Yeni nesil Oracle Kendi Kendini Yöneten Veri Ambarı Kullanımda

Veri Analistlerine, önceden verim mühendislerine ve veri bilim insanlarına ihtiyaç duyan işlemleri yapabilmeleri için gereken imkanı sunan, kullanımı kolay ve kod gerektirmeyen araçlar sunuyor.

Oracle, sektörün ilk ve tek kendi kendini yöneten bulut veri ambarı olan Oracle Kendi Kendini Yöneten Veri Ambarı’nda bir dizi yenilik geliştirildiğini duyurdu. Bu son sürümle Oracle, bulut veri ambarı kavramını, veri yükleme, veri dönüştürme ve temizleme, iş modellemesi ve makine öğrenimini gerçekleştirmek için kapsamlı teknik uzmanlık, zaman ve para gerektiren ürünler, araçlar ve görevlerden oluşan karmaşık bir ekosistemden veri analistleri, veri bilim insanları ve işletme kullanıcıları için tek tıkla işlem yapılabilen sürükle ve bırak benzeri ve sezgisel bir uygulamaya dönüştürerek tüm diğer bulut ürünlerinin önüne geçmiş durumdadır. Bunun sonucunda da Oracle Kendi Kendini Yöneten Veri Ambarı, en küçükten en büyüğe dek her boyuttan kuruluşa verilerinden çok daha fazla değeri alabilmeleri, daha hızlı sonuç elde edebilmeleri, bilgi edinmeyi hızlandırabilmeleri ve bir yandan maliyetleri azaltırken bir diğer yandan da sıfır yönetimle verimliliği arttırabilmeleri için ihtiyaç duydukları imkanlarla donatmaktadır.

Oracle Kendi Kendini Yöneten Veri Ambarındaki en son geliştirmeler, işletmelerin departman sistemlerinden işletme çapındaki veri ambarlarına dek birçok farklı kaynaktan elde edilen verileri dönüştürebilmelerine, saklayabilmelerine ve yönetebilmelerine imkan sağlayan tek bir veri platformu sunmaktadır.

“Oracle Kendi Kendini Yöneten Veri Ambarı, günümüzdeki tek tamamen kendi kendini yöneten bulut veri ambarıdır,” diyor Oracle’da veritabanı sunucu teknolojilerinden sorumlu başkan yardımcısı Andrew Mendelsohn. “Bu yeni nesil Oracle Veri Ambarı ile işletme analistlerini veri bilim insanı, veri mühendisi ve geliştirici haline getirecek, kullanımı kolay ve kod bilgisi gerektirmeyen bir dizi araçla donatıyoruz.”

Veri bilim insanları ve analistleri ayrıca yeni ve güçlü self-servis grafik modelleme ve grafik analitiği araçlarından da faydalanabilecek. Geliştiricilerin veri odaklı uygulamalar oluşturabilmeleri için Oracle, doğrudan bulut veri ambarında geliştirilen ve fazla kod bilgisi gerektirmeyen bir uygulama geliştirme aracı olan Oracle APEX (Application Express) Uygulama Geliştirme aracının yanı sıra her tür modern uygulamanın ambardaki verilerle etkileşime girmesini kolaylaştıran RESTful servislerini de sunmaktadır. Diğer tedarikçilerin bulut üzerinde tek bir amaca yönelik olarak çalışan izole veritabanlarının aksine Oracle Kendi Kendini Yöneten Veri Ambarı, aralarında JSON dokümanı, operasyonel, analitiksel, grafiksel veritabanlarının ve makine öğrenimi ve blok zinciri veritabanları ile servislerinin de bulunduğu tek ve modern bir yakınsak veritabanı motoru bünyesinde çoklu modeller, çoklu iş yükleri ve çoklu kiracılı ortamlar için destek vermektedir.

Oracle Kendi Kendini Yöneten Veri Ambarındaki Yenilikler

En son sürümde sadece analistlerin, vatandaşlık verileri bilim insanlarının ve işletme birimlerindeki geliştiricilerin sektörün ilk ve tek kendi kendini yöneten bulut veri ambarının avantajlarından faydalanmasını sağlayan bir dizi özellik yer almıyor, aynı zamanda daha derin analitik çalışmalar ve daha sıkı bir veri entegrasyonu imkanı sunan birçok yeni özellik de bulunuyor. Kilit öneme sahip özellikler arasında şunlar yer alıyor:

·         Bütünleşik Veri Araçları: İş analistleri artık verileri yükleyebilmek ve bu verileri işbirliği amacıyla uzaktaki ekiplerinin kullanımına sunabilmek için basit ve self-servis bir ortama sahipler. Sadece sürükleyip bırakmak suretiyle verilerini kendi dizüstü bilgisayarlarından veya buluttan yükleyip dönüştürebiliyorlar. Ardından bu verilerden otomatik olarak iş modelleri geliştirebiliyor, verilerindeki anormallikleri, sıradışılıkları ve gizli düzenleri keşfedebiliyor ve veri bağımlılıkları ile değişikliklerin etkisini anlayabiliyorlar.

·         Oracle Makine Öğrenimi AutoML Kullanıcı Arayüzü: Makine öğrenimi modellerinin geliştirilmesinde yoğun zaman harcanmasına neden olan adımları otomatik hale getirmek suretiyle AutoML kullanıcı arayüzü, veri bilim insanlarının verimliliğini arttırmak, modellerin doğruluğunu iyileştirmek ve uzman olmayanların dahi makine öğreniminden faydalanabilmesine imkan sağlamak üzere otomatik makine öğrenimi için kod bilgisi gerektirmeyen bir kullanıcı arayüzü sunmaktadır.

·         Python için Oracle Makine Öğrenimi: Veri bilim insanları ve diğer Python kullanıcıları, Oracle Kendi Kendini Yöneten Veri Ambarı’nın yüksek performanslı özelliklerinden ve 30’dan fazla yerel makine öğrenimi algoritmasından eksiksiz bir şekilde yararlanabilmek için kendi veri ambarlarındaki verilere makine öğrenimini uygulamak üzere Python kullanabiliyor.

·         Oracle Makine Öğrenimi Servisleri: DevOps ve veri bilim insanı ekipleri, yerel veritabanı içi modellerini ve ONNX-formatlı sınıflandırma ve regresyon modellerini Oracle Kendi Kendini Yöneten Veri Ambarı dışında da kurup yönetebiliyor ve ayrıca bilişsel metin analizlerini de kullanabiliyor. Uygulama geliştiriciler, tüm fonksiyonlar için kullanabilecekleri, entegre edilmesi kolay REST uç noktalarına da sahipler.

·         Property Graph Desteği: Grafikler, varlıklar arasındaki ilişkileri modellemeye ve analiz etmeye yardımcı olur (örneğin, sosyal ağ grafiği). Kullanıcılar artık PGQL (Property Graph sorgulama dili) kullanarak kendi veri ambarları içinde grafikler oluşturabiliyor ve sorgulayabiliyor ve bu grafikleri de 60’tan fazla bellek içi grafik analitiği algoritması ile analiz edebiliyor.

·         Graph Studio kullanıcı arayüzü: Graph Studio, grafik analitiklerini yeni başlayanlar için kolaylaştırmak amacıyla Oracle Kendi Kendini Yöneten Veri Ambarı’nın grafik özellikleri üzerine geliştirilmiştir. Otomatik grafik modellerinin, defterlerin, entegre görselleştirmelerin ve farklı kullanım örnekleri için hazır iş akışlarının otomatik olarak oluşturulmasını içermektedir.

·         Veri Göllerine Sorunsuz Erişim: Oracle Kendi Kendini Yöneten Veri Ambarı, Oracle Bulut Altyapısı (OCI) Nesne Depolama’daki ve tüm popüler bulut nesnesi mağazalarındaki veri sorgulama fonksiyonlarını, üç yeni veri gölü özelliğiyle geliştiriyor: Oracle Büyük Veri Servisi’ndeki (Hadoop) verilerin kolay sorgulanması, nesne depolamada veri keşfini basitleştirmek ve otomatik hale getirmek için OCI Veri Kataloğu ile entegrasyon ve nesne depolamada büyük çaplı veri setlerindeki sorgulamaları hızlandırmak amacıyla ölçek dışı işleme.

Müşteriler Neler Söylüyor

“Oracle Analitik Bulutu’nu ve Kendi Kendini Yöneten Veri Ambarı’nı kullanmak suretiyle işletmelerin ve tüketicilerin ticarete daha güvenle katılabilmelerine yardımcı olmak için riski azaltan ve sahtekarlık olasılığını da gerçek zamanlı olarak önleyen nakit kullanma davranışını daha iyi kontrol ve takip edebilmek için makine öğrenimini ve uzamsal analizi uygulamaya koyabildik.” diyor Certegy’de Sahtekarlık Analitiğindne sorumlu Kıdemli Müdür Eric Probst.

“Oracle Kendi Kendini Yöneten Veri Ambarı ve APEX ile sadece dünya standartlarında, ölçeklenebilir, süper güvenli ve süper güçlü bir veritabanı motoruna sahip olmakla kalmıyorum, aynı zamanda bütünleşik uygulama geliştirme araçları ile uygulamaları da kolayca geliştirip kurabiliyorum ve böylece insanların verilere erişmesini sağlayabiliyorum.” diyor MineSense’de Veri Yöneticisi olan Frank Hoogendoorn. “Bunu, kullanıma hazır bir şekilde sunan başka bir platform var mı bilemiyorum.”

“Doğrudan Oracle Kendi Kendini Yöneten Veri Ambarı içinde geliştirilen yenilikçi veri yükleme özellikleri, muazzam miktarda zamandan tasarruf etmemizi sağlıyor.” diyor OUTFRONT Media’da Veri Stratejisi ve Analitiğinden sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Derek Hayden. “Sürükle ve bırak işlevselliğine sahip çıkart, yükle ve dönüştür özelliği sayesinde birden çok veri türünü hızlıca yükleyip dönüştürebiliyoruz ve otomatik bilgi edinme özelliği ile de veriler arasındaki ilişkileri görebiliyoruz.”

“Oracle Kendi Kendini Yöneten Veri Ambarı, tipik bir veri ambarı projesinin pazara çıkış süresini üç aydan üç güne indirirken daha fazla ve eyleme daha çok dönüştürülebilir bilgiler edinilmesini de sağlıyor.” diyor Kingold’da Bilgi İşlem Yöneticisi Steven Chang. “Verilerin özümsenmesi, dönüştürülmesi, iş modellerinin oluşturulması ve bilgi edinilmesi için otomasyondan daha fazla faydalanabiliyor olmak mükemmel bir haber ve bu özellikleri kullanmayı sabırsızlıkla bekliyoruz.”

Analistler Neler Söylüyor

“Dünyanın dört bir yanındaki çeşitli müşterilerimizle yaptığımız görüşmelere dayanan araştırmalarımız, Oracle Kendi Kendini Yöneten Veri Ambarı’nı kullanan müşterilerimizin toplam operasyon maliyetlerini yaklaşık yüzde 63 oranında azaltırken veri analitiği ekiplerinin verimliliğini de yüzde 27 oranında arttırdıklarını, ortalama beş ayda yatırımlarında başabaş noktasına geldiklerini gösteriyor.” diyor IDC’de Veri Yönetimi Yazılımından sorumlu Araştırma Başkan Yardımcısı Carl Olofson. “Bu yatırım getirisine veri, analitik ve geliştirici ekiplerini kapsayan önemli miktarlardaki verimlilik artışı da dahil. Her bir müşterinin kendisinin elde ettiği sonuçlar farklılıklar gösterse de bu çalışmada elde edilen faydalar, birçok kişinin bekleyebileceği türdeki iyileşmeler. Oracle Kendi Kendini Yöneten Veri Ambarı’nda yer alan bu yeni ve sezgisel entegre araçlarla verimlilik kazançlarının daha da artacağını ve işletmelerin daha iyi bir yatırım getirisi elde edeceklerini beklemek oldukça makul.”

“Oracle Kendi Kendini Yöneten Veritabanı üç yıldır pazarda olmasına rağmen rakiplerinden bir karşı hamle görmeden pazardaki üstünlüğünü koruyor.” diyor Constellation Research’de Başkan Yardımcısı ve Baş Analist olan Holger Mueller. “Oracle şimdi de kullanıcıların SQL bilme ihtiyacını ortadan kaldırarak makine öğrenimi ve analitiğin tüm unsurlarını kullanıma sunan Oracle Kendi Kendini Yöneten Veri Ambarındaki geliştirmeleri ile bu liderliğini daha da pekiştiriyor. Üstelik Oracle, makine öğrenimi modellerinin geliştirilmesi ve test edilebilmesi için sürükle ve bırak tarzı çalışan kullanıcı arayüzleri ve otomatik makine öğrenimleri sunarak işletme kullanıcılarının verileri yönetmek için BT, Veritabanı Yöneticileri veya sistem yöneticilerine bağımlı kalmasına son vererek kendi verilerini kendilerinin keşfedebilmelerine de imkan sağlıyor. Tüm bunlar ise kullanıcılara, tek bir veritabanı içindeki tüm veri modelleri ve türlerine erişim imkanı veren Oracle’ın yakınsak veritabanı temeli üzerine inşa edilmiş durumda.”  

“BT otomasyonunun hedefi, BT’yi günlük iş akışlarından çıkartmak ve kendileri açısından önemli olan verileri tanımlayabilmeleri ve çıkartabilmeleri için işletme birimlerinin doğrudan çalışabilmelerine imkan sağlamaktır.” diyor Wikibon’da CTO ve Kurucu Ortak olan David Floyer. “Oracle Kendi Kendini Yöneten Veri Ambarı artık son kullanıcılara, Tableau ve Qlik gibi birçok farklı son kullanıcı aracına ilişkin veri gereksinimlerini tanımlayabilmeleri için sürükle ve bırak tarzında ve az kod bilgisi gerektiren teknolojiler sunuyor. Oracle Kendi Kendini Yöneten Veri Ambarı, geliştirilmiş gerçek zamanlı performans ile tesislerdeki veya genele açık bulutlardaki uzamsal, grafiksel ve ML analitiklerini daha da iyileştirdi ve Oracle yine harika.”

“Oracle, verilerle ve verilerin değerleriyle ilgilenen herkes için hayatı önemli ölçüde kolaylaştırmaya devam ediyor.” diyor Enterprise Strategy Group’da Baş Analist ve Uygulama Müdürü olan Mark Peters. “Veritabanı yöneticilerine ve sistem yöneticilerine Kendi Kendini Yöneten Veri Ambarı ile yardımcı olarak bu çalışmalarına başlayan Oracle artık Kendi Kendini Yöneten Veri Ambarı ürününün sunduğu verimlilik ve etkinliği daha da genişletiyor ve böylece veri analistleri ve bilim insanlarından işletme kullanıcılarına kadar herkes bu ürünün özelliklerinden kolayca ve aşina oldukları yöntemlerle faydalanabiliyor. Sürükle ve bırak tarzındaki kullanıcı arayüzleri ve düşük kodlu arayüzler, veri yükleme ve analizden makine öğrenimi modellerinin geliştirilmesine dek her şeyi basitleştiriyor. Hala kapsamlı bir uzmanlık, üçüncü şahıs araçları ve verilerin harici veritabanlarından manüel olarak çekilmesi gibi işlemlere ihtiyaç duyan Oracle’ın rakiplerinin teknik geçmişe sahip olmayan kişilerin ihtiyaçlarını ele almak için yapacak birçok işi varken Oracle bu noktayı çoktan geçmiş durumda.”  

“Veri analistlerine, veri bilim insanlarına ve işletme kullanıcılarına kendi veri kümelerini self-servis araçlar ile oluşturabilme ve analiz edebilme imkanının sağlanması BT darboğazlarının önüne geçerken BT’nin verimliliğini de önemli ölçüde arttırabiliyor. Kendi Kendini Yöneten Veritabanı’na getirdiği yenilikler ile Oracle’ın yaptığı da tam olarak bu.” diyor Omdia’da Şef Analist olan Bradley Shimmin. “Oracle, entegre araçları, veri analistlerinin verileri yüklemesini, dönüştürmesini ve temizlemesini kolaylaştıran sezgisel sürükle ve bırak arayüzleri ile donatıyor ve böylece veri analistleri, iş modellerini otomatik olarak oluşturmak ve düzenlerini de keşfetmek için makine öğreniminden faydalanarak daha iyi ve daha hızlı kararlar alabilmelerini sağlayan bilgilere kolayca erişebiliyor.”

“Veri ambarı bulutlarının bir kısmı makine öğreniminde ne kadar iyi olabileceklerini daha yeni keşfetmeye başlamışken Oracle çoktan golünü atmış durumda.” diyor DS Danışmanlık Başkanı ve Wikibon analisti Marc Staimer. “Oracle’ın Kendi Kendini Yöneten Veri Ambarı’nda artık Otomatik Makine Öğrenimi de var Oracle Kendi Kendini Yöneten Veri Ambarı, ilk gününden bu yana bütünleşik bir makine öğrenimine sahip. Ama şimdi bunu otomatik hale getirdiler ve böylece Kendi Kendini Yöneten Veri Ambarı’nın tüm müşterileri uzmanlığa gerek olmaksızın bunu kullanabilecek durumda. Bu da diğer ürünleri Oracle Kendi Kendini Yöneten Veri Ambarı ile kıyasladığımızda oldukça basit ve ilkel gösteriyor.”

“Oracle’ın Kendi Kendini Yöneten Veri Ambarı’ndaki yenilikleri üç yönden önemli. Öncelikle sağladığı belirle ve tıkla tarzı kullanıcı arayüzleri ve makine öğrenimi otomasyonu ile profesyonel olmayanların eyleme dönüştürülebilir bilgilere sahip olmasına imkan sağlamaktadır. İkinci olarak bu kullanım kolaylığı sayesinde küçük çaplı BT departmanına sahip olan KOBİ’ler dahi Oracle’ın ayrıntılı bulut veri ambarının özelliklerinden faydalanabilmektedir. Ve üçüncü olaraksa Kendi Kendini Yöneten Veri Ambarı sayesinde kullanıcılar, departman sistemlerinden kurumsal veri ambarlarına, veri göllerinden AWS, Azure ve Google gibi diğer bulutlara dek birçok farklı kaynaktan veri elde edebilmekte ve çok yönlü analitik iş yüklerini çalıştırabilmektedir.” diyor CEO ve Baş Mimar Richard Winter.  “Hepsinden de öte Oracle, Kendi Kendini Yöneten Veri Ambarı’nın kullanıcılar ve kuruluşlar çapında birden çok buluta erişebilme yetkinliğini de önemli ölçüde arttırıyor. Bu da AWS Redshift ve Snowflake ve gezegendeki tüm diğer bulut veri ambarları ile ile günümüzde var olan engelleri aşabilme imkanı sunuyor.”

“KuppingerCole, Oracle’ın veritabanı teknolojilerinde devam eden inovasyon gücünü takdir ederek Oracle Kendi Kendini Yöneten Veritabanı’nı geçtiğimiz yıl Buluttaki Kurumsal Veritabanları kategorisinde Lider veritabanı olarak adlandırmıştır.” diyor KuppingerCole Analysts’de Baş Analist olan Alexei Balaganski. “Ama şirket bununla da yetinmedi. Geliştirilen Kendi Kendini Yöneten Veri Ambarı ile Oracle, veri yönetimini, analitiği ve güvenliği her boyuttan ve her sektörden kuruluş için kullanılabilecek bir seviyeye getirme vizyonunu hayata geçirme yolunda ilerlemeye devam ediyor. Bu yeni özellikler ve geliştirmeler, her bir kullanıcıya her tür veriye erişme ve ihtiyaç duyduğu bilgileri de akıllı self-servis araçlarla neredeyse gerçek zamanlı olarak temin etme imkanı sunuyor. Şirketin ‘yakınsak veritabanı’ yaklaşımı, klasik analitik platformlarının veri siloları yapısının aksine her tür veriye erişebilmeyi mümkün kılıyor. Bu da işletmelerin hassas bilgilerinin gereksiz güvenlik ve uyum risklerine maruz kalmasını engellemelerine yardımcı oluyor.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu