Yapay zekada düşük enerji ve yüksek verimlilik dönemi!

Ses ve görüntü tanıma başta olmak üzere birçok işlemin arkasında yapay zeka var. Ancak geleneksel yapay zeka, çok büyük enerji kaynaklarına bağımlı olarak çalıştığı için maliyet yönünden bazı küçük ve orta ölçekli kurumları ikna edemiyordu. Fakat Hollanda temelli bir araştırma şirketi olan Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) yeni bir matematik formülü ile yapay zekada verimliliği büyük oranda artırmayı başardı. CWI’ın ortaya koyduğu verilere göre, daha önce bulut ortamında büyük bir sunucu tarafından işletilen yapay zeka artık sıradan bir akıllı telefondan yönetilebilecek.

Yeni öğrenme modeli

CWI’ın verimlilik formülünün arkasında yeni bir öğrenme modeli bulunuyor. Bu modelin gelişmesinde pay sahibi olanlardan biri bilişsel nörobiyoloji alanında profesör olan Sander Bohté şu açıklamada bulunuyor: “Yeni öğrenme algoritmamıza göre, artık nöronlar birbiriyle çok daha az iletişim kurabiliyor ve her nöron daha az işlem yaptığı için sisteme binen hesaplama yükünü hafifletiyor.”

İnsan beyninden ilham alınıyor

Daha önce de nöron tabanlı yapay zeka modelleri vardı. Ancak verimlilik alanında bu modellerde çok az yol kat edilebilmişti. Ancak Bohté, “Yaklaşık 1000 kat daha verimli bir model geliştirdik. Aslında tek yapmamız gereken sadece 20W enerji ile çalışan beynimizi model almaktı. Beynimizin yaptığı derin hesaplamaları bazı bilgisayarlar binlerce watt enerji ile gerçekleştiriyordu. Biz sadece doğru yerden bakmayı başardık.” diyor.

Şimdi yapılması gereken bu modeli işleyebilecek yeni nesil işlemcilerin geliştirilmesi. Yakın zamanda yeni işlemciler ve yeni öğrenme algoritması ile tıp başta olmak üzere birçok alanda ilerleme görebiliriz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu