Veri ve bulut: Veri analitiği ihtiyaçlarınız için mükemmel bir eşleşme

Statista, 2030 yılına kadar dünya genelinde yaklaşık 50 milyon IoT bağlantılı cihazın kullanımda olacağını tahmin ediyor. Ve bu birbirine bağlı cihazlar ve kurumsal sistemler çok büyük miktarda veri üretecek.

Bulut; sunucular, veri tabanları, veri analitiği, yazılım, yapay zeka ve diğerleri gibi farklı bilgi işlem hizmetlerine erişim sunuyor. İşletmelerin uygulamalarını çalıştırmalarına ve verileri en iyi veri merkezlerinde makul maliyetlerle depolamasına olanak tanıyor. Bu, veri bilimi girişimlerini basitleştirmelerine ve hızlandırmalarına yardımcı oluyor. Veri depolama ve analiz, tüm kuruluşların en önemli öncelikleri arasında yer aldığından, veri bilimi ile bulut bilişim tekniklerini birleştirmek daha fazla gelir elde edilmesine yardımcı olabiliyor.

Bulut Bilişim ile Veri Bilimini Güçlendirmek

Geleneksel olarak şirketler, bulut bilişimin ortaya çıkmasından önce verilerini yerel sunucularda depoluyordu. Veri bilimcileri ve mühendisleri, her veri analizi yapmak istediklerinde, verileri merkezi sunuculardan sistemlerine aktarmak zorunda kaldılar. Veri analizi, büyük hacimli verilerin toplanmasını ve ayrılmasını gerektirdiğinden, süreç son derece karmaşık ve zaman alıcıydı. Ayrıca, şirket içi sunucular oluşturmak ve yönetmek çok pahalı olabiliyor. Veri kaybını önlemek için sürekli bakım ve yedekleme gerektiriyor. Şirketler ayrıca veri gereksinimlerini karşılamak için çok fazla veya daha az sunucuya sahip olabiliyor. Bulut bilişimin, şirketleri fiziksel sunucuların zorluklarından kurtarmaya yardımcı olduğu yer burasıdır.

Şirketler, verilerini bulutta barındırarak, ihtiyaçlarına göre bulut sunucu mimarisinden yararlanabiliyor. Ayrıca bulutun kullanım başına ödeme modelinden yararlanarak maliyetten tasarruf edebiliyorlar.

Bulut bilişim, verileri demokratikleştiriyor. Hem küçük hem de büyük şirketler, sunucular ve depolama ile ilgili maliyetler olmadan veri analitiği gerçekleştirebiliyor. Ayrıca veri bilimcileri için veri yönetimini ve veri analitiğini basitleştiriyor. Bulut bilişim, veri bilimcilerin kolayca erişilebilen verilerden yararlanmasına ve verileri analiz etmeye, hipotezi test etmeye ve güçlü makine öğrenimi (ML) yetenekleri geliştirmeye odaklanmasına olanak tanıyor.

Bulutla Değer Yaratmak

Bir rapor, küresel bulut bilişim pazar boyutunun 2020’de 371,4 milyar dolardan 2025’e kadar 832,1 milyar dolara ulaşacağını belirtiyor. Bulut veri merkezlerinin 2021 yılına kadar iş yüklerinin %94’ünü işlemesi beklendiğinden, bu durum şaşırtıcı gözükmüyor. Bulut bilişim ve veri bilimi temelde birbirine bağlı olduğundan, veri bilimi ve ML projeleri için bulutu benimsemenin birçok avantajı vardır. İşte en iyi beş avantaj:

Maliyet Tasarrufu: Çoğu bulut bilişim hizmeti, kullanım başına ödeme modeline sahiptir. Bu, şirketlerin ihtiyaç duymadığı veya istemediği veri depolama alanı veya özellikler için ödeme yapma ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Örneğin, bir şirket makine öğrenimi veya veri bilimi iş yüklerinde bir artış/düşüş yaşadığında, bulut sunucusu kullanımını yukarı veya aşağı yönde ölçeklendirebiliyor ve buna göre ödeme yapabiliyor. Ancak bir şirket, şirket içi sunucusunu ölçeklendirmek istiyorsa pahalı donanımlar satın alması gerekecektir. Bu nedenle, bulut bilişimin kullanılması önemli ölçüde maliyet tasarrufu sağlayabiliyor.

Gerçek Zamanlı Veri Yönetimi: Şirketler, verileri bulutta depolayarak veri akışındaki herhangi bir gecikmeyi ortadan kaldırabiliyor. Bulut, veri bilimcilerinin çok yapılandırılmış verileri gerçek zamanlı olarak esnek bir şekilde yönetmesini sağlayan merkezi ve erişilebilir bir platform olarak çalışıyor.

Daha Hızlı İş birliği: Bulut bilişim, daha hızlı iş birliği sağlıyor. Veri bilimcileri ve mühendisleri, verileri bulut tabanlı bir platformda kolayca görüntüleyebiliyor, paylaşabiliyor ve işleyebiliyor. Bulut iş birliği ile her zaman her yerden giriş ve gerçek zamanlı güncellemeler sağlayabiliyor.

Veri Kaybını Önleme: Bazı şirketler tüm verilerini yerel sunucularda/donanımlarda depoluyor. Bu yerel sunucuların/donanımların arızalanması durumunda, bu şirketler değerli kurumsal verilerini kalıcı olarak kaybedebiliyor. Ancak bulut sunucuları ile tüm veriler bulutta güvenli bir şekilde depolanıyor. Bu verilere internet bağlantısı olan herhangi bir akıllı cihazdan kolayca erişilebiliyor.

Gelişmiş Veri Güvenliği: RapidScale, şirketlerin %57’sinin bulutun eski sistemlerinden daha iyi veri güvenliği sağladığına inanıyor. Aslında, şirketlerin %50’den fazlası gizli ve hassas verileri bulutta depoluyor. Ağlar üzerinden iletilen ve bulutta depolanan veriler şifreleniyor. Bu şifreleme, verileri bilgisayar korsanları için erişilemez hale getiriyor.

Veri Bilimi İçin Önde Gelen Bulut Bilişim Platformları

Kaggle’ın 2020 makine öğrenimi ve veri bilimi araştırmasına göre, ankete katılan veri bilimcilerinin %83’ü bulutu kullanıyor. En popüler bulut bilişim oyuncuları arasında Amazon Web Servisleri, Google Bulut Platformu ve Microsoft Azure bulunuyor. Rekabet içindeki diğer oyuncular IBM Cloud, Oracle Cloud, VMware Cloud ve Salesforce cloud’dur. Burada, en iyi oyuncuları profillendirdik:

Amazon Web Servisleri

2006 yılında piyasaya sürülen Amazon Web Servisleri, şu anda piyasadaki en popüler bulut bilişim platformudur. Synergy Research Group’tan elde edilen veriler, Amazon Web Services’in küresel bulut altyapısı pazarındaki pazar payının 2020’nin son çeyreğinde %32 olduğunu gösteriyor. Platform, Amazon DynamoDB ve Amazon Aurora dahil olmak üzere veri tabanları için çeşitli ürünlere, ayrıca Amazon RedShift, AWS Data Pipeline, Amazon QuickSight ve Amazon EMR dahil olmak üzere veri analizi ürünlerine de sahiptir. Amazon Web Servisleri, kapsamlı güvenlik özelliklerini ve zengin kontrolleri elinde bulunduruyor.

Google Bulut Platformu

2008 yılında piyasaya sürülen Google Bulut Platformu, Google’ın Google Arama, Gmail ve YouTube gibi ürünleri için kullandığı altyapı üzerinde çalışan bulut bilişim hizmetleri sunmaktadır. BigQuery, Dataproc, Dataflow ve Google Data Studio dahil olmak üzere veri analizi için bir dizi ürüne sahiptir. Google Bulut Platformu, veri bilimcilerin makine öğrenimi modellerini sorunsuz bir şekilde geliştirmelerine, test etmelerine, dağıtmalarına ve iyileştirmeleri için ortak çalışma yapmalarına yardımcı olabiliyor.

Microsoft Azure

2010 yılında Microsoft Azure, veri analitiği ve veri bilimi için bir bulut bilişim platformu olarak piyasaya sürüldü. Azure SQL Veritabanı ve Azure Cosmos DB dahil olmak üzere ürünleri aracılığıyla veri tabanları için destek sunuyor. Ayrıca Azure Synapse Analytics, Azure Data Factory, Azure Stream Analytics ve Azure Data Lake Storage dahil olmak üzere veri analizi ürünlerine de sahiptir. Bu platform, veri bilimcilerin ve mühendislerin kolay tahmine dayalı veri madenciliğinin keyfini çıkarmasını sağlıyor. Yukarıda belirtilen Synergy Research Group verilerine göre Microsoft Azure, 2020 yılının 4. çeyreğinde küresel bulut altyapı pazarının %20’sine sahipti.

Bulut ile Veri Bilimini Hızlandırma

Şirketler rekabet gücünü korumak için dijital dönüşüm girişimlerini hızlandırmaya devam ederken, veri bilimi yeteneklerini bulut bilişim ile güçlendirmek de önemli hale geliyor. Veri bilimi sadece veri işlemekle ilgili değildir. Verileri almak için sağlam bir altyapı, öngörülere dayalı modeller oluşturmak için ise veri bilimciler gerekiyor. Bu çerçeveye bulut bilgi işlem eklemek sistemi sihir gibi çalıştırabilir. Veri bilimi sürecini önemli ölçüde basitleştirebilir ve bir işletmenin dönüşmesine ve hedeflerine ulaşmasına yardımcı olabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu