Yeni yapay zeka, kalp ritmi bozukluğunu önceden söyleyebiliyor

Kalp ritm bozukluğunu önceden kestirebilen yapay zekanın araştırmacılara göre algoritması çok hassas ve çok yüksek doğrulukta ölçüm yapıyor.

Bilim insanları yeni bir yapay zeka modellemesi geliştirerek kalp ritm bozukluğunu önceden kestirebiliyor. Şu an için Paris’te birkaç hastanede test edilen bu özellik, yapay zekanın direkt olarak insan sağlığı üzerindeki etkisinin en somut örneği olarak gösteriliyor. Araştırmacılar, algoritmanın çok hassas olduğunu ve çok yüksek doğrulukta ölçüm yaptığı konusunda iddialı.

Adımları dikkatlice okumak

Sistem genel hatlarıyla şu şekilde işliyor: Kalbin hareketleri elektrik sinyaline dönüştürülüyor. Her hareket arasında belli bir bağlantı kuruluyor. Daha sonra bu bağlantıda yaşanan aksamaların birkaç dakika ve saat sonrası nasıl etki yaratabileceği mevcut gözlemlere dayanarak tahmine dönüşüyor. Kalp krizinin aslında adım adım geldiği düşünüldüğünde, modellemenin birçok hayat kurtarması bekleniyor.

Modern tıp için yeni bir araç

Daha önce de yapay zekanın insan sağlığı üzerindeki tahminleri akademik çalışmalara konu olmuştu. Ancak genellikle %50’nin altında doğruluk ile sonuçlanan bu çalışmalar pratikte kullanılmadı. Bu sefer kalp hareketlerinin çok istikrarlı bir yapıya sahip olmasından dolayı modellemenin çok yüksek başarı yakalayacağı ve modern tıpta standart bir uygulamaya dönüşmesi bekleniyor.

Nihai sonuç için bilim insanları Fransa’daki testlerin tamamlanmasını bekliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu