Web uygulamalarını uygulama sanallaştırma ile birlikte sunmak için 3 neden

Uygulama sanallaştırma, sorunları ortadan kaldırarak web tabanlı uygulamaların avantajlarını gerçekleştirmek için farklı bir yol sunuyor. Bir web uygulamasını tek bir tarayıcı sürümünde ve yapılandırmasında sanallaştırarak ve daha sonra bunu her kullanıcıya aynı şekilde sunarak IT, uyumluluk sorunlarını çözebiliyor ve diğer taraftan güvenliği ve yönetilebilirliği arttırıyor. 

citrix-turkiye-altan-cengiztekin-cw
Citrix Türkiye Ülke Müdürü Altan Cengiztekin

Citrix Türkiye Ülke Müdürü Altan Cengiztekin, web uygulamalarının neden uygulama sanallaştırma ile birlikte sunulması gerektiğini anlatan bir makale kaleme aldı. İşte o yazı:

On yıl önce uygulamaları web’e taşımak, geliştirme döngülerinin kolaylaşacağını, uyumluluk sorunlarının azalacağını, güvenliğin gelişeceğini, sürekli bakımın basitleşeceğini ve herhangi bir cihaz üzerinde tutarlı bir kullanıcı deneyimi yaşanacağını vadederdi. Ancak, gerçekte bu vaatler hiçbir zaman tutulamadı.  Yıllar geçtikçe IT organizasyonları, belirli tarayıcılar veya artık modası geçmiş olan veya güvenlik tehditleri oluşturabilecek, çoğu da satıcılar tarafından kapatılmış olan eklentiler için  web uygulamaları geliştirdi. Fakat bunlar sık tekrarlayan güncelleştirmeler dahil olmak üzere herhangi bir standart masaüstü uygulamasının çıkardığı sorunlardan bazılarını ortaya çıkarmaya devam etti. Bu zorluk şimdi yaygın olarak kullanılan Internet Explorer, Firefox, Safari ve Chrome gibi çok sayıda web tarayıcısıyla birlikte de katlanarak arttı.

Uygulama sanallaştırma, Windows uygulamalarını sunmanın elverişli bir yöntemini buldu ve bu sayede IT’de dönüşüme yol açıyor. Merkezi olarak yönetilen tek bir uygulama, performansın yanı sıra IT verimliliğini de artırarak, herhangi bir işletim sistemini kullanan ve herhangi bir lokasyonda bulunan tüm kullanıcıları destekliyor. Uç nokta cihazları yerine veri merkezinde kalan hassas bilgilerin güvenliği sağlanmaya devam ediyor ve bu sayede güvenlik ve uyumluluk destekleniyor. Uygulama sanallaştırma ile web uygulamaları sunarak IT organizasyonları, merkezi teslimatın avantajlarını bu önemli uygulama türünü de kapsayacak şekilde genişletebiliyor.

  1. Tarayıcı uyumluluk sorunları ile ilgili geliştirme ve destek maliyetlerini azaltır

Tarayıcı sanallaştırma, uygulama geliştirmeyi ve yaşam döngüsü yönetimini kolaylaştırarak web uygulaması yönetimi maliyetlerini önemli ölçüde azaltmanıza olanak sağlar. Merkezi uygulama yönetimi ve hızlı hazırlama, regresyon testi ve her tarayıcı sürümüne uygun uygulama güncellemeleri çıkarmak gibi zahmetli görevleri konsolide etmenize yardımcı olur. Bu, tüm cihazlar ve tarayıcılar üzerinde tutarlı bir kullanıcı deneyimi ile güncellemelerin tüm işgücüne dağıtılmasını çok daha kolay bir hale getirir ve yardım masası çağrılarını da önemli ölçüde azaltabilir. En az bunun kadar önemli bir nokta da sanallaştırmanın web uygulamalarını, işletim sisteminin gereksinimlerini desteklemek için cihaz tarafında pahalı yükseltmeler yapılmasına gerek kalmadan güncelleştirme özgürlüğü sağlamasıdır. İş ihtiyaçları değiştikçe IT de daha akıcı ve maliyet açısından etkin bir şekilde ölçeklendirme yapabilir.

  1. Yaygın güvenlik risklerini ele alır

Güçlendirilmiş veri merkezi içinde bulunan uygulamaların ve verilerin merkezileştirilmesi ile güvenlik katmanları çoğaltılmış olur. Sadece ekran güncellemeleri, fare tıklaması ve tuş vuruşu komutları ağdan geçerek kullanıcının uç cihazına ulaşır ve bu sayede veri teşhiri ya da sızma riski büyük ölçüde azaltılmış olur. Ağ bağlantısı sonlandırıldığında, güvenlik ve uyumluluk nedenleriyle, hiçbir veri cihazda kalmaz ve hiçbir şey geride bırakılmaz. Parçalı erişim ilkesi uygulaması, gereksiz VPN deliklerini ortadan kaldırmanızı ve güvenli olmayan bağlantılar üzerinden gerçekleşebilecek veri kaybı veya saldırı riskini azaltmanızı sağlar.

  1. Şeffaf ve güvenli uzaktan erişim ile kullanıcı memnuniyeti sağlar

VPN üzerinden geleneksel uzaktan erişim, gecikmeler oluşturup kesintisiz verimliliğin yoluna çıkarak kullanıcıların sinirini bozabilir. Belirli bir web uygulamasını çalıştırmak için belirli bir tarayıcı ve belirli bir sürümünü kullanmak zorunda kalındığında da aynı durum geçerlidir. Uygulama sanallaştırma, insanların teknik konularla ilgili endişelenme ihtiyaçlarını ortadan kaldırır. Herhangi bir web uygulamasını bir VPN’e gerek olmadan herhangi bir modern tarayıcıda başlatabilir ve uç noktada herhangi bir şey yüklemeye gerek olmadığından doğrudan işe koyulabilirsiniz. Web uygulaması, aynı geleneksel bir web uygulamasında olduğu gibi, bir tarayıcı sekmesinde işler. Bu arada, önbelleğe alınmış veriler de dahil olmak üzere tüm veriler veri merkezi içinde güvenli bir şekilde korunur ve uç noktada hiçbir zaman riske maruz kalmaz. Kurumsal uygulamalar ve veriler, kişisel içerikten ayrı tutulur ve bu sayede IT’nin, kullanıcının kurumsal ve BYO cihazları üzerinde bulunan kendi uygulamalarına ve verilerine müdahale etmek zorunda kalmadan güvenlik ve ilke denetimini sürdürmesine yardımcı olur. Tarayıcı uygulamalarını yedek veri merkezlerinde barındırma yeteneği, iş devamlılığını basitleştirerek kesintisiz verimlilik sağlamaya yardımcı olur.

Web uygulamaları geleneksel istemci/sunucu uygulamalarının dağıtım ve bakım zorluklarını önlemeyi sağlayan bir yöntem olarak ortaya çıkarılmış olsa da web tabanlı uygulama geliştirmesi, bir sorunu genellikle başka bir sorunla değiştirir. Sonuçta, bir uygulama bir uygulamadır; web tabanlı ya da Windows tabanlı olması fark etmez. Bunun anlamı, Windows uygulamaları sanallaştırmasının iyi yapılandırılmış faydalarının, web uygulamaları için de aynı etkinlikte genişletilebileceğidir. Bu da IT’nin, yönetilebilirlik, güvenlik ve kullanıcı deneyiminde yeni zorluklara neden olmadan, uygulama geliştirme işlemini basitleştirmesini ve erişilebilirliği artırmasını sağlar. Citrix Secure Browser ile tek bir tarayıcı örneği merkezi olarak barındırılabilir ve talep üzerine herhangi bir bilgisayara teslim edilebilir. Bu sayede tarayıcıların ve bunların içinde çalışan uygulamaların yönetilmesi kolaylaştırılmış ve maliyet açısından etkinliği artırılmış olur. Güvenli iletişim ve parçalı erişim kontrolü ile desteklenmiş olan merkezi bir mimari, tarayıcı tabanlı uygulamaların yol açabileceği güvenlik açıklarını kapatır. Kullanıcılar, ister ofiste ister ofis dışında çalışıyor olsun, geleneksel VPN tabanlı uzaktan erişimin yarattığı verimlilik engelleri olmadan, basit ve şeffaf bir deneyimin keyfini çıkarabilirler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu