Yapay zeka ile sivrisineklere kimlik verilmeye başlandı

Bilim insanları yapay zeka sayesinde artık tek tek sivrisinekleri cinsiyetine, yaşına ve taşıdığı hastalığa göre sınıflandırabilecek.

Sivrisinekler hastalıkların taşınması konusunda dikkat edilmesi gereken canlılar. Özellikle sıtma başta olmak üzere birçok tehlikeli hasta ne yazık ki sivrisinekler aracılığı ile insanlara bulaşmaya devam ediyor. Bu nedenle sivrisineklerin doğru şekilde tanımlanması insan yaşamı için büyük önem arz ediyor. Bu doğrultuda sivrisineklerin en yoğun olduğu tropik bölgelerde araştırmalarını yoğunlaştıran bilim insanları yapay zeka sayesinde artık tek tek sivrisinekleri cinsiyetine, yaşına ve taşıdığı hastalığa göre sınıflandırabilecek.

Yüksek doğrulukta tür ve cinsiyet tespiti

Özellikle Afrika başta olmak üzere farklı kıtalarda sıtma hastalığından ciddi yaşam kayıplarını olduğunu belirten araştırmacılar sivrisinekleri sınıflandırarak büyük başarı yakalanabileceğini söylüyor. Bu konuda uzman kişilerin bile bazen ayrım yapmakta zorlandığını belirten uzmanlar yapay zeka sayesinde çok daha yüksek doğrulukta veri toplayabiliyor.

Yapay zeka aslında bir veritabanı üzerinden eşleştirme yaparak çalışıyor.  Jannelle Couret, Rhode Island Üniversitesi çalışanları 5 farklı bölgeye yayılan 16 ayrı koloniden toplanan 1709 farklı sinek görselini veritabanına yükleyerek işe başladılar. Ayrıca araştırma amacıyla dondurulmuş ya da kurutulmuş olarak saklanan örnekler de sonrasında veritabanına yüklendi. Ardından gerekli algoritmaların düzenlenmesi sayesine birbirine çok yakın türler arasında bile %99.96’lık bir doğruluk oranı yakalandı. Normal şartlarda sivrisinek üremesinin önüne geçmek içinse yapay zeka %98.48 oranında cinsiyet tespitinden bulunabiliyor. Bu yeni tespit yöntemleri sayesinde sivrisinek kaynaklı hastalıklara karşı büyük bir avantaj sağlandığına kesin gözüyle bakılıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu