Yalnızlık hissini tespit eden yapay zeka kişi analizi yapıyor

İletişim çağında en çok sıkıntı çektiğimiz konulardan biri insan teması. Bu eksikliğe bir de pandemi nedeniyle yüz yüze iletişim eksikliğini eklediğinizde 2021 yılında ciddi psikolojik hasarlar bizi bekliyor. Bu doğrultuda California San Diego Üniversitesi tarafından geliştirilen Emotion AI (Duygu Ölçen Yapay Zeka) isimli yenilik özellikle yalnızlık hissini yüzde 94 doğrulukta ölçebiliyor.

IBM’in Doğal Dil İşleme (NLP) aracını kullanarak yaş ve uyku düzeni gibi birçok kriteri baz alıyor ve ortaya çok daha gelişmiş bir algoritma çıkarıyor. İlk testleri oldukça başarılı bulunan bu teknoloji araştırma şirketi Gartner’ın tahminine göre, 2022 yılında kişisel amaçla birçok kişi tarafından evlerde kullanılacak ve sizin hakkınızda aile bireylerinden çok daha fazlasını bilecek.

Yalnızlığın verisi ve getirisi

Bu teknolojinin çok basit hallerini şu an Amazon Alexa ve Apple Siri gibi örneklerde görüyoruz. Ancak Emotion AI çok daha fazlasını vaat ediyor. Aslında büyük bir veri depolama ve işleme makinesi olarak çalışan bu yapay zeka ses tonunuzu, seçtiğiniz kelimeleri, tonunuzu, yükselip alçalan yerleri dikkate alarak yalnızlık üzerinde analiz gerçekleştirecek. Uzmanlar özellikle depresyon tedavisi görenler için yenilikçi yapay zekanın bulunmaz bir nimet olduğunu dile getiriyor. Özellikle hastanın ruh halindeki ani değişimden gerekli uzman anında haberdar olabilecek. E-ticaret sitelerinin de müşteri ilişkilerini verimli yönetmek adına yatırım yaptığı bu alan 2019 yılında 17,19 milyar dolarlık bir sektörken 2025 yılında 45,48 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu