Yapay zeka aracı kalp krizlerini öngörmeye yardımcı olabilir

Yeni bir yapay zeka aracı, arterlerdeki plak miktarı ve bileşimine dayanan tahminlerle, beş yıl içinde hangi hastaların kalp krizi geçireceğini tahmin etti.

Bir hastanın koroner plağının miktarını belirleme sürecini hızlandıran bir yapay zeka algoritması geliştiren araştırmacılar, teknolojilerinin 1.611 kişi için beş yıllık kalp krizi riskini doğru bir şekilde tahmin ettiğini söylüyor. İlk olarak The Lancet Digital Health’de bildirilen Cedars yetkilileri, aracın kalbe kan sağlayan arterlerdeki plak miktarı ve bileşimine dayanan tahminlerle, beş yıl içinde hangi hastaların kalp krizi geçireceğini doğru bir şekilde tahmin ettiğini söyledi. Araştırmacılar, bu tür plak birikiminin kan akışını sınırlayarak kalp krizi riskini artırabileceğini belirtiyor.

Araştırmacılar, kalp ve atardamarların 3 boyutlu görüntülerini almak için koroner bilgisayarlı tomografi anjiyografi adı verilen bir test kullandılar, ancak araştırmacılar, daha önce bu görüntülerde görülen plağı ölçmenin basit bir yolu olmadığının altını çiziyor. Cedars-Sinai’deki Biyomedikal Görüntüleme Araştırma Enstitüsü’nde kantitatif görüntü analiz laboratuvarı yöneticisi ve kıdemli yazar Damini Dey’den yapılan açıklamaya göre, “Koroner plak genellikle ölçülmez çünkü bunu yapmanın tam otomatik bir yolu yoktur. Normalde en az 25 ila 30 dakika süren ölçüm süreci CTA görüntüleri sayesinde beş ila altı saniyede tamamlanıyor.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu