Video konferans: hangi iş için hangisini tercih etmelisiniz?

Uzaktan çalışma sistemini sürdürmeyi tercih eden şirketler ekip toplantıları yapmak ve fikirler paylaşabilmek için video konferans çözümlerini tercih etmeye devam ediyor. Video konferans uygulamalarında ise en dikkat edilen özellikler güvenlik ve işlevsellik oluyor. 

İyi bir video konferans uygulamasında neler olmalı?

Yüksek kaliteli video konferans yazılımı, görüntünüzü paylaşmaktan daha fazlasını yapmalıdır.  İyi bir video konferans çözümü bir toplantı bağlantısı veya arama numarası oluşturmayı, başkalarıyla paylaşmayı ve devam eden aramalara daha fazla kişi eklemeyi kolaylaştırır. Güvenilir olmasının yanı sıra, bağlantı kalitesi düşmeyen veya değişken olmayan devamlı net aramaları da etkinleştirmelidir. Ayrıca görüşmelerinizi, iş birliğine dönüştürmenizi sağlayan dipnot, beyaz tahta gibi canlı sohbet özellikleri ve ekran paylaşımı da sunmalıdır. Tüm bu özellikler sanal toplantılarınızı verimli hale getirmenin anahtarıdır. 

İşte şirketler için en iyi video konferans uygulamaları!

Kaliteli ve kalabalık görüşmeler için en iyisi: Zoom

En popüler video konferans uygulamalarından olan Zoom uygulamasını bilgisayarınıza veya telefonunuza yükledikten sonra, zaman sınırı olmadan ücretsiz bire bir video görüşmesi ve 40 dakikaya kadar da 100 kişi ile grup görüşmesi yapabilir, ücretli planlar ile 1.000 kişiye kadar aynı anda toplantılar düzenleyebilirsiniz. Daha da önemlisi Zoom, oldukça güvenilirdir. İnternet bağlantınız çok iyi olmasa bile Zoom, bazen düşük kalitede olsa dahi genellikle video görüşmesinin devam etmesini sağlar. 

Tüm görüşme boyunca toplantılarınızı video olarak kaydedebileceğiniz Zoom ile katılımcılar, görüşme sırasında grup veya bireysel özel mesajlar şeklinde birbirleriyle konuşmak için sohbet kutusunu da kullanabilir. Ayrıca, tüm ekranınızı veya çalıştırdığınız uygulamalardan birini göstermek için ekranınızı da paylaşabilirsiniz. Zoom randevularınızı takviminize otomatik olarak ekleyebilir böylelikle toplantılara vaktinde katılabilirsiniz.

G Suite kullanıcıları için en iyi alternatif: Google Meet

Google Meet’in belki de en iyi özelliği, Google’ın diğer uygulamalarıyla derin entegrasyonudur. Google Takvim’de bir toplantı oluşturduğunuzda katılımcıların görüşmeye anında katılması için tıklayabilecekleri bir Meet bağlantısı gönderilir. Bir arama sırasında Google Drive ve Apps’taki dosyalarınızı görüşmeden ayrılmadan sohbet kutusunda paylaşabilirsiniz. Gmail gelen kutusu üzerinden dahi bir çağrı başlatabileceğiniz Google Meet, erişilebilirlik için büyük bir avantaj olan canlı altyazı da içeriyor. Altyazılar, İngilizce’de oldukça iyi çalışıyor ancak diğer diller için aynı performansı göstermiyor. 

Öte yandan kullanıcılar doğrudan Chrome sekmesini paylaşıma açılabiliyor. Kullanıcılar, sekmeler arasında akıcı geçişler yapabiliyor. Ancak Google Meet, büyük grup görüşmelerinde zorlanabiliyor. İnternet bağlantınız yavaşsa aramalarda kesintiler yaşanabiliyor. Bunun için salt görüntüleme modunu seçerek en fazla 100.000 katılımcıyı görüşmeye dahil edebilirsiniz. Bu mod, görüntüyü kapsamadığından katılımcılar sadece aramayı kimin yönlendirdiğini görür ve sesini duyar. 

Profesyonel özellikler arayanlar için: GoToMeeting

Hemen hemen her video konferans uygulamasında olduğu gibi GoToMeeting ile de çevrimiçi toplantılar planlayabilir, çağrılara katılabilir ve ekran paylaşımı yapabilirsiniz. Toplantınız için özel bir bağlantı oluşturmanıza olanak tanıyan GoToMeeting, bu sayede kuruluşunuz dışındaki kişileri davet etmenize veya web semineri gibi herkese açık bir sanal etkinlik gerçekleştirmenize yardımcı olabilir.

GoToMeeting altı kişiye kadar çağrı kaydı, arama numaraları ve HD video dahil olmak üzere profesyonellere yönelik bir video konferans aracından bekleyebileceğiniz tüm özellikleri sunuyor. Ek olarak, uygulamanın araç çubuğundan takip edebileceğiniz ses seviyeniz ile arama sırasında ses yüksekliğinizi ayarlayabilirsiniz. 

Daha “hafif” görüşmeler için join.me

Bir join.me hesabı oluşturduktan sonra tarayıcı, masaüstü veya mobil uygulamalardan herhangi biriyle toplantı başlatabilirsiniz. Katılımcılara tarayıcı üzerinden de görüşmeye dahil olma imkanı da veren join.me ile masaüstü uygulamasından ekran paylaşımı yapabilirsiniz. Mobil cihazlarda da ekranınızı veya belirli dokümanlarınızı telefonunuzda paylaşarak hareket halindeyken bile ekibiniz ile ortak çalışma fırsatı yakalayabilirsiniz.

Sanal beyaz tahta için en iyi video konferans uygulaması: Cisco Webex Meetings

Video konferans donanımının önde gelen üreticilerinden Cisco Webex Meetings, büyük ölçekli iş birliği ile tasarlandı. Bir video konferans uygulamasından bekleyebileceğiniz tüm özelliklere sahip olan Cisco Webex Meetings, diğer bazı seçeneklerle karşılaştırıldığında özellikle daha kaliteli ses sunar.  Ancak asıl çarpıcı özellik Webex’in sanal beyaz tahtasıdır.

Bir çağrı başlattıktan sonra ekranınızı boş bir beyaz alan olarak paylaşmayı tercih edebilir ve ardından çok çeşitli çizim araçları, metin ve geometrik şekiller kullanabilirsiniz. Hatta ayrı beyaz tahta sayfaları oluşturabilir, bunları teker teker görüntüleyebilir veya küçük resimler olarak gezinebilirsiniz. En iyi yanı ise herkesin beyaz tahtayı aynı anda kullanabilme özelliğidir.

Cisco’nun Webex Teams uygulaması ekip sohbeti özelliği de sunarken bir yandan da planlanmış Webex toplantılarını takviminize otomatik olarak ekliyor ve bir toplantı başlamak üzereyken favori sohbet uygulamanızda bir hatırlatıcı gönderiyor.

Küçük grup görüşmelerinin en çok tercih edileni Slack!

İlk etapta metin ve görüntülerin paylaşıldığı sohbetler sunan Slack, bu özelliklere video ile masaüstü ve mobil uygulamalarında bire bir sesli çağrılar da ekledi.

Slack’de bir iş arkadaşınızı aramak için bir bağlantı veya doğrudan mesaj açıp sesli görüşmeler için telefon, görüntülü görüşmeler içinse  video simgesine dokunmanız yeterlidir. Aramayı yeni bir pencerede başlatan Slack, sohbete bir bildirim de ekler. En fazla 15 kişinin katılabildiği görüşmelerde sadece masaüstü uygulamasından video görüşmesi yapabilirsiniz. Bir veya iki kişiyle yapılan hızlı görüşmeler için en iyilerden birisi olan Slack, özel bir beyaz tahta seçeneği olmasa da ekran paylaşımı da yapabiliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu