Yenilik için uygulama modernizasyonu zorunlu olacak!

İşletmeler, yeni iş modelleri ve ürün geliştirmede, süreçleri optimize etmede, iç ve dış paydaşların yeni gereksinimlerine yanıt vermede hızlı inovasyonu dijital olarak etkinleştirme ihtiyacını kabul ediyor.

COVID-19 salgını, işletmelere dijital dönüşümü hızlandırmaları için bir uyandırma çağrısı oldu. Artık dijital-yerli organizasyonlar, COVID-19 sürecinde değişen iş senaryosuna hızlı bir şekilde adapte oluyor. Büyük işletmelerin yüzde 74’ü, dijital dönüşümü yönlendirmek için kurumsal BT sistemlerini modernize etme zorunluluğunu fark ediyor.

            Modernizasyon ise artık isteğe bağlı değil. İlerleyen zamanlarda dijitalleşme olmadan işletmeler, birçok zorluk ve riskle karşı karşıya kalacak. Bu risklerden bazıları; zayıf bir marka imajını, pazar payı kaybını, rekabete açık olmayı ve iyi yetenekleri çekememeyi içeriyor.

            Bulut, bu sistem modernizasyonu zorunluluğunu yürütmek için en önemli kolaylaştırıcı halinde. Mikro hizmetler, sunucusuz dahil modern mimariler ya da uygulamalarla ilgili her şey hızlı bir şekilde gelişiyor. CI/CD gibi modern geliştirme süreçleri ve kapsayıcılar, kod olarak altyapı, site güvenilirlik mühendisliği (SRE) ve kaos mühendisliği dahil olmak üzere birçok modern altyapı bu gelişen uygulamaların başında yer alıyor. Amazon Web Services (AWS) gibi bulut sağlayıcıları da bütün bu alanlarda teknolojinin yapı taşlarını sağlama konusunda ön saflarda bulunuyor.

Müşterileri ise modernleşmeye yönlendiren bazı kalıplar şunlar:

  1. Uygulama Portföyü Rasyonelleştirme (APR) : Kullanımdan kaldırma ve hizmetten çıkarma gibi birçok uygulamanın konsolidasyonunu ve basitleştirilmesini sağlıyor.
  2. Uygulama BulutlaştırmaUygulamanın bulutta çalıştırılmasını, işletim sistemlerinin ve veri tabanlarının yeniden platform haline getirilerek standartlaştırılmasını ve bunları buluta hazır hale getirmek için uygulama iyileştirmesini içeriyor.
  3. Kapsayıcılar: Taşınabilirliği, bilgi işlem yeteneklerini geliştirme ve ayrıca temel altyapıya bağımlılığı azaltmak için bir çözümün paketlenmesine yardımcı oluyor. Böylece donanım kullanımını iyileştiriyor.
  4. Bulut Yerel Dönüşümü:  Mikro hizmetlere kadar birçok uygulamayı yeniden tasarlama ve ayrıca AWS Lambda gibi sunucusuz mimarilerden yararlanma konularında yardımcı oluyor.
  5. Dijital Entegrasyon: Yukarı akış ve aşağı akış sistemlerini entegre eden hafif API öncelikli mimari sistem.
  6. DevSecOps: Daha hızlı pazara sunma süresini hızlandırmak için geliştirme ve operasyonlar genelinde otomatikleştirilmiş süreçlerle işten BT’ye teslimatı hızlandırmak için kullanılıyor.
  7. Data Insights ve AI/ML: Operasyonel verimliliği elde etmek için daha akıllı uygulamalar ve gerçek zamanlı bilgiler oluşturuyor.

BT varlıklarını modernize etmek için yukarıdaki kalıpları uygulayan işletmeler de aşağıda açıkladığımız faydaları elde edebiliyor:

  1. Altyapı maliyetleri optimize ediliyor: Buluta geçiş ve ardından modernleştirme; eski sistemleri SaaS ile değiştirme ve uygulamaları yeniden oluşturma yoluyla elde ediliyor.
  2. Yazılım maliyetleri optimize ediliyor: Açık kaynak lisanslarıyla uygulamaları modernleştirebiliyorsunuz ve ardından geçiş yaparak SaaS ile değiştirebiliyorsunuz.
  3. Güvenlik artırılıyor: Güvenlik oluşturmak yerine onları yapılandırabiliyorsunuz.
  4. Uygulama işlevselliği iyileştiriliyor: Yeni işlevler ekleyebiliyorsunuz, kullanıcı deneyimini, verilere kullanıcı erişimini ve işlevselliği iyileştirebiliyorsunuz.
  5. Operasyonel verimliliği ve iş kesintisi iyileştiriliyor: Yapılandırmaları ve dağıtımları otomatikleştirebiliyorsunuz, yönetim görünürlüğünü ve kontrollerini iyileştirebiliyorsunuz, hata riskini azaltarak yeni işlevler için daha düşük geçiş maliyetiyle işinizi rahatça yapabiliyorsunuz.
  6. İş yanıt verme yeteneğini ve çevikliğini geliştirebiliyorsunuz: Yeni işlevleri ve değişiklikleri hızla tanıtabiliyorsunuz, sorunları düzeltebiliyorsunuz ve hızlı bir şekilde ölçeklendirebiliyorsunuz.

            Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz ki; bulut yetenekleriyle desteklenen uygulama modernizasyonu, çevikliği artırmak, yeniliği hızlandırmak ve toplam sahip olma maliyetini ve istenmeyen teknik borçları azaltmak isteyen işletmeler için güçlü bir strateji.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu