Yapay zeka cilt kanserini teşhis edebilir mi?

Yaklaşık 130 bin Melanom hastasının görüntüsünün yüklendiği yapay zeka, insanlardan daha yüksek oranda teşhis yapabilmeyi başardı.

Yapay zekanın günlük hayatımıza çok farklı yönlerden dahil olduğunu görüyoruz. Özellikle sağlık alanında yapay zekanın kullanımı ise geleceğe dair umut veriyor. Dermatoloji alanında uzman kişiler ve yapay zeka mühendislerinin ortak çalışması sonucu cilt kanseri teşhisi konusunda önemli gelişmeler yaşanıyor.

Görüntü analizi ile erken teşhis

Melanom olarak bilinen bir deri ile bağlantılı bir kanser tipi ABD’de en yaygın 5. kanser konuma geldi. Erken teşhisin çok kritik olduğu bu kanser tipi için bir araştırmada 130 bin civarında Melanom hastasının görüntüsü yapay zekaya yüklendi. Yapay zeka, insanlardan daha yüksek oranda başarılı şekilde teşhis yapabilmeyi başardı.

Uzmanlar, yapay zekanın insanın yerini tam anlamda alması için hata payının sıfıra yakın olması gerektiğini söylüyor. Bunun için de sisteme çok daha fazla sayıda görüntü yüklenmesi gerekiyor. Hatta ülkelerin veritabanlarını paylaşması, başarı oranını artırabilir.

Ancak veritabanlarında hala bazı ırk, din, ve cinsiyet mensuplarına geçmişte yeterince değer verilmemesinin izlerini taşıyoruz. Bu durum ister istemez yapay zekayı ön yargılı hale getiriyor. Ancak sağlık gibi hayati bir konu sayesinde yapay zeka, birleştirici bir rol oynayabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu