Ä°nsanların %82’si kariyerlerini robotların daha iyi destekleyebileceÄŸini düşünüyor

Oracle ve Workplace Intelligence ortak araştırmasında, insanların kişisel ve profesyonel hayatlarında sıkışmış hissettikleri ancak geleceklerinin kontrolünü tekrar ele almaya hazır oldukları görüldü.

Oracle ve Ä°K araÅŸtırma ve danışmanlık firması olan Workplace Intelligence tarafından gerçekleÅŸtirilen yeni bir araÅŸtırmaya göre insanlar, COVID-19 pandemisi nedeniyle yalnız kaldıklarını ve kendi hayatlarıyla olan baÄŸlantılarının koptuÄŸunu hissettikten sonra kariyer geliÅŸimleri için robotlardan destek beklemeye baÅŸladı. 13 ülkede 14.600’ün üzerinde çalışan, yönetici, Ä°K lideri ve üst düzey yönetici ile yapılan bir araÅŸtırmada, tüm dünyada insanların kiÅŸisel ve profesyonel hayatlarında sıkışmış hissettikleri ancak geleceklerinin kontrolünü tekrar ele almaya hazır oldukları görülmüştür.

Küresel iş gücü kendini yalnız, bağlantısını yitirmiş ve kontrolünü kaybetmiş hissediyor

Bir yıldan uzun süren kapanma süreci ve pandemi nedeniyle devam eden belirsizlik, birçok çalışanı duygusal çalkantıya sürükleyerek hayatlarının ve kariyerlerinin kontrolünü kaybettiklerini hissetmelerine neden oldu.

  • Ä°nsanların %80’i geçtiÄŸimiz yıldan negatif etkilenirken, çoÄŸu finansal sıkıntılar (yüzde 29) ve zihinsel saÄŸlığında bozulmalar yaÅŸadı (yüzde 28), kariyer motivasyonunu kaybetti (yüzde 25) ve kendi hayatıyla olan bağının koptuÄŸunu hissetti (yüzde 23).
  • Ä°nsanların yüzde 62’si, 2021’in iÅŸ açısından en stresli yıl olduÄŸunu düşünüyor. Ä°nsanların yarısından fazlası (yüzde 52) 2020’ye göre 2021’de iÅŸ yerinde daha fazla zihinsel saÄŸlık sorunu yaÅŸadı.
  • KiÅŸisel ve mesleki hayatları üzerinde hiç kontrolü olmadığını hisseden insan sayısı, pandeminin başından bu yana ikiye katlandı. Ä°nsanlar gelecekleri (yüzde 43), kiÅŸisel hayatları (yüzde 46), kariyerleri (yüzde 41) ve iliÅŸkileri (yüzde 39) üzerindeki kontrollerini kaybettiklerini belirtti.
  • Ä°nsanların yüzde 76’sı kiÅŸisel hayatlarında sıkışmış, gelecekleri hakkında endiÅŸeli (yüzde 31), aynı rutine hapsolduklarını (yüzde 27) ve hiçbir zaman olmadığı kadar yalnız hissediyor (yüzde 26).

İnsanlar değişiklik yapma motivasyonuna sahip ancak büyük zorluklarla karşı karşıya

Geçen yıl zorlanmalarına rağmen dünya genelindeki insanlar kişisel hayatlarında değişiklik yapmaya istekli.

  • Ä°nsanların yüzde 93’ü, geçtiÄŸimiz yılı hayatları üzerinde düşünmek için kullandı ve yüzde 88’i kendileri için baÅŸarının anlamının pandemi başından bu yana deÄŸiÅŸtiÄŸini, artık en önemli önceliklerinin iÅŸ yaÅŸam dengesi (yüzde 42), zihinsel saÄŸlık (yüzde 37) ve iÅŸ yeri esnekliÄŸi (yüzde 33) olduÄŸunu ifade etti.
  • Yüzde 75’i mesleki olarak sıkışmış hissediyor çünkü kariyerlerinde ilerlemek için geliÅŸim fırsatlarına sahip deÄŸiller (yüzde 25) ve hiçbir deÄŸiÅŸiklik yapamayacak kadar bunalmış hissediyorlar (yüzde 22).
  • Ä°nsanların yüzde 70’i kariyerlerinde sıkışmış olmanın ekstra stres ve kaygı yaratarak (yüzde 40), kiÅŸisel hayalarında da sıkışmış hissetmelerine neden olarak (yüzde 29) ve odak noktalarnı kiÅŸisel hayatlarından uzaklaÅŸtırmalarına neden olarak (yüzde 27) kiÅŸisel hayatlarını da olumsuz etkilediÄŸini belirtiyor.
  • Ä°nsanların yüzde 83’ü deÄŸiÅŸiklik yapmaya hazır ancak yüzde 76’sı büyük engellerle karşı karşıya olduÄŸunu söylüyor. En büyük zorluklar arasında finansal istikrarsızlık (yüzde 22), ne tür bir kariyer deÄŸiÅŸikliÄŸinin kendileri için anlamlı olacağını bilememe (yüzde 20), deÄŸiÅŸiklik yapacak kadar kendilerine güvenmeme (yüzde 20) ve ÅŸirketlerinde hiçbir geliÅŸim fırsatı görememe (yüzde 20) yer alıyor.
  • 2022’ye doÄŸru ilerlerken, mesleki geliÅŸim en büyük öncelik olarak ortaya çıkıyor. ÇoÄŸu insan kariyer fırsatları için tatil süresi (yüzde 52), parasal ikramiyeler (yüzde 51) ve hatta maaÅŸlarının bir kısmı (yüzde 43) gibi temel avantajlardan feragat etmeye hazır.
  • Küresel iÅŸ gücünün yüzde 85’i, iÅŸvereninin saÄŸladığı desteÄŸi yeterli bulmuyor. KuruluÅŸların daha fazla öğrenme ve geliÅŸim imkanı (yüzde 34), daha yüksek maaÅŸ (yüzde 31) ve ÅŸirketleri dahilinde yeni rollere geçebilme fırsatları (yüzde 30) saÄŸlamasını istiyor.

Tüm dünyada çalışanlar yeni beceriler edinmeye çok istekli ve bunun için teknolojiden yardım almayı istiyor

İşverenlerin değişen iş yeri dinamikleri ortamında yetenekli kişileri elde tutabilmek ve sayısını artırabilmek için çalışanların ihtiyaçlarına hiç olmadığı kadar dikkat etmesi ve daha iyi destek sunmak için teknolojiden yararlanması gerekiyor.

  • Ä°nsanların yüzde 85’i teknolojinin geliÅŸtirmeleri gereken becerileri tanımlayarak (yüzde 36), yeni beceriler öğrenmek için yollar önererek (yüzde 36) ve kariyer hedeflerine doÄŸru ilerlemek için atmaları gereken adımları göstererek (yüzde 32) geleceklerini tanımlamaya yardımcı olmasını istiyor.
  • Ä°nsanların yüzde 75’i, robot tavsiyelerine göre yaÅŸam deÄŸiÅŸiklikleri yapacaklarını ifade ediyor.
  • Yüzde 82’lik kısım robotların tarafsız öneriler vererek (yüzde 37), kariyerleri hakkındaki sorulara hızlıca yanıtlayarak (yüzde 33) veya mevcut becerilerine uygun yeni iÅŸler bularak (yüzde 32) kariyerlerine insanlardan daha fazla destek olabileceÄŸini düşünüyor.
  • Ä°nsanlar kariyer geliÅŸiminde insanların kritik rol oynamaya devam edeceklerini düşünüyor ve kiÅŸisel deneyime dayalı olarak destek verme (yüzde 46), güçlü ve zayıf yönleri belirleme (yüzde 44) ve özgeçmiÅŸin ötesini görerek kiÅŸiliÄŸe uygun roller önerme (yüzde 41) gibi konularda daha iyi destek saÄŸlayabileceÄŸine inanıyor.
  • Ä°nsanların yüzde 87’si ÅŸirketlerinin kendilerini dinlemek için daha fazla ÅŸey yapması gerektiÄŸini düşünürken yüzde 55’i kariyer geliÅŸimini desteklemek için yapay zeka gibi geliÅŸmiÅŸ teknolojiler kullanan bir ÅŸirkette kalma ihtimalinin daha yüksek olduÄŸunu belirtiyor.

Workplace Intelligence yönetici ortağı Dan Schawbel, “GeçtiÄŸimiz bir buçuk yıl nerede çalıştığımız ve pek çok kiÅŸi için, kimin için çalıştığımız dahil olmak üzere çalışma biçimimizi deÄŸiÅŸtirdi. Hem çalışanlar hem de iÅŸverenler için çok fazla zorluk olmasına raÄŸmen bu koÅŸullar, iÅŸ yerini daha iyi hale getirmek üzere deÄŸiÅŸiklik yapmak için bir fırsat da sundu. Sonuçlar, becerilere ve kariyer geliÅŸimine yatırım yapmanın iÅŸverenler için fark yaratacak baÅŸlıca faktör olduÄŸunu açıkça gösteriyor çünkü çalışanların kiÅŸisel ve mesleki hayatları üzerinde kontrol sahibi olduklarını hissetmelerinde önemli bir rol oynuyor. Çalışanlarına yatırım yapan ve fırsatlar bulmalarına yardımcı olan iÅŸletmeler üretken ve baÄŸlı bir iÅŸ gücünün avantajlarından faydalanacaktır.” diyor.

Oracle Cloud HCM kıdemli baÅŸkan yardımcısı Yvette Cameron, “GeçtiÄŸimiz yıl, iÅŸ dünyası geleceÄŸinin yönünü deÄŸiÅŸtirdi. Åžaşırtıcı ÅŸekilde, küresel pandeminin getirdiÄŸi stres, kaygı ve yalnızlığın yanında çalışanlar kendilerini buldu, daha güçlü hissetmeye baÅŸladı ve artık ne istediklerini ifade ediyorlar. Ä°ÅŸ yerinin dönüşen doÄŸası, insanların baÅŸarı hakkındaki düşüncelerini deÄŸiÅŸtirdi ve insanların kuruluÅŸların kendilerine en iyi ne ÅŸekilde destek olabileceklerine dair beklentilerini baÅŸtan ÅŸekillendirdi. Yetenekli kiÅŸileri çekebilmek ve elde tutabilmek için iÅŸletmeler, çalışanların yeni beceriler belirlemesine ve geliÅŸtirmesine yardımcı olmayı daha büyük bir öncelik haline getirmeli ve kariyerlerinin kontrolünü tekrar ellerine aldıklarını hissedebilmeleri için kiÅŸiselleÅŸtirilmiÅŸ kariyer yolculukları sunmalıdır.” diyor.

Ä°lgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu