Yapay zeka ile fillerin geleceği garanti altına alınıyor

ElephantEdge adlı cihaz ile fillerin konumu, hareketleri ve sesleri gözlemlenerek görevlilerin müdahale etmeleri sağlanacak.

Afrika’nın sembollerinden biri olan filler ne yazık ki kaçak avlanma nedeniyle büyük kayıplar veriyor. Dünya üzerinde fil nüfusu azaldığı için bu canlıların geleceği de belirsizliğini koruyor. İşte onların hayatını kurtarmak için Hollanda kökenli doğal yaşamı koruma amaçlı kuruluş Smart Parks, birbirinden yetenekli bilişim uzmanının yer aldığı Hackster.io platformu ile ortak hareket ederek gelişmiş bir takip cihazı geliştirdiler.

En gelişmiş takip sistemi

Kısa sürede büyük ilgi gören projeye Microsoft, u-blox and Taoglas, Nordic Semiconductors, Western Digital ve Edge Impulse gibi devler de katılınca ortaya gelmiş geçmiş en gelişmiş takip cihazı çıktı. Makine öğrenimi, gelişmiş batarya ömrü ve yüksek menzilli ağ kapasitesi ile bu cihazlar fillerin durumu hakkında uzmanlara çok net bilgi akışı sağlayacak. Henüz 10 adet üretilen cihazlar, OpenCollar.io sitesi üzerinden takip edilebiliyor. Donanım ve yazılım açısından takip cihazı açık kaynak kodlu olarak geliştirildiği için kısa sürede çok daha yaygın hale gelecek.

Gelecek için umut

ElephantEdge ismi verilen cihaz özellikle park görevlileri için kritik önem taşıyor. Fillerin konumu, hareketleri ve sesleri gözlemlenerek olası bir istenmeyen durum anında tespit edilip görevlilerin müdahale etmeleri sağlanacak. LoRaWAN isimli ağ teknolojisini kullanan sistem fillerin yaşam tarzlarına dair yeni bilgilerin de kapılarını açacak. Smart Parks kurucularından Tim van Dam, “Kendine has yaşam tarzları olan bu dev canlılar bir o kadar da nazikler. Onların davranış biçimlerine dair daha çok bilgimiz olursa koruma çabalarımız da daha iyi sonuç verecek. Ayrıca projemiz için dünyanın dört bir yanından destek veren değerli katılımcılar sayesinde artık onların yasa dışı avlanmalarının önüne geçmek için elimizde bir koz var.” diyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu