Xiaomi cihazları deprem takibi yapacak

Xiaomi ürünleri, eklenen bir özellik sayesinde deprem takibi yapabilecek hale geliyor.

Teknolojik cihazlar üzerinden deprem gibi doğal afetleri takip etmek yeni bir özellik değil. Bu konuda çalışmalar yapan Xiaomi 2010 yılında telefon ve akıllı televizyonları için deprem uyarı sistemini devreye sokmuştu. İlk olarak Çin’de hayata geçirilen bu özellik sayesinde birçok depremle ilgili bilgi anında kullanıcılara iletilmişti.

Marka şimdi yeni bir teknolojiyle bu özelliği cep telefonlarında da farklı bir şekilde kullanmaya hazırlanıyor. Deprem bilgi teknolojisini daha da ileri taşımayı hedefleyen marka deprem anında kullanıcıya bilgi verecek bir sistem üzerinde çalışıyor. Buna göre, telefonlarda bulunan sensörlerin kullanılacağı sistemde özel bir algoritma deprem olup olmadığına karar vererek kullanıcıyı uyaracak.

Yeni sistem depremi önceden tahmin etmeye de çalışacak. Halen Çin’de bu tarz tahmin sistemleri kullanılıyor fakat bunların ne kadar başarılı olduğu şimdilik belli değil. Xiaomi’nin sistemi depremi önceden haber vermeyi ne kadar sağlayacak o da şimdilik belirsiz. Sistem gönüllülük esasına dayandığı için sadece katılmak isteyenler bu özelliği kullanacak ve sistem şimdilik sadece Çin’de çalışacak. Bu sistemin önümüzdeki yıllarda dünya çapında kullanıma sunulup sunulmayacağı ise henüz bilinmiyor.

Bu tarz depremi önceden tahmin etme teknoloji dünyanın farklı ülkelerinde de deneniyor. Tam anlamıyla başarıya ulaşmış sistemler olmasa da birkaç saniye önceden de olsa haber veren sistemler konusunda çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu