Yapay zeka küresel ısınmanın ölçülmesinde kullanılacak

Yapay zeka sayesinde elde edilen yeni yaklaşım sayesinde bilim insanları 500 binin üzerinde modellemeye erişim sağlıyor.

İngiltere Waterloo Üniversitesi’nde matematik profesörü olarak görev yapan Chris Bauch, geçtiğimiz günlerde derin öğrenme algoritmalarını kullanarak küresel ısınmanın ölçülmesini sağlayan yenilikçi bir yöntem geliştirdi. Chris Bauch yeni yöntem hakkında “Özellikle kritik seviyelerde bulunan bölgelerde çok daha gerçekçi ölçümler yapabiliyoruz. Dahası yakın zamanda hangi bölgelerde ısı değişimleri oluşacağına dair yüksek doğrulukta tahminlerde bulunabiliyoruz. Tabii ki tek dileğimiz bu veriler ışığında müdahalede bulunmak” açıklamasında bulundu.

Zamana karşı yarış

Buzulların erimesiyle okyanus ve atmosferdeki oranlar değişiyor. Yapay zeka sayesinde elde edilen yeni yaklaşım sayesinde bilim insanları 500 binin üzerinde modellemeye erişim sağlıyor. Hatta bu veriler, geçmiş yıllarla kıyaslanabiliyor.

Çalışmada emeği geçen Küresel Sistemler Enstitüsü direktörü Timothy Lenton, “İnancımız küresel ısınmadaki kırmızı çizgileri yıllar önce çekerek o bölgede yaşayan toplumların alışkanlarını değiştirmesi ve devletlerin önlem almaları için süre kazanmak.” diyor.

Bilim insanlarının ortak görüşü ölçme ve değerlendirme konusunda çok daha hassas bir araca sahip olduğumuz yönünde. Ancak bu bulguların gerçekten kötü gidişata dur demesi için herkesin taşın altına eline koyması gerekiyor. Yapay zeka, bu gerçeği yüzümüze sayıların tartışmasız hükmüyle sunabilecek yegane araç olabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu