Yüzde 90’ı su olan robot, tıp ve kimya alanında çığır açacak

Yürüyüp ağırlık taşıyabilen robot türünün ilk örneği olarak gösteriliyor.

Northwestern Üniversitesi’nde bir grup profesör ve araştırmacı büyük bir buluşa imza atarak özel bir yumuşak malzemeye sahip robot geliştirdi. İnsan hızında hareket edebilen yumuşak dokulu robotlar şu an için bir santimetre boyunda. Ancak hiçbir elektrik kaynağına ihtiyaç duymadan hareket edebildikleri için bilim çevrelerinde şimdiden büyük yankı oluşturmayı başardı.

Işık enerjisi ile çalışan robotlar

Projenin geliştiricilerinden Samuel Stupp, “Yıllardır canlıların formuna öykünerek robotlar için yeni tip malzeme üretmenin hayalini yaşıyordum. Işığı emerek şekil değiştirebilen bir malzeme ürettikten sonra bunu robotumuza dahil etmeyi başardık. Şimdiki hedefimiz ise bu sisteme düşünme ve karar alma özelliklerini barındıran sentetik bir beyin eklemek. Bu haliyle robotlarımız büyük oranda deniz canlılarını andırıyor.” açıklamalarıyla projenin geleceği hakkında bilgi veriyor.

İlaç sadece ihtiyaç noktasına teslim edilecek

Yüzde 90’u su olan yeni robotların kalan bölümü ise polimerden oluşuyor. Işıkla temas sonucu kimyasal tepkimeye giren polimer hidrofob özellikler gösteriyor. Oluşan manyetik enerji sayesinde bizim yürüme olarak adlandırdığımız hareketler meydana geliyor.

İlgili Makaleler

Araştırmacıların öncelikli hedefi bu robotları belli görevler doğrultusunda programlayarak damar gibi dar kanallara sokup karmaşık sorunların üstesinden gelmesini sağlamak. Geleneksel robotların insan organları gibi karmaşık yoğunluğa sahip dokularda zorlandığını ve elektronik devreler nedeniyle bu kadar küçültülmesinin çok zor olduğunu belirten Stupp ve ekibi, bir ilacı tüm vücuda yaymak yerine sadece gerekli noktalara teslim edebilme aşamasına çok yakın olduklarını söylüyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu