harici sabit sürücüler. Genellikle bilgisayara USB 3.0 ile bağlanan bu sürücülerin enerji kabloları da bulunuyor. Bilgisayar sistemine ek depolama kapasitesi kazandırmanın en kolay yolu olan bu sürücüleri, 1TB’tan 8TB’a kadar farklı kapasiteler ve modellerde bulabilirsiniz.
Bu sürücüler için kurulum yapmanıza gerek yok. Sistemin, sürücüyü otomatik olarak tanıması gerekiyor. Windows veya Mac bilgisayarlar için önceden formatlanmış bir şekilde sunuldukları için satın alırken dikkat etmeniz gerekiyor. Sistem yedeklemeleriniz için de bu tür sürücüleri tercih etmeniz gerekiyor.
Harici sabit sürücüler, USB girişleri ile akıllı televizyonlara da bağlanabilir; video, fotoğraf ve müzik dosyalarının çalıştırılmasını sağlayabilirler. Ancak bazı televizyonların 2TB üzeri sabit sürücüleri tanımadığını aklınızda bulundurun.

Taşınabilir harici sabit sürücüler

Taşınabilir sabit sürücüye sahip olmanın en güzel yanı, dosyalarınıza istediğiniz yerden ulaşabilmeniz. Cebe bile sığabilecek kadar büyüklükte olan bu sürücüler de genellikle USB 3.0 bağlantı kullanıyor. İhtiyaç duyduğu enerjiyi de bu bağlantıdan sağlıyor.
Taşınabilir sabit sürücüler için kapasite seçenekleri şu anda 500GB ilâ 4TB arasında değişiyor. Birçok sabit sürücü televizyonlara da bağlanabildiği için taşınabilir eğlence kutusu haline geliyor.
Taşınabilir sabit sürücü alırken zaman zaman yanınızda taşıyabileceğinizi düşünmeniz gerekiyor. Bilgisayarınız ya da başka depolama birimleriniz için yedekleme noktası olarak düşünüyorsanız, kaza sonucu zarar görebilecekleri veya kaybolabileceklerini göz önünde bulundurmanız gerekiyor.
Bu tür sabit sürücülerin kaybolma durumlarında istenmeyen kişilerin verilerinize erişimini istemiyorsanız, şifreleme yöntemini kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Bazı sürücüler bu amaçla kendi “kilitleme” yazılımlarını içlerinde barındırıyorlar.

Ağa bağlı depolama (NAS)

Bu depolama birimleri, ev veya ofis ağınıza direkt olarak bağlanabilirler. Depolanan verilerin çoklu bilgisayar ve kullanıcılar arasında paylaşılabilmesi için en iyi çözüm budur. NAS çözümünü ağa bağlayabilmeniz için iyi bir router’a ihtiyacınız var.
NAS birimi kurulumunda ağa nasıl bağlanılacağını ayarlamanız gerekiyor. Neyse ki, bugün birçok NAS birimi kurulum için gerekli olabilecek sürücüleri bulmanıza ve indirmenize yardımcı olabilecek araçlar ile birlikte sunuluyor.
NAS biriminde fiziki kurulumun üzerinde oynama yapmanıza gerek olabilir. Seagate, WD gibi bazı üreticiler ön ayarlı kapasitelerle birlikte NAS cihazlarını sunarken; Asustor, Qnap, Synology ve Thecus gibi markalardan sadece boş bir NAS birimi almak mümkün. Sonrasında isteğinize göre içine sabit sürücüleri yerleştirebilirsiniz.
Bunu tercih etmeniz halinde ne kadarlık bir sabit sürücü yuvasına ihtiyacınız olduğuna dikkat etmeniz gerekiyor. Şu anda pazarda en az iki sürücü yuvalı NAS birimlerine sahip olunabilir. Son tüketiciler sekize kadar sürücü yuvarına sahip NAS birimlerini tercih ederken, şirketler için çok daha yüksek kapasiteliler bulunuyor.
Boş bir NAS kasası satın alacaksanız 3.5 inç büyüklüğünde sabit sürücülere ihtiyacınız olacak. Sabit sürücüleri uygun bir şekilde yerleştirebilmek ve sonrasında da ayarları yapabilmek için NAS sağlayıcınızın yönlendirmelerine kulak vermeniz gerekiyor.
İki ve daha fazla sürücüyü destekleyen NAS birimlerinde, RAID 1’li RAID dizilimleri desteklenir. RAID 1, iki sürücü yuvasına sahip NAS biriminde, verilerin her sürücüye birden yansıtılması için kullanılır. Dolayısıyla bir sürücü öldüğünde, veriler kaybolmaz. Bozulan sürücüyü yenisiyle değiştirir, verilerinizin korunmasını sağlamaya devam edebilirsiniz. RAID 0 kullanıyorsanız, o zaman veri, sürücüler arasında şeritler halinde yerleştirilir ve bozulma yaşanması durumunda verinizi sonsuza kadar kaybedersiniz.
Unutmayın; RAID 1 kullanmanız durumunda, toplam kapasiteniz ikiye bölünür. İki tane 4TB’lık sabit sürücü yerleştirirseniz eğer, bir sürücü diğerindeki verilerin yedeğini almak üzere çalışacağı için toplam kapasiteniz yine 4TB olur. Toplamda ödediğiniz para aslında 4TB’lık verinizin güvenli korunması içindir. Eskiden NAS biriminde aynı model sürücülerin kullanılması söylenirdi. Ancak bugünlerde aynı sürücülerin aynı türde hata vermesinin önüne geçilmesi için farklı model sürücüler öneriliyor. NAS birimlerine özel geliştirilmiş sabit sürücüleri bulmak da kolaylaştı. Hem Seagate hem de WD, NAS’a göre sürücülerini optimize ettiler.
Diğer yandan aldığınız çiftli sürülerin aynı kapasitede olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Bir 4TB, bir de 2TB sürücü almanız halinde RAID 1, sadece 2TB kapasiteyi kullanılmanıza izin verecektir. Aldığınız sürücü kapasitelerinin toplamının kullanılmasına izin veren sisteme JBOD – yani “just a bunch of disks” (sadece diskler toplamı) deniyor. Ancak bu sistemde, verilerinizin dizilimlerden birinde yedeği alınmıyor.
NAS, veri depolama ve yedekleme için muhteşem bir çözüm. Ancak başka amaçlar için de kullanılabilir. Artık içinde VPN ve medya sunucusu desteği bulunan veri yükleme yöneticili NAS çözümleri bulunuyor. Hatta NAS üzerinde Wordpress gibi blog platformlarını yönetmeniz bile mümkün.

Kablosuz taşınabilir sabit sürücüler

Ağ bağlantılı sistemlerden bahsediyorken, bu beceriye sahip bir taşınabilir sabit sürücüyü yolda bile kullanabilirsiniz. Taşınabilir sürücülere benziyor olmakla birlikte üzerinde Wi-Fi bağlantı becerileri taşıdığı için genel taşınabilir sabit sürücülerden biraz daha kalın veya uzun olabilen bu sürücüler, kapasite olarak da özel bir farklılık göstermiyor.
Kablosuz taşınabilir sabit sürücüler, kendi kablosuz ağlarına sahipler ve temel olarak da tablet ve akıllı telefon gibi mobil cihazlara içeriğin aktarılması için tasarlanmışlardır. Genellikle iOS ve Android uyumlu olurlar. Cihazın sunduğu kablosuz ağ da genellikle HD düzeyinde filmlerin aktarılmasını sağlayabilecek genişliktedir.
Bu sürücülerin sinyal alanı çok güçlü olmadığı için sadece mobil cihazlarla, onlara çok yakın bir şekilde kullanılmaları gerekiyor. Kablosuz bağlantı ayarının yapılabilmesi için sürücüye direkt olarak bağlanılması gerekiyor. Bu sürücüler mobil cihazdaki verinin yedeklenmesi için de kullanılabilir.

Bulut tabanlı sürücüler

Bulut erişimli sürücüler genellikle, sabit sürücünüze internet olan her yerden bağlanabileceğiniz web tabanlı bir servis sağlar. Tek yapmanız gereken bu sistem üzerinden giriş yapmanız.
Bu tarz bir sistem, iş dosyalarınıza uzaktan erişimi mümkün kılabilir ya da dosya yükleme için ayarları uzaktan yapabilmenize izin verir.
Genel NAS sürücüleri de uzaktan erişim için ayarlanabilir. Bazı markalar bu hizmetler için kendi servislerini sunuyorlar. Diğer NAS birimleriniz için ise kendi dinamik DNS servisinizi yaratmanız gerekiyor.

Taşınabilir USB sürücüler

İngilizce’de “on-the-go” (OTG) olarak ifade edilen taşınabilir USB sürücüler esas olarak microSD kart özelliği bulunmayan mobil cihazlar için tasarlandı. Android cihazlarda başlayan bu yenilik artık iOS cihazlarda. OTG USB’yi kullanabilmeniz için tek koşul, cihazınızın bu formatı destekliyor olması.
Bir ucu normal, diğer ucu da mikro USB olan bu cihaz, bilgisayardan direkt içerik alıp mobil cihaz üzerinde doğrudan çalıştırabiliyor. Android versiyonlarda OTG cihazı gücü mobil cihazdan alırken, iOS için geliştirilen versiyonları kendi içinde batarya taşıyor
Bu sürücüler, taşınabilir harici sabit sürücüler gibi değil. Onun yerine, mobil cihazlarda içeriğe ulaşabilmek için uygun olan flash tabanlı depolama birimini kullanıyor.
Bu yazı IT PRO’nun 185’inci sayısında yayınlanmıştır.

Exit mobile version