Başarılı girişimcilerden yeni başlayanlar için tavsiyeler!

Büyüyen girişimler her zaman geleceğe hazırlanır. En önemlisi de girişimlerin başarılı olması için girişimcilerin ürün gücü, pazar talebi, sürekli inovasyon ve şirket yönetiminin doğru bir karışımını bulması gerekir. Tam da bu noktada Türkiye’deki en başarılı girişimcilerin tavsiyelerini yeni başlayanlar için paylaşıyoruz…

Yuvarla ve Fonzip’in Kurucu Ortağı Emre Danacı

Dev şirketler girişimlerin ürünlerini kullanmadıkça, bir girişimi satın almak yerine daha fazla para harcayıp onlarla rekabet edip öldürmeye çalıştıkça bu topraklardan global ölçekte bir hizmet çıkması maalesef çok güç. Bu olumsuzluklardan etkilenmemek adına, sosyal fayda amaçlı da olsa girişime global ölçekte başlamanın çok daha iyi olacağını düşünüyorum.

egirişim Kurucusu Hilmi Öğütcü

Sevdiğiniz iş her zaman para kazandırmayabiliyor. Örneğin, egirişim kurulduktan yaklaşık 4 yıl sonra para kazanmaya başladı. Bu süreçte yine girişimcilik dünyasında çeşitli kurumlarda çalışmaya devam ederek egirişim’in finansmanını kendim sağladım. Herkesin aklında hep yapmak istediği asıl bir iş vardır. Bu konuya dair bir girişimci olarak şu tavsiyede bulunabilirim: Halihazırda para kazandığınız işin yanında sevdiğiniz işi yaparak en azından işin gidişatını görüp, ilerleyen süreçte devam edip etmeyeceğinize karar verin. 

Webrazzi Kurucusu Arda Kutsal

Girişimcilerin hangi alanda hangi teknolojiyle ya da hangi sektörleri hedefleyerek iş yaptıklarının bence çok büyük önemi yok. Büyük düşünsünler, sınırları aşsınlar… Girişimlerini hayata geçirirken dünyadaki potansiyeli düşünsünler, “Türkiye çok büyük bize yeter” demesinler. Özellikle yabancı yatırımcı ilgisini Türkiye’ye çekebilmek için girişimlerimizin yerel pazarlara değil, küresel ölçekte iş yapıyor olması önemli.

Son dönemlerde yapay zeka, biyoteknoloji, fintech konuları yükselişte. Bu alanlarda Türkiye’de yetenekli geliştiriciler de var. Ama bunlarla limitli kalmaya gerek yok. SaaS (Software as a Service) alanında da dünyaya hizmet ihracatımızı artırabilecek, girişimciler için de değerli olabilecek çok fırsat var.

Mynet Şirketler Grubu Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kurttepeli

Girişimcilerimiz önlerine çıkan engellerden korkmamalı, moral bozmamalı ve global düşünce yapısına sahip “iyi liderler” olmalılar. Şirket işleyişi özelinde ise nakit akışı yönetiminin önemi iyi kavranmalı. Gereken yerlerde masraflardan tasarruf yapmak, tasarruf yaparken her giderin aynı olmadığına dikkat etmek gerek.

Armut Kurucu Ortağı Başak Taşpınar Değim

Girişim dünyasında önemli olan; kalite standardını tutturup sürdürülebilirliği sağlamak. Elbette yaptığınız iş için çıkış noktası da önem teşkil ediyor. Çok çalışmak, sürekli öğrenmek, test edip doğru müşteri iç görüleriyle veri analizi yaparak iyi bir ekiple ürünü geliştirebilmek başarılı girişimlerin ortak noktaları. Deneyimlerimden yola çıkarak bir problem olduğunu tespit edip bu problemi çözmek için yola çıkmaya cesaret ettim ve başarısız olabilme riskini göze aldım. Bu nedenle cesaret, iç motivasyon, başarısız olabilme ihtimaliyle barışık olmak ve ilk sorunda pes etmemek de oldukça önemli. 

Denebunu Kurucu Ortağı & CEO’su Duygu Akbudak

Başarılı girişimlerin ortak noktasının kesinlikle çok çalışmak ve doğru ekibi güzel sinerjileri bir araya getirmek olduğunu düşünüyorum. Girişimcilere tavsiyem, fikirlerine aşık olmamaları, geri bildirime açık olmaları kısacası onu hep eleştirdikleri ama sonsuz sevdikleri bir sevgili, aile gibi görmeleri. Eğer bir girişimci fikrine onu devamlı rüyalarında bile görecek kadar inanıyorsa, bir saniye beklemeden fikrini hayata geçirmek için ilk adımları atmalı. “Bütçem ya da birikimim yok, güvenli alanımı nasıl terk ederim” diye düşünmemeleri gerek, hiçbir mükemmel fikir sadece yatırımla gerçek olmadı, ona çok inanan bir ekiple var oldu.

startups.watch Kurucusu Serkan Ünsal

Şu anda en büyük eksiğimiz global düşünen girişim sayısının azlığı. Bu konuda öncü girişimciler çıktıkça bu sayı da artacaktır. Seri B ve üzeri yatırımcı konusunda da sıkıntı var fakat global girişimci sayımız arttıkça bunun da aşılacağını düşünüyorum. Şu anda girişimciler Seri B yatırım almak istediklerinde yurt dışındaki yatırımcılara gidiyor, yurt dışı bağlantıları zayıf olan girişimciler ise çok zorlanıyor. Bu da daha az global girişim çıkmasına neden oluyor. Bu aynı zamanda donanımlı ve uluslararası tecrübesi olan girişimci sayısının az olmasından da kaynaklanıyor. 

Insider Kurucu Ortağı Muharrem Derinkök

Dünya’da oldukça önemli Türk girişimler var ve bu sayının yakın zamanda hızla artacağını düşünüyorum. Bu ülkeden çıkmış ve global bir başarı hikayesi yazan, bir değer yaratan şirketler gerçekten çok kıymetli. Bizler de bu yönde hedeflerimize ulaştıktan sonra kendi içimizden yeni scale-up’lar çıkarmayı hedefliyoruz. Yapay zeka, makine öğrenimi ve tahminleme teknolojisindeki deneyimlerimizi yeni alanlara aktarmak istiyoruz. Ekosistemdeki bilginin paylaştıkça çoğaldığına inanıyoruz.

Yeni başlayanlara tavsiye olarak, dünyada başarılı olmak adına en başından global bir vizyona sahip olmanın ve çok çalışmanın kritik olduğunu söyleyebilirim. Bizler başarılı olmak zorundayız çünkü başka seçeneğimiz yok. Daima gelişmek ve fırsatları iyi değerlendirip Türkiye’ye olan ilgiyi artırmamız lazım.

Qumpara Kurucu Ortağı Nilhan Gür

Kadın ya da erkek fark etmez; girişimcilik önünüze birçok farklı engel çıkartan bir süreç. Önemli olan yılmadan yola devam etmek. Siz inatla devam ettikçe her türlü engeli aşacağınıza inanmalısınız. Bu açıdan özellikle mentorluk ve rol modellerin, gerçek başarı/başarısızlık hikayelerini birinci ağızdan dinleyebileceği programların girişimciler açısından çok faydalı olduğunu düşünüyorum.

AppNava Kurucu Ortağı ve CEO’su Damla Dokuzoğlu

Kurucuların ya da yöneticilerin fiziksel, ruhsal ve sosyal olarak her açıdan sağlıklı olması, başarılı olmanın temel yapı taşları. Aynı zamanda ortaya çıkarılan ürünün pazar ile uyum yakalaması da bir diğer başarı faktörü. Fikri büyütmek için de yapılması gereken 7 tane başlık bulunuyor. Bu başlıkları en başta doğru bir şekilde yönetecek olanlar ise kurucular. Eğer burada sağlık bileşenlerinden biri bile eksikse bu adımları doğru bir şekilde icra etmek mümkün değil. Bu başlıklarla ilgilenecek doğru ekip kurulduğunda sistem zaten kendi kendine dönmeye başlıyor. İhtiyaca göre yeni çarklar eklemek ise tamamen strateji.

Faladdin Kurucu Ortağı & CEO’su Sertaç Taşdelen

Girişimcilik hiç durmadığın bir yolculuk gibi. Yolu ne kadar seversen sev yorulduğun bunaldığın anlar olacaktır. Ama yolda olma haline alışmak ve bazen hızlı bazen de yavaş gidilebileceğini bilmek hatta kaza yapma ihtimalini görmek çok önemli.

Girişimciliğin bir varış noktası yok benim gözümde. Gittiğim yoldan, kazalarımdan, hız limitini aşmamdan, verdiğim molalardan çok memnunum. Girişimcilere verebileceğim en büyük tavsiye: Kazaların yolculuğunuzu bitirmesine izin vermeyin, sadece yolunuzu değiştirin!

Givin’in Kurucusu Başak Sucuka

Bence girişimcilik sürecinde en kritik ve önemli şey girişimcinin psikolojisi. Girişimcilik ciddi iniş ve çıkışları olan, hayatın çok hızlı değişebildiği ve belirsiz olduğu, yalnız bir süreç. Bu uzun süreçte girişimcinin önce kendini, zihnini çok iyi yönetebilmesi, ne olursa olsun gerçekleştirmek istediklerine odaklanabilmesi ve müthiş sabırlı bir çözüm insanı olması gerekiyor.

Bununla birlikte iletişim becerileri, dirayet, adanmışlık, zaman yönetimi gibi yetkinlikler de bence çok kritik. Ve tabi ki hep yeni, daha büyük, tüyler ürpertici hayaller kurmaya devam edebilmek ve “Bakalım bunu da yapabilecek miyim?” diye kendi mücadelelerini yaratmak…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu