Yapay kalp nakli ilk kez ABD’de başarıyla gerçekleştirildi

Duke Üniversitesi Hastanesi'ndeki cerrahlar yakın zamanda ani kalp yetmezliği yaşayan 39 yaşındaki bir erkeğe bütün yapay kalp (TAH) nakletti.

Duke Üniversitesi bir basın açıklamasında, geleneksel yapay kalplerin aksine, bunun insan kalbini taklit eden ve alıcıya ameliyattan sonra daha fazla bağımsızlık sağlan bir tedavi olduğunu söylüyor.

Kuzey Carolina’daki Duke Center’da bir hastaya ani kalp yetmezliği teşhisi kondu ve hasta bypass ameliyatı geçirmek zorunda kaldı. Bununla birlikte, durumu hızla kötüleşti ve hastaya kalp nakli gerekti.

Fransız şirketi CARMAT tarafından geliştirilen yapay kalp (TAH) hastaya başarılı bir şekilde nakledildi. Yapay kalpteki iki ventriküler oda ve dört biyolojik kapak, protezin sadece insan kalbine benzemesini değil, aynı zamanda bir kalp gibi çalışmasını sağlıyor. Kalp atışı, hastanın vücudunun dışındaki torbada taşıdığı bir aktüatör sıvısı tarafından oluşturuluyor ve kalp üzerindeki sensörler ve mikroişlemciler tarafından belirlenen hastanın ihtiyaçlarına göre kalp, mikrop pompaları kullanılarak pompalanıyor. İki çıkış, yapay kalbi vücuttaki ana arter olan aorta ve kanı akciğerlere oksijenlendirmek için taşıyan pulmoner artere bağlıyor.

Hasta şu anda stabil ve hastanede takip altında. Neredeyse normale yakın bir yaşam sürdürme çabalarının bir parçası olarak, alıcının bir kontrolör ve şarj gerektirmeden önce yaklaşık dört saat çalışan iki şarj edilebilir pil paketinden oluşan yaklaşık dört kiloluk bir çantayı yanında taşıması gerekecek.

Cihaz, Avrupa’da kullanım için onaylandı ancak şirket web sitesinde, yalnızca son dönem biventriküler kalp yetmezliği teşhisi konan ve önümüzdeki 180 gün içinde kalp nakli geçirmesi muhtemel hastalar için bir köprü görevi gördüğünü belirtiyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu