Yapay zeka, proteinin dönüştürülebilen haritasını hazırlıyor

DeepMind, yapay zeka kullanarak milyonlarca proteinin yapısını ortaya çıkardı. Bu gelişmiş protein haritası, ücretsiz olarak sunulacak.

Google’ın alt kuruluşlarından biri olan ve daha çok yapay zeka araştırmaları ile anılan DeepMind, çarpıcı bir buluşla gündeme geliyor. Buna göre DeepMind, yapay zekayı etkin şekilde kullanarak milyonlarca proteinin yapısını ortaya çıkardı. Üstelik bu gelişmiş protein haritası, ücretsiz olarak tüm araştırmacılara sunulacak.

Sağlıkta sıçrama yaşanacak

Bugüne kadar 180 bin civarında protein kaydı bulunurken DeepMind, çok çalışmayla yeni 350 bin proteinin daha detaylı haritasını eklemeyi başarıyor. Bunların içinde hayvan ve bakteri proteinleri de bulunuyor. Bilim çevreleri daha şimdiden bu çalışmayı, genetik harita için en büyük katkı olarak nitelendiriyor. Proteinler bilindiği gibi dokuların inşası ve onarımı başta olmak üzere birçok işe yarıyor. Bu nedenle sağlık alanında büyük ilerlemeler kaydedilmesi bekleniyor.

Veritabanı genişliyor

“10 yıllık birikimin sonuçlarını kamuoyuyla paylaşmaktan dolayı mutluyuz.” diyor DeepMind kurucu ortağı ve CEO’su Demis Hassabis ve ekliyor, “Yapay zeka ile ilk günden beri hedefimiz çığır açıcı buluşlara imza atmaktı. Şimdi bu süreci insanlığa hizmet etmek için yeni bir boyuta taşıyoruz.”

Yeni proteinler yakında Avrupa Moleküler Biyoloji Laboratuvarı’nın (EMBL) veritabanına eklenecek. Yalnız Google içerisinde bazı önde gelen kişilerin DeepMind’ın çok fazla yatırım aldığını, araştırmaların maliyetli olduğunu ve bunların ücretsiz şekilde paylaşılmasına karşı çıktığı da biliniyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu