Yabani otlar bu robot ile elektrik şokuyla toplanıyor

Small Robot Company isimli robotik şirketin geliştirdiği robotlar, yabani otları toprağa zarar vermeden topluyor.

Tarım robotları haberlerine her geçen gün daha sık rastlıyoruz. Çiftçilerin işini kolaylaştıran ve arsa sahiplerine verimlilik olarak dönüş yapan robotlara şimdi de bir yenisi ekleniyor. Small Robot Company isimli robotik şirketin geliştirdiği bu robotların tek görevi, yabani otları toprağa zarar vermeden durdurmak. Bunun için de Tom, Dick ve Harry ismi verilen robotlar, yoğun bir çalışma sonucu elektrik şoku kullanarak yabani otları biçiyor. Bu süreç aynı zamanda şirket verilerine göre %95 daha az tarım ilacı kullanılmasını sağladığı için mahsul kalitesini de artıyor. Şu an için seri üretime geçmeyen robotlar, İngiltere’de çeşitli tarlalar üzerinde deneniyor.   

Tarlanın organik yapısı

Şirketin CEO’su ve kurucu ortağı Ben Scott-Robinson, “Günde 20 hektar alanda çalışabilen robotlar çiftçilerin maliyetini %40 oranında azaltıyor. Şu an için 10 milyon dolar yatırım aldık ve robotlarımızın tam kapasiteli olarak en geç 2023 yılında dünya pazarında olması için kolları sıvamış durumdayız.” diyor. Scott-Robinson zararlı otların tespit edilip imha edilmesinin göründüğünden daha karmaşık bir iş olduğunu ifade ediyor: “Bu nedenle RootWave isimli bir girişimle ortaklığa gittik. Kaş yapayım derken göz çıkarmak istemiyoruz. Zararlı otlar yerine yanlışlıkla verimli bitkilere zarar verip tarlanın yapısını bozmamak birinci önceliğimiz.”

Son toprak

Tarım uzmanları bu teknolojinin az gelişmiş ülkeler için pahalı bir yatırım olma riski olduğunu ifade ediyor. Onlara göre tüm tarlanın hızlı bir şekilde ilaçlanması daha güvenilir ve ucuz bir yöntem. Ancak Scott-Robinson bu fikre karşı: “Artık tarıma bakış açımızı değiştirmeliyiz. Aksi halde ekip biçebileceğimiz bir toprağımız olmayacak.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu