Yapay zeka, hayvanlar aleminin seslerini çözmeye yardımcı oluyor

Yapay zeka, hayvanların dilini anlamamıza yardımcı oluyor. Yeni geliştirilen teknoloji, saatlerce süren hayvan sesini insana göre çok kısa sürede analiz edebiliyor. Washington Üniversitesi’nde profesör olan Kevin Coffey, “Bu aramaları ses dosyalarından manuel olarak ayırmaya çalışıyorsanız, gerçekten uzun zaman alıyor.” diyor. Coffey aynı zamanda bir yapay zeka olan DeepSqueak’in da yaratıcılarından biri. Bu yazılım, insan kulağının sıklıkla kaçırdığı yüksek perdeli fare çağrılarını almak için geliştiriliyor.

Her durum için farklı bir ses

Coffey, “Sıçanlarda bu çağrılar genellikle olumlu veya olumsuz etkilerle ilgilidir. Hayvanlar, olumlu durumlarda belirli sesleri kullanırken olumsuz durumlarda farklı sesler kullanıyorlar.” diyor. DeepSqueak’in teknolojisi, bir ses dosyasıyla ilişkili görsel dalga biçimlerine dayanıyor ve seslerin frekanslarını analiz ediyor: “Kemirgenlerin birbirlerini çağırmaları veya ıslık gibi bazı sesler kesinlikle bize çok şey anlatıyor.”

Benzer makine öğrenimi teknolojileri, Massachusetts kıyılarındaki Woods Hole Oşinografi Enstitüsü’nde kullanılıyor. Araştırmacılar, mercan resiflerindeki farklı türleri kataloglamak için sualtı mikrofonları kullanıyor. Bilim çevreleri, bu tarz algoritmaların ve veritabanlarının yakın zamanda ortak çalışması sonucu hayvanlar aleminin dilini çözme noktasına bir adım daha yaklaşacağımıza inanıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu