DeepFake’te En Çarpıcı 6 Örnek

Yazı: Berk İybar

Bilgisayarların işlemci gücünün artması kullanıcılara birçok yeni alan tanıyor. DeepFake ismi verilen sahte video işleme yöntemi de bu yeni alanlardan öne çıkanı. CGI denilen bilgisayarla üretilen görsel anlamına gelen kavram o kadar ileri boyuta geldi ki artık gerçek ile sahteyi ayırt etmek çok zor hale geliyor. Bu tarz videolar mevcut görüntü ve videoların üzerine mikro düzenlemeler uyguluyor. Örneğin bir kişinin çok sayıda konuşması kayıt ediliyor. Ardından bu kayıtlardan yeni kelime ve cümleler oluşturuluyor. Son olarak kişinin videosundaki dudak ve mimik hareketleri üretilen yeni cümlelere uyumlu hale getiriliyor. Elbette kısa bir süre öncesine kadar çok uzun zaman alan bu süreç yapay zeka sayesinde inanılmaz hızlı boyuta geldi. Öyle ki neredeyse gerçek zamanlı olarak sahte içerik üretmek mümkün. Sahte (fake) ifadesinin de kullanılmasının ayrı bir önemi var. Zira bu tarz videolar politikacılar üzerinde kullanıldığında ciddi krizlere neden olabilir. Bu arada FakeApp ve DeepFaceLab isimli programlarla siz de kendi “sahte” videolarınızı oluşturabilirsiniz. Bu yazımızda öne çıkan DeepFake videolarını inceleyeceğiz.

1. Tom Cruise’un gizli yaşamı!

TikTok’ta DeepTomCruise isimli bir hesap bulunuyor. Burada devamlı olarak Tom Cruise üzerinden videolar hazırlanıyor. Bu videolar arasında Tom Cruise’u temizlik yaparken bir taraftan sürekli şikayet ederken görüyorsunuz. Ünlü aktörü bu şekilde izlemenin ilginç bir keyifli yanı olduğunu söyleyebiliriz. Videoda ses ve görüntünün senkronize olması gerçekten çok başarılı.

https://www.tiktok.com/@deeptomcruise?referer_url=https%3A%2F%2Fwww.creativebloq.com%2F&referer_video_id=6965575763298962693&refer=embed

2. Trump Ünlü Televizyon Dizisinde

Amerikan ve dünya siyasetinin renkli siması Trump’ı ünlü televizyon dizisinde izlemek ilginç bir deneyim. Breaking Bad’in yan hikayesi olarak çekilen Better Call Saul üzerinden hareket eden yapımcılar Better Call Trump isimli prodüksiyona imza atıyor. Çeşitli para aklama operasyonlarının kahramanı haline gelen Trump’ı en hararetli şekilde izlemek oldukça eğlenceli. Bazen Trump’ın söylemlerinin gerçek mi illüzyon mu olduğunu anlamadan kendinizi kaptıracaksınız. Yapımcılar Seslerin daha inandırıcı olması için Stable Voices isimli bir yapay zeka modellemesi kullanıyor.

3. Prenses Leia Galaktik Macerasına Devam Ediyor

Yıldız Savaşları’nın unutulmaz karakteri Prenses Leia’yı canlandıran Carrie Fisher’ın zamansız kaybı tüm hayranları üzdü. Hatta Yıldız Savaşları destanı yarım kaldı. Ancak CGI teknolojisi ile Rogue One isimli Yıldız Savaşları filminde aktrisin yüzü bir başka oyuncuya dijital olarak aktarıldı. Yalnız bu deneme, DeepFake’teki amatör videolardan bile kötü sonuç gösterdi. Ardından film eibi, DeepFake’te kullanılan teknikleri uygulayarak Rise of the Skywalker ve The Force Awakens filmlerinde Prenses Leia’yı çok daha gerçekli hale getirmeyi başardı. İşin özü, Hollywood bile DeepFake’ten öğreniyor.

4. Zuckerberg’den samimi itiraflar

Facebook yaratıcısı Zuckerberg özellikle kişisel verilerin korunması konusunda yargı önünde ve basın açıklamalarında kaçamak cevaplar veriyor. Bir de Facebook’un ve doğal olarak Instagram’ın bazı paylaşımları “sakıncalı” olarak yorumlayıp kaldırması kullanıcıları kızdırıyor. İsrailli bir girişim şirketi Canny AI, bu durumu değiştirmeye çalışıyor. Zuckerberg’i sahte ama samimi bir şekilde konuşturan video adeta sosyal medyanın manipülatif yönüne dair itirafları içeriyor. Videoda VDR isimli video diyalog değiştirme tekniği kullanılıyor.

https://www.instagram.com/bill_posters_uk/?utm_source=ig_embed&ig_rid=772c708a-0d09-45e5-b45c-f4a86481ef9c

5. Salvador Dalí yeniden aramızda

GS&P isimli medya ajansı, Dalí’ye hayat vererek sanat camiasını ve sanatçının sıkı takipçilerini heyecanlandırdı. Florida’da yer alan Dalí Müzesi’nde kullanılan videoda sanatçı, ziyaretçilerini karşılıyor ve eserlerine dair bilgileri paylaşıyor. Yapay zekanın sanatla buluştuğu bu gösteride Dalí’nin kayıtlarında yer alan 6000 kare görüntü 1000 saatlik yapay zeka işlemesiyle şekilleniyor. Dahası 190 bin kombinasyona göre şekillenen karşılıklı sohbet etmek imkanına da kavuşuyorsunuz.

6. Dijital Obama Gerçek Obama’dan Daha İnandırıcı

Komedyen Jordan Peele, After Effects CC ve FakeApp kullanarak bugüne kadar ki en başarılı sahte videoları üretmeyi başardı. Peele’in ağzı, Obama ile değiştirilerek 50 saatlik yoğun bir işlemden geçti. Bu süreçte Washington Üniversitesi Obama’nın ağız yapısına özel bir yapay zeka modeli geliştirdi. Sonuç olarak dudak ve ses arasındaki zamanlama kusursuza yakın bir seviyeye geldi. Bu gelişme birçok uzman tarafından tehlikeli bulunuyor. Zira Obama’da kullanılan o kadar ileri ki her an küresel bir kriz veya yeni bir Dünya Savaşı ortaya çıkabilir.

https://www.youtube.com/watch?v=cQ54GDm1eL0

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu