Türkiye yazılım konusunda markalaşmaya hazır

Yazılımın artık ülkemizde yükselen bir trend halini aldığını belirten Netcad Genel Müdürü Ufuk Balcı, son dönemde artan ARGE yatırımlarıyla Türkiye’nin yazılım ihraç eden, bilgi ve deneyimini paylaşan bir ülke haline geldiğini söylüyor.

Atilla Mede

Türkiye’de son yıllarda ivme kazanan sektörlerden biri de yazılım. Hızlı gelişmeyle birlikte ürün hizmetlerindeki ihracatı arttıran sektörün öncü firmalarından Netcad Genel Müdürü Ufuk Balcı, “Türkiye, yazılım konusunda markalaşmaya hazır.” diyor. Son dönemde artan ARGE yatırımlarıyla Türkiye’nin yazılım ihraç eden, bilgi ve deneyimini paylaşan bir ülke haline geldiğini söyleyen Balcı, Netcad’in Azerbaycan projesinin de tamamlandığını söyledi. Azerbaycan Devleti ile sürdürülen,  “Tapu ve Kadastro Yönetim Sistemi (RERCMS)” projesi Dünya Bankası tarafından 2012 yılında ihale edilmişti. Proje kapsamında Azerbaycan’ın devlet ve özel tüm taşınmazların coğrafi ve sözel verilerinin tek bir sistem üzerinde yönetilmesi ve diğer devlet kurumları ile entegrasyonun sağlanması amaçlandı. Netcad, dört bölümden oluşan projenin ’emlak kaydı ve devlet mülk yönetimi kayıtları’ bölümlerini üstlendi. Bu maddeler altında ise proje yönetim dokümanlarının hazırlanması, analiz süreçleri, tasarım ve yazılım geliştirme, veri aktarımı, pilot uygulamalar ve bakım gibi süreçleri tamamladı. Proje ile coğrafi bilgi sistemi ve mühendislik yazılımları ihracatında bir basamak daha yükseldiklerini söyleyen Balcı Dünya Bankası işbirliğinin şirketleri için bir ilk olduğunu kaydetti.

Yazılım ürünü ihraç etmenin, hizmet ihraç etmeye göre daha zor olduğunu anlatan Balcı, “Yeterli test, güvenlik, dokümantasyon, performansın hepsini sağlasanız bile yeterli kullanım referansını sağlamadan pazar oluşturmanız mümkün değil. Bu referansları önce kendi ülkenizde oluşturmanız gerek.” görüşünü paylaştı. Ufuk Balcı, devletin son yıllarda sağladığı ARGE desteği, yurtdışı pazarlama ve satış teşviklerini ise zorlukların aşılmasında etkili buluyor.

Azerbaycan’dan sonra hedef komşu ülkeler

Netcad_Gen_Mud_Ufuk_Balci
Netcad Genel Müdürü Ufuk Balcı

Türkiye’de yüzde 85’lik pazar payına ulaşan Netcad’in hedefi Azerbaycan projesi ile o bölgedeki diğer ülkelere de açılmak. Ufuk Balcı projeyi onlara kazandıran etkenleri ise şöyle sıraladı: “Elbette birçok etken var ama en önemlisi CAD ve GIS altyapısını birlikte kullanabilen yegâne yazılım firmasıyız diyebilirim. Ayrıca daha önce Türkiye’de kadastro birimlerinde yaptığımız çalışmalar, hazır paket uygulamalarımız, eğitim ve bakım destek hizmetlerimizin etkisi de oldu.”  Çevre ülkelerde Türk müteahhitler çok iyi işler yaptığını kaydeden Balcı, bu alanda oluşan iyi imaja dikkat çekti.  Netcad’in de tecrübesini diğer ülkelere rahatlıkla taşıyabileceğini ekleyen Balcı, “Bu sektörün çok önemli yazılım ihracat potansiyeline sahip olduğuna inanıyorum.” dedi. Yurt içinde ve dışında birçok proje içinde yer almış ve katkılarda bulunmuş bir firma olduklarını ancak Azerbaycan projesinin Dünya Bankası tarafından desteklenen bir proje olduğunu hatırlatan Balcı şöyle devam etti: “Bu yanıyla Azerbaycan diğerlerinden farklılaşan bir çalışma oldu. Proje yönetimi, kalite kontrol ve kabul gibi Dünya Bankası danışmanlarınca yürütülen süreçlerde yoğun çalışmalar yaptık ve güzel deneyimler kazandık. Bunun sonucu olarak da bu modelleri mevcut projelerimizde de uygulamaya başladık.”

E-devlet atılımında hizmet sağlayıcısı olduk

Netcad Genel Müdürü Ufuk Balcı Azerbaycan projesi ile neleri değiştirdiklerini şöyle özetliyor: “İşleri biraz daha sistematik hale getirdik diyebilirim. Öncelikle ülkenin çeşitli noktalarında konuşlanmış 18 arazi idaresinin tapu ve kadastro hizmetlerini merkezi sistemde yürütebileceği bir altyapı oluşturduk. Sistemin güvenlik altyapısından, afet yönetim sistemine kadar pek çok unsurun devreye alınmasını sağladık. Bunun yanı sıra tüm işlemlerin sayısal ortamda tapu ve kadastro verileri ile eşlenik halde yürütülmesi, çalışanların gün içerisinde gelen hizmet taleplerine çok daha hızlı cevap verebilecekleri bir yapıya kavuşmalarını sağladı. Özellikle e-devlet konusunda atılım içerisinde olan Azerbaycan Hükümeti, vatandaşları ile paylaşabileceği yeni bir hizmet sağlayıcıyı da kullanabilecek duruma geldi.”

Kent otomasyon sistemleri yaygınlaşacak

Netcad’in çözümleri arasında Kent Otomasyon Sistemi de var. Uygulamalarda 3 boyutlu fotoğraflara kadar kolaylık sağlayan birçok özellik mevcut.  Genel Müdür Ufuk Balcı bu alanda yakın zamanda farklı yeniliklerin de bizi beklediğini söylüyor. Günümüzde yeniliklere ve teknolojiye açık vatandaşların sağlanan hizmete çok olumlu tepkiler verdiğini anlatan Balcı şöyle devam ediyor: “Kurulacak bu sistemler sayesinde vatandaşlar online hizmetlerle belediyeye uğramadan birçok işlemi takip edebiliyor. Web portallar üzerinden imar durumundan kent rehberine varıncaya kadar pek çok bilgiye ulaşılabiliyor ve buraların 360 derece görüntülerini izleyebiliyor. Önümüzdeki dönemde de bu sistemlerin çok daha yaygınlaşmasını bekliyoruz, artık tüm hayatımızı bu tip sistemler üzerinden yönetebileceğiz.”

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu