Vodafone’nin Akıllı Köy’ü model olacak

Vodafone’un ekonomik ve sosyal kalkınmaya katkıda bulunma hedefiyle TABİT ortaklığında Aydın’da hayata geçirdiği Vodafone Akıllı Köy, akıllı teknolojilerin yanı sıra çevreci uygulamalarıyla da tarım sektörüne örnek oluyor.

Vodafone Türkiye ve TABİT ortaklığında Aydın’da hayata geçirilen Vodafone Akıllı Köy, teknoloji ve nitelikli bilgi uygulamalarıyla çevresel kalkınmaya katkıda bulunuyor. Akıllı sistemleri sayesinde toprak ve su kirliliğinin önüne geçerek tarımsal kaynakların sürdürülebilirliğini sağlayan Vodafone Akıllı Köy, özel ilaçlama ünitesi, erken uyarı sistemi, sulama yönetimi ve çiftçi bilgilendirme eğitimleri ile çevreci tarımcılıkta Türkiye’deki tüm köyler için model oluşturuyor.

İlgili Makaleler

Vodafone’un ekonomik ve sosyal kalkınmaya katkıda bulunma hedefiyle TABİT ortaklığında Aydın’da hayata geçirdiği Vodafone Akıllı Köy, akıllı teknolojilerin yanı sıra çevreci uygulamalarıyla da tarım sektörüne örnek oluyor. Dünyanın ve Türkiye’nin ilk akıllı köyü Vodafone Akıllı Köy’ün, geleneksel tarım yöntemlerini ileri teknolojinin olanaklarıyla birleştiren yeni nesil kırsal yaşam modeli, bir yandan bitkisel ve hayvansal üretimde verimliliği artırırken, bir yandan da çevresel kalkınmaya katkı sağlıyor. Akıllı sistemleri sayesinde toprak ve su kirliliğinin önüne geçerek tarımsal kaynakların sürdürülebilirliğini sağlayan Vodafone Akıllı Köy, özel ilaçlama ünitesi, erken uyarı sistemi, sulama yönetimi ve çiftçi bilgilendirme eğitimleri ile çevreci tarımcılıkta Türkiye’deki tüm köyler için model oluşturuyor.

Engin Aksoy: “Dijital teknolojilerle tarımda sürdürülebilirliği sağlıyoruz”
Türkiye’nin dijitalleşmesine liderlik etme vizyonuyla bireyleri, haneleri, kurumları, şehirleri ve köyleri dijitalleştirmeye devam ettiklerini belirten Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy, şunları söyledi:
“Türkiye’nin uçtan uca dijital teknolojilerle donatılmış ilk akıllı köyü Vodafone Akıllı Köy ile geleneksel tarım yöntemlerini ileri teknolojinin olanaklarıyla birleştiren yeni nesil bir kırsal yaşam modeli sunuyoruz. Bu model sayesinde, dijitalleşmenin gücüyle tarımsal üretimde verimliliği artırmayı, çiftçimizin sosyal yaşam standartlarını yükseltmeyi ve çevresel gelişime katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Vodafone Akıllı Köy’de sulama otomasyonu, sera otomasyonu, gübre yönetim otomasyonu, kümes otomasyonu, don otomasyonu, süt otomasyonu, arıcılık otomasyonu, pedometre, erken uyarı sistemi gibi Nesnelerin İnterneti uygulamaları ile çiftçilerimizin hayatını önemli ölçüde kolaylaştırırken, çevre temizliği ve sağlığının korunmasına da katkıda bulunuyoruz. Vodafone Akıllı Köy projesinin sürdürülebilir başarısı için çalışmaya devam edeceğiz.”

Zirai ilaç kullanımında merkezi kontrol
Vodafone Akıllı Köy’de kurulan ilaçlama ünitesi ile ilaçlamanın çevreye olan olumsuz etkileri en aza indirgenip sağlıklı gıdaya ulaşılmasında sürdürülebilirlik sağlanıyor. Bu kapsamda, zirai ilaç kullanımı kullanıcının sağlığını koruyacak şekilde kontrollü yapılırken, zirai ilaç kutuları da merkezi bir noktada toplanıyor. Diğer yandan, tohum dikiminden hasada kadar olan süreçte yetiştirilen ürünlerdeki hastalık ve zararlılar ziraat mühendisleri ve uzmanların kontrolünde tespit edilerek yerinde, zamanında ve doğru şekilde ilaçlama yapılıyor. Vodafone Akıllı Köy’de ayrıca, tarımsal ilaç ambalaj atıklarının çeşitli fiziksel veya kimyasal işlemlerle ikincil hammaddeye dönüştürülerek tekrar üretim sürecine dahil edilmesiyle geri dönüşüme katkı sağlanıyor. Geri dönüşüm sayesinde kimyasal maddelerin doğaya zarar vermesi engelleniyor.

Erken uyarıyla gereksiz ilaçlamaya son
Vodafone Akıllı Köy’de tarımsal erken uyarı sistemlerinden de yararlanılıyor. Bu sistemlerde kullanılan özel yazılımlar sayesinde sahaya gitme gereksinimi duyulmadan hastalık ve zararlılar hakkında önceden haber alınarak gereksiz ilaçlamanın önüne geçilebiliyor ve üreticiye doğal önlemler alabilmesi için gerekli zaman sağlanıyor. Böylece, gereksiz ilaçlamadan kaynaklı toprak ve su kirliliği ve gıda kalıntıları oluşumu önleniyor.

Sulamaya akıllı çözüm
Vodafone Akıllı Köy’de kurulan Akıllı Sulama Otomasyonu ile sulama işlemleri cep telefonu üzerinden tek tuşla istenilen gün ve saatte uzaktan yönetilip takip edilirken, gerektiği zaman gerektiği miktarda sulama ve gübreleme yapılarak tarımsal üretimde denge sağlanıyor. Buna göre, merkezi bir sunucu ile iletilen ve sulama sistemleri üzerindeki alıcının Vodafone SIM kartından aldığı sinyaller sulama otomasyonunu meteorolojik verileri de dikkate alarak aktifleştiriyor. Böylece, bitkinin en doğru zamanda ve en doğru miktarda suyla buluşması sağlanıyor. Bu doğrultuda, her ürünün ihtiyacına yönelik basınç ayarlı ve ayarsız damla sulama boruları, otomatik filtrasyon sistemleri, monitörleme, otomasyon, otomatik gübreleme ve uzaktan kontrol sistemleri ile üreticilerin daha az kaynak kullanarak daha fazla verim almaları sağlanıyor. Vodafone Akıllı Köy’de modern sulama yöntemleriyle tarımsal faaliyetlerde %20 su tasarrufu, bitkisel üretim maliyetlerinde %15 tasarruf ve verimlilikte %30’a varan artış hedefleniyor.

Çiftçilere çevre eğitimleri
Vodafone Akıllı Köy’de çiftçilere yeni teknolojik yöntemlerin yanında ürünün kalitesiyle de doğrudan bağlantılı olmak üzere çevresel etkilerle ilgili bilgilendirme yapılıyor. Bu kapsamda, çiftçiler zirai ilaç ve gübre kullanımı ve yönetimi, su bilinci ve yönetimi, anız yakmanın çevreye zararları gibi konularda düzenli olarak bilgilendiriliyor. Vodafone Akıllı Köy’de tarımsal alanda gelişim sağlayacak teknolojilere yönelik somut çalışmalar ve örnekler ile çiftçilerin bakış açısında ve bilgi birikiminde etkin bir değişim sağlanması hedefleniyor.

Doğa dostu yöntemlerle kavun ve marul üretimi
Aydın’ın Koçarlı İlçesi’ne bağlı Kasaplar Köyü’nde hayata geçirilen Vodafone Akıllı Köy, Türkiye’nin ilk teknoloji uygulama köyü olma özelliğini taşıyor. Toplam 298 dönüm alana yayılan Vodafone Akıllı Köy’de modern sera uygulamalarından toplu sağım ve süt soğutma sistemine, su ve gübre yönetim merkezinden toprak analiz laboratuvarlarına kadar çiftçilerin hayatını kolaylaştıran pek çok imkân sunuluyor. Vodafone Akıllı Köy’de doğa dostu iyi tarım teknolojileriyle yapılan kavun hasadında sadece 2 ayda dönüm başına 10 ton kavun alınarak kavun üretiminde %150 verimlilik artışı sağlandı. Ayrıca, “Vodafone Kadın Çiftçi Girişimcilik Projesi” kapsamında girişimcilik ve seracılık eğitimleri alan 10 kadın çiftçi, malçlı yetiştiricilik ve damla sulama tekniklerinin yanı sıra iklimlendirmeyi kontrol eden IoT (Nesnelerin İnterneti) teknolojilerinin kullanıldığı seralarda 30 bin marul üreterek yaklaşık 25 bin TL’lik ek gelir elde etti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu