M2M nedir?

Sürekli gelişen teknoloji ile birlikte artık makineler, insan müdahalesine eskisi kadar ihtiyaç duymuyor. İki makinenin birbiri ile konuşabildiği teknolojik sistemin ne olduğunu merak ediyorsanız sizler için M2M’in her detayını araştırdık…

M2M (Machine to Machine) isminden de anlaşılacağı gibi, iki makinenin insan olmadan iletişim kurmasını ifade eder. Bu iletişime, elektrik hattı bağlantıları, endüstriyel Nesnelerin İnterneti (IoT), seri bağlantı gibi kablosuz iletişimler de dâhildir. Kablosuz ağların gelişimi M2M için oldukça faydalı olmuştur.  Yani M2M iletişiminden bahsedildiği zaman asıl anlatılmak istenilen gömülü cihazlar için hücresel iletişimdir. Buna en iyi örnek ise, nakit ödeme yetkisi veren ATM’lerdir.

M2M değerini artırdıkça ve kullanım açısından oldukça fayda sağladıkça şirketler bunu fark etti. Yerini ise başka bir isim aldı: Nesnelerin İnterneti (IoT).  Bu uygulamaların vaat ettikleri şey, dünyanın çalışma düzenini temelden değiştirmek. IoT gibi, M2M de çoğu sensörün iletişim kurmasına izin verir ve bu da sistemlerin kendilerini izlemesini, değişikliklere tepki vermesini sağlar. Böylece insan müdahalesine çok az ihtiyaç duyar. Bu iki kavram eş anlamlıdır sadece ufak bir farkla, IoT kablosuz iletişimi ifade ederken M2M birbiriyle iletişim kuran iki makineye yöneliktir. 

İlgili Makaleler

M2M ticari fayda amacı taşıyan “endüstriyel telematik” üzerine yoğunlaşmıştır. Kablosuz M2M hücre ağları ile birlikte ortaya çıkmıştır. Hücresel pazar da M2M veri planları sunarak M2M’i hücresel bir şey olarak imgelemeye çalışmıştır. Fakat M2M pazarın yalnızca küçük bir kısmını oluşturmaktadır. Bu yüzden de hücresel bir alan olarak düşünülmesi yanlıştır.

M2M Tarihçesi

İki makinenin iletişimini sağlayan teknolojinin kısaltmasının kökleri tam olarak doğrulanmamıştır. Fakat ilk kullanımı Theodore Paraskevakos tarafındandır. Paraskevakos, telefon hatları üzerinden veri aktarımı ile ilgili teknolojiyi icat etmiştir. 

1990’ların sonuna gelindiğinde, M2M kısaltmasını ilk kullanan şirketlerden birisi Nokia’ydı. 2002 yılında müşterilerine M2M kablosuz iletişim hizmetleri sunabilmek için Opto 22 ile ortaklık kurdu. Bu da Nokia için önemli bir gelişme oldu. 

2003 yılında, M2M Dergisi piyasaya çıktı. Artık kendisini oldukça tanıtmış olan M2M, dergiyle birlikte olumlu gelişmeler yaşadı.  Günümüzde de gelişmesine devam etmekte ve daha ileri gidebilmek adına çalışmalar yapılmaktadır. 

Makine zekası ile otomatik öğrenme olabilir mi? Öğrenmek için tıklayınız!

M2M Nasıl Çalışır?

M2M şu anda piyasada en hızlı büyüyen cihaz teknolojileri arasında yer almaktadır çünkü M2M’in teknolojisi tek bir ağda milyonlarca cihazı bağlayabilecek güçtedir. Makineden makineye teknolojinin temel amacı sensör verilerine dokunmak ve ağa iletmektir. Bütün çalışma prensibi bunun üzerine kuruludur.

Sistemi her ne kadar karışık görünse de temelinde basittir. M2M’in ağları LAN ve WAN ağlarına benzer fakat sadece makinelerin ve sensörlerin iletişim kurmasına izin vermek için kullanılır. Böylece cihazlar topladıkları bilgileri ağdaki diğer cihazlara yollar. Çalışma süreci böyle işlemektedir ve aynı zamanda bir insanın veya bir akıllı kontrol ünitesinin bütün ağda neler olduğunu değerlendirebilmesine ve gerektiği gibi talimat vermesine olanak sağlar. Aynı zamanda, M2M sistemleri de daha düşük maliyetli hale getirmek için ağları ve erişim alanlarını kullanır.

M2M sisteminin ana bileşenleri, sensörler, Wi-fi veya hücresel iletişim bağlantılarıdır. Ayrıca, içlerinde programlanmış otonom bilgi işlem yazılımları mevcuttur.

En çok kullanılan M2M türleri arasında “telemetri” yer almaktadır. Telemetrinin gelişimi için önce telefon hatları, sonra radyo dalgaları kullanıldı. Bunun sayesinde uzak bölgelerdeki izleme cihazlarından toplanan performans ölçümleri alındı. Böylece zamanla kullanım alanı genişledi ve elektrik alanından sağlığa kadar birçok alanda kullanımı arttı.

Makine Öğrenmesinin tüm detayları için tıklayınız!

M2M’in Faydaları Nelerdir?

Uzaktan izleme yapıp, buna uygun talimatlar uygulayabilmesinin dışında faydaları da bulunmaktadır. Bunlar;

  • Ekipmanların bakım sürelerini en aza indirerek maliyetleri düşürmek, 
  • Yeni iş fırsatları ortaya çıkararak geliri artırmak, 
  • Ekipmandan kaynaklanacak bir arızayı gerektiğinde inceleyerek bakımını yapmaktır. 

M2M Hangi Sektörlerde Kullanılır?

Görüldüğü üzere, durmadan gelişen teknoloji çağımızda, en çok ilgiyi gören sistemlerden birisi M2M olmuştur. Neredeyse her ağı izleyip, gerektiğinde bizleri de uyarabilen bu sistem birçok sektörün gelişimine katkı sağlamıştır.

M2M birçok görevi yerine getirir.  Örneğin, ürünü yeniden stoklamada kullanılabilir. Bunu da şu şekilde yapar: satış makinesi yeniden dolum yapmak için stok azaldığı takdirde ağa veya makineye mesaj göndererek uyarır. Ayrıca, bu sistem, depo yönetim sistemleri ve tedarik zinciri yönetimi açısından da oldukça önemlidir. 

Bunlar dışında, kamu hizmetleri şirketleri de bu sistemi kullanmaktadır. Enerji hasatı dışında akıllı sayaçları da kullanmaktalar ve böylece müşterileri birçok bilgiyi edinebildikleri için şirketlere güvenirler. 

Sağlık alanında ise, M2M cihazları oldukça hayati öneme sahiptir. Çünkü hastaların hayati değerlerini izler, ilaç dağıtımını yönlendirebilir. Örneğin, zayıf veya yaşlı bir hastanın hareketlerini izleyen bir cihaz ne zaman değerlerinin değiştiğini tespit edebilir ve bir sağlık çalışanını duruma karşı uyarabilir.

Google Cüzdan ve Apple Pay gibi dijital cüzdanlar da M2M teknolojisi ile gelişim göstermektedir. 

Akıllı ev sistemlerinde de makineden makineye sistem kullanılmaktadır. Evdeki bütün teknolojik aletlerin kontrol edilmesinin yanı sıra uzaktan iletişim kurabilme yeteneğine sahip olmasını da sağlar. Günümüzdeki akıllı evlerin birçoğunda bu teknoloji kullanılmaktadır. Örnek verecek olursak, M2M özellikli bir çamaşır makinesi, işlemini tamamladıktan sonra sahiplerinin akıllı cihazlarına uyarı gönderebilir.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu