Yapay zeka destekli robotlar artık domuzları kendileri klonluyor

Otonom domuz üretim teknolojisinin yeni halkası olmaya hazırlanan robotların, tarım ve hayvancılıkta yeni bir çığır açacağı düşünülüyor.

Çin’in Tianjin kentindeki Nankai Üniversitesinde yapay zeka destekli bir sistem oluşturan araştırmacılar sayesinde robotlara çok yeni bir işlev kazandırıyorlar. AI destekli robotlar otonom domuz üretim teknolojisinin yeni halkası olmaya hazırlanıyor. Buluşun, tarım ve hayvancılıkta yeni bir çığır açacağı düşünülüyor.

Klonlama sürecinde insan eli kalkıyor

Bilindiği üzere insanlar bir mikroskop yardımıyla klonlama prosedürünü gerçekleştirebiliyor. Ancak ve Chengdu’da domuzlarla uğraşma konusunda çok fazla deneyime sahip Clonorgan Biotechnology’nin kurucusu Pan Dengke, manuel olarak günde sadece 1000 klon oluşturabileceğini ve bunun kulağa iyi gelse de eksikleri olduğunun altını çiziyor: “Hassas süreçte insan hatasına çok yer var.”

Yapay zeka güdümlü domuz klonlama robotları üzerinde çalışan Liu Yaowei, Mashable SE Asia, “Hatayı ayıklamak adına klonlama sürecinin her adımı otomatikleştirildi ve sürecin hiçbir safhasına insan operasyonu dahil edilmedi. AI destekli sistemimiz, bir hücre içindeki gerilimi hesaplayabilir ve robotu klonlama işlemini tamamlamak için minimum güç kullanmaya yönlendirebilir, bu da insan elinin neden olduğu hücre hasarını azaltır.” diyor.

Domuzları klonlamak için yeni ve geliştirilmiş yapay zeka destekli yöntemin teknik detayları henüz açıklanmasa da bunların yakında bilim çevreleriyle kapsamlı şekilde paylaşılacağı bildiriliyor. Sürecin diğer canlılarda nasıl işleyeceği ise merak konusu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu