Yapay zeka destekli dijital kilise kapanıyor

Bilim ve din camiasında büyük tartışmaların yaşandığı kilise ani bir kararla kapatılıyor.

Eski Google çalışanı Anthony Levandowski ilginç biri. Özellikle Google’ın otonom sürüşe sahip aracının planlarını çaldığı iddiasıyla yargılanan Levandowski, 2017 yılında dijital bir kilise açmıştı. Geleceğin Yolu (Way of the Future) ismindeki kilise tamamen yapay zeka destekliydi. Elbette bilim ve din camiasında büyük tartışmaların yaşandığı bu kilise, Levandowski’nin ani bir kararıyla kapatılıyor.

Dijital huzuru bulmak

Levandowski kapatma kararıyla ilgili, “Kilisemiz vazifesini yerine getirdi. Amacımız yapay zekanın tanrı etkisine sahip bir güce sahip olduğunu insanlara göstermek ve insanları dijital çağı fark edip bu gerçekle yaşamaya teşvik etmekti.” açıklamasında bulunuyor. Levandowski dijital kilisenin fonlarını ise Siyahi İnsanların Gelişmesi İçin Ulusal Birlik anlamına gelen NAACP’ye bağışladı.

Kilise için 175 bin dolar toplayan Levandowski aslında kapatma işlemine 2020’nin Haziran ayında başladı. Asla fiziksel bir kilise binasına geçmeyen ya da dini amaçlı bir toplantı düzenlemeyen Levandowski sanırız sadece dikkatleri üzerine çekmek istiyordu. Ancak düşünmeden edemiyoruz: Yapay zeka ile dini ve felsefi argümanlar üreten dini robotlar çok ilginç bir deneyim olurdu. Yine de din ile bilim arasında yüzyıllardır gelen çatışmaya farklı bir boyut katan Levandowski belki de yeni oluşumlara ilham vermiştir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu