Vodafone, müşterilerinin artan kullanım ihtiyaçlarını Oracle teknolojileri ile yüksek performansta karşılıyor!

İhtiyaçlar Değiştikçe Teknolojiler ve Servisler de Gelişiyor

Haydar Yılmaz
Vodafone Türkiye Veri Analitiği ve IT Operasyonları
Direktörü

Mobil internet kullanımının hızla artması ve sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, Vodafone olarak bizler de müşterilerimizin gelişen kullanım ihtiyaçlarına cevap verecek yeni ve katma değerli servisleri ürün yelpazemize kattık. Özellikle eş zamanlı etkileşim, video ve fotoğraf gibi ortamların kullanımına yönelik bu servislerle birlikte, altyapılarımız üzerindeki veri miktarı ve işlem sayıları da ciddi oranlarda artış gösterdi.

Online kanallarımızdaki bu servislerin kullanımlarının artması ve veri miktarındaki büyümenin yansıması olarak veritabanlarımızın sayıları ve kullanım sıklığı da arttı. Verileri saklamak ve işlemek için kullanılan veritabanlarındaki artan yükü yönetmek için öncelikli olarak sunucular üzerinde ya da şema tabanlı konsolidasyon yöntemleri ile çözümler oluşturmaya çalıştık. Fakat her proje için farklı versiyonda ve farklı mimaride veritabanı kurmak, yedekli mimariler oluşturup sürdürmek operasyonel açıdan çok ciddi bir zorluk noktasıydı. Bu durum da bizler için kullandığımız geleneksel teknolojileri yenilikçi, esnek ve yüksek erişebilirliği ön plana çıkaran teknolojilerle dönüştürmemiz açısından başlangıç noktamız oldu.

Türkiye’deki En Büyük Oracle Multitenant Mimarisine Sahibiz

Oracle 12c veritabanı ve üzeri versiyonlarda yer alan Multitenant mimarisi ile stratejimizi değiştirerek kurulum, güvenlik, kaynak yönetimi ve standartlaştırma gibi konularda operasyonel yükü dengeledik.

Oracle teknolojisinin bizlere sağlamış olduğu esnek altyapı sayesinde kaynakların en verimli şekilde kullanılmasını sağlarken, güvenlik yama uygulamaları, veritabanı versiyon yükseltme ve taşıma işlemleri için gereken ve müşterilerimize servis erişebilirliği açısından kısıtlar yaratan kesinti sürelerini minimize ettik. Özellikle içinde bulunduğumuz kesintisiz bilgi çağında müşterilerimizin servislerimize erişimlerinde bir aksama olmamasına müşteri memnuniyeti bakış açısıyla çok değer veriyoruz.

Multitenant mimarisi, daha önce denediğimiz konsolidasyon yöntemlerinde yaşadığımız problemleri çözmemizi sağladı. Devam eden ve başlayacak projelerimiz için önceden container veritabanları kurarak hazır ortamlar oluşturmak, devreye alım hızımızı ciddi oranda artırdı. Dijital Kanallar, SMS Servisleri, Elektronik Para, Network Analitik ve USSD servisleri gibi birçok müşteri servisinin altyapısında kullanılan container ve pluggable veritabanı sayısı açısından Türkiye’deki en büyük veritabanı mimarisine sahibiz. Oracle 12c ve 19c Multitenant canlı veritabanı ortamlarımız, ortalama 340 TPS ve 3220 IOPS ile kritik müşteri servislerine 7/24 kesintisiz hizmet veriyor. Yeni dijital servislerimizle Multitenant mimarideki konsolide ortamlarımızı büyütmeye devam ediyoruz.

Multitenant mimarisiyle neleri hedefledik ve neleri başardık?

  • Daha hızlı veritabanı teslim etme – Multitenant platformlarla pluggable veritabanı oluşturup canlıya alma işlemini çok kısa sürede yapmaya başlayarak hız ve esneklik sağlayabildik.
  • Maliyet azaltma – Her yeni talep için gereken donanım, kurulum ve yönetim maliyetlerini hazır platformlar üzerinden sağlayarak azalttık.
  • Daha az fiziksel sunucu, daha çok pluggable veritabanı – Aynı sayıdaki veritabanlarını daha çok fiziksel sunucu yerine daha az sunucu üzerinde yönetmeyi hedefledik ve bunu gerçekleştirdik.
  • Operasyonel yükün azaltılması – Sunucu sayısını azaltarak, “Birden fazla veritabanını tek çatıda yönetmek” yaklaşımıyla yeni konsolidasyon standardımızı oluşturup veritabanı yönetimini kolaylaştırdık. Planlama, sistem, depolama ve yedekleme ekiplerinde oluşan yükü de bu şekilde azaltmış olduk.
  • Güvenlik Yetkilendirme akışı ve veriye erişim olarak pluggable veritabanları farklı birer veritabanı olarak kurgulandığı için güvenlik ekiplerinin de ilgisini çekti. Güvenlik süreçlerinde akışları en uygun şekilde kurguladık.
  • Etkin ve dinamik kaynak yönetimi Kaynakları pluggable veritabanları seviyesinde eş zamanlı ve kesintisiz düzenleyerek sunucu kaynaklarını verimli yönetilebilir hale getirdik.
  • Yama ve versiyon yükseltme eforunu azaltmak – Tüm pluggable veritabanlarının aynı anda yamalanabilir ve yükseltilebilir olması bakım eforumuzu ciddi oranda düşürdü.
  • Standartlaştırma – Multitenant mimarisi ile konsolide ortamlar için standartlarımızı belirledik. Provizyonlama, yönetim ve otomasyon işlerini buna göre tasarladık.
  • Test ortamlarında esnek veritabanı yönetimi – Canlı ortamlarda yaşadığımız zorlukları alt seviyelerde de çözmek için multitenant mimarisini bu ortamlarda da kullanmaya başladık.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu