Walmart mağazalarında robot kullanmayı bıraktı

Ünlü ABD merkezli perakende devi Walmart mağazalarında ürün kontrolü için robot kullanma projesini durdurdu.

Robotlar giderek daha fazla işte kullanılmalarıyla karşımıza çıkıyor. Ancak bazı durumlarda robotların kullanımı insanların yerini tam olarak alamayabiliyor ya da verimlilik açısından insan kullanımı daha mantıklı olabiliyor. Bu örneklerden biri ABD merkezli perakende zinciri Walmart’ta yaşandı.

Şirket 2017 yılında 50 mağazasında Bossa Nova Robotics tarafından geliştirilen otonom robotlar kullanmaya başlamıştı. Bu robotlar ürün stoklarını, fiyatları, stok durumunu ve doğru yere koyulup koyulmadıklarını denetliyordu. Görünen o ki yapılan deneme Walmart’ı memnun etmedi. Personel sayısını azaltarak tasarruf edilmesini amaçlayan proje durduruldu.

Walmart mağazalarında robot kullanmayı bıraktı

Aslında bu çalışmanın durdurulmasının arkasındaki ana neden koronavirüs yani COVID-19 yüzünden satışların online tarafa kayması. Bunun sonucu olarak Walmart teslimat için mağazadan ürün alan çalışanların envanter verilerini de toplayabileceğini keşfettiği için robot kullanımına gerek kalmadı. Ayrıca Walmart CEO’su John Furner, bu tarz robotların müşterilerle etkileşime girebileceği konusunda endişelere sahipti.

Walmart mağazalarında halen robotların kullanılmasına devam ediliyor. Ancak bunlar Roobma tarzında robot süpürgeler olarak karşımıza çıkıyor ve genelde temizlik amacıyla kullanılıyor. Ve envanter robotları işe yaramasa da, şirket deneyin hala değerli olduğunu söyledi. Bir sözcü WSJ’ye “Teknolojinin çalışanlara nasıl yardımcı olabileceği, işleri nasıl kolaylaştırabileceği ve daha iyi bir müşteri deneyimi sağlayabileceği hakkında çok şey öğrendik” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu